Cele mai practicate 5 jocuri de cărți din Balcani
Jocurile de cărți au reprezentat dintotdeauna o distracție foarte populară în regiunea Balcanilor. Evoluția tehnologică a transformat felul în care românii și popoarele din jur se distrează jucând cărți. Concret, mulți pasionați își fac cont pe platforme specializate pentru a juca online.
Fie că vorbim activități de divertisment față în față, fie că ne referim la petrecerea timpului liber pe internet, iată care sunt cele mai practicate 5 jocuri de cărți din Balcani.
Poker
Când spui „poker”, poate că te gândești la jucătorii care trăiesc din premiile câștigate la turnee, însă acest joc este practicat și la întâlnirile dintre prieteni, fără nicio miză financiară reală. Nu de puține ori sunt folosite jetoane de jucărie. Dacă nu ai pe cineva lângă tine cu care să joci, poți intra pe o platformă de iGaming și ți se deschid orizonturi foarte largi. Te poți așeza la o masă virtuală alături de pasionați din toată lumea.
Un joc de poker se desfășoară pe parcursul mai multor „mâini”. La final, ia potul cel care are cea mai valoroasă combinație. Ierarhia este următoarea: carte mare, o pereche, două perechi, 3 bucăți, chintă, culoare, full, careu, chintă de culoare.
Blackjack
Blackjack-ul este un alt joc pe gustul balcanicilor. Avantajul față de poker este regulamentul mult mai simplu. Ca jucător, concurezi numai cu dealerul de joc, nu și cu alți participanți. Fiecare parte primește inițial câte două cărți. Cărțile de la 2 la 10 au valoarea scrisă pe ele, J, Q și K valorează 10 puncte, iar A are valoarea de 1 punct sau de 11 puncte, după preferință.
Obiectivul este de a ajunge la un punctaj de 21, sau cât mai apropiat de această valoare (dar nu mai mare). În funcție de valorile cărților din mâna inițială, ai posibilitatea să mai ceri cărți sau să te oprești. Dacă depășești, ai pierdut. Dacă te oprești, câștigi în momentul în care ai un punctaj mai bun decât dealerul. Online, se găsesc multe variante de jocuri blackjack pe site-urile specializate, dar în mare, regulamentul este același.
Macao
În jocul Macao, se folosesc toate cărțile din pachet, inclusiv jokerii. Se poate juca în maxim 6 participanți, fiecare primind 5 cărți. Prima carte din cele rămase neîmpărțite este întoarsă cu fața în sus, iar jucătorul aflat „la mutare” trebuie să pună jos o carte de valoarea sau de culoarea acesteia. De exemplu, în cazul în care cartea întoarsă cu fața în sus este 6 de treflă, cel care dă jos trebuie să pună ori o carte cu valoarea 6, ori o carte de treflă. Sau, dacă are un as, poate schimba culoarea.
În cazul în care nu are nici valoare, nici culoare și nici as, jucătorul trage o carte de jos. Dacă dă un 2 sau un 3, următorul jucător trebuie să tragă de jos două, respectiv trei cărți. Un 4 îl obligă pe următorul să stea un joc. Obiectivul este să rămâi fără cărți în mână. Dacă mai ai o singură carte, trebuie să strigi „Macao”.
Război
„Război” este poate cel mai simplu joc de cărți. Pachetul de cărți se amestecă bine și se împarte în mod egal între numărul de participanți. Fiecare își ține propriul mini-pachet cu fața în jos și aruncă „în luptă” cartea de deasupra. Cine are cartea cea mai valoroasă, le ia pe toate, le întoarce cu fața în jos și le adaugă sub cărțile existente. Asul este cea mai valoroasă carte.
În cazul în care două cărți puse jos au aceeași valoare, începe „războiul”. Fiecare participant contribuie cu un număr de cărți egal cu valoarea care a declanșat confruntarea și se compară ultima carte, câștigând cea mai mare.
Șeptică
Șeptică este un joc cu 2-4 participanți, pentru care se folosesc 32 de cărți: 7, 8, 9, 10, J, Q, K si A. Cărțile de 10 și A sunt puncte, iar șeptarii sunt tăieri. De asemenea, funcționează că „tăiere” orice carte egală ca valoare cu prima carte pusă pe masă în runda respectivă. În plus, dacă se joacă în trei, din pachet se scot două cărți de 8, iar ceilalți doi optari devin tăieri.
Primul jucător din circuit poate lăsa cărțile celui care a tăiat ultimul sau poate tăia în continuare, dacă dorește și dacă are cu ce. Se poate juca și în echipe, doi contra doi. Obiectivul acestui este de a strânge cât mai multe puncte până la final. Dacă se joacă în echipă, se face totalul punctelor adunate de fiecare membru al echipei.
Probabil că bridge-ul e prea greu pentru balcanici. Sau e ignorat și nepromovat, nefiind joc de noroc
Imi cer scuze ca intervin.
-Redactorul a omis din lista „cel mai inteligent si distractiv joc de carti zamislit de mintea umana”, bridge-ul;
-De asemenea nu a aflat ca in Buzau exista un club de bridge, AGIR Bridge Club, cu personalitate juridica si afiliat la FR Bridge;
-Daca vorbiti de jocuri de carti in zona Balcanilor, sa stiti ca bridge-ul este foarte raspandit in aceasta zona. In perioada 13-15 dec. 2024 am participat la un concurs de bridge in orasul bulgar Popovo, la 75km Sud de Ruse. La concurs au participat echipe din Bulgaria, Romania, Serbia si Polonia. Acest orasel de cca 14000 locuitori are 3 cluburi de bridge.
-Si ca o informatie suplimentara – in Polonia, bridge-ul se preda, incepand cu clasa a 5-a, ca materie obligatorie. Deci sa nu ne miram de ascensiunea fulminanta a Poloniei in Europa.