Celebrul profesor de la Hasdeu: „Mă simt nedreptățit. Precum un agricultor, căruia îi culege altul rodul”
E unul dintre dascălii de legendă ai Hasdeului.
Zeci de generații de buzoieni l-au avut nu doar profesor de matematică, dar și model de profesionalism, corectitudine și seriozitate.
Dovada valorii e dată acum de elevii săi, care vorbesc la superlativ despre dânsul.
Iar unii dintre cei care spun că Sfetoslav Cremarenco le-a marcat pozitiv viața sunt hasdeieni care au reușit în viață, cu cariere remarcabile în țară dar mai ales în străinătate.
Despre străinătate, educație, România, prezent și viitor e subiectul acestui articol.
Celebrul profesor hasdeian a acceptat propunerea de a scrie un articol pentru buzoienii.ro.
Un articol despre cum vede Cremarenco plecarea în masă în străinătate a celor mai valoroși dintre tinerii Hasdeului, Buzăului și României.
DILEMA UNUI PROFESOR, de Sfetoslav Cremarenco
Formarea și pregătirea elevilor în școală este o sarcină deosebit de importantă pentru societatea și țara în care trăiesc. Eforturile pe care le fac profesorii pentru a crește un elev și să-l facă performant în țară sunt uriașe. Bucuria unui premiu la o olimpiadă pe țară sau mai ales internațională este enormă, atât pentru elev cât și pentru profesorul care l-a format. Acest lucru se întâmplă în școala generală sau în liceu. Urmează satisfacția profesorului pentru reușita în învățământul superior și performanțele pe care le obține aici. Câte cercuri pe obiecte, tabere speciale în vederea pregătirii elevilor de vârf la anumite discipline, câtă munca pentru profesori ca să se pregătească în vederea susținerii acestora! Tânărul termină facultatea, mai face un masterat sau își mai ia și doctoratul. Toate cu ajutorul profesorilor și a statului român.
URMEAZĂ DRAMA
Acești tineri în plenitudinea forțelor fizice și intelectuale emigrează în țări străine, dăruind toate cunoștințele pe care le-au însușit în țara noastră altor țări, altor oameni care nu au contribuit cu nimic la formarea lor, oferindu-le doar un salariu mai mare ca la noi. Ca profesor de matematică care am muncit o viață și mi-am dat toată silința ca elevii mei să reușească în cariera lor ma simt nedreptățit. ACEST LUCRU POATE FI ASIMILAT CU STRĂDANIA UNUI AGRICULTOR CARE ÎȘI MUNCEȘTE TOATĂ VARA PĂMÂNTUL, IAR RODUL MUNCII LUI ESTE CULES DE ALTCINEVA.
EXEMPLUL PERSONAL
Pentru a exemplifica durerea mea am să vă dau un exemplu personal. Cu zece ani în urmă am făcut o operație de artroză la glezna piciorului drept. Am ales prin informații un medic chirurg conf. univ. M-a operat, l-am onorat și după câteva zile îmi face externarea, spunând că mai departe voi sta sub observația unui medic din Buzău. Am stat șase luni în gips și la câteva zile după ce am dat gipsul jos, toată structura osoasa de la glezna s-a destrămat și am ajuns într-o stare mai gravă decât înainte de operație. M-am chinuit aproape doi ani cu piciorul care s-a deformat și întâmplator o generație de elevi cărora le-am fost diriginte cu 20 de ani în urmă m-a invitat la întâlnirea lor . Citind catalogul, cum se obișnuiește, un fost elev îmi spune că e chirurg ortoped în Franța – la Lyon. După festivitate, pe scările liceului m-a consultat și m-a invitat la el în Franța să mă opereze gratis. A făcut o operație deosebită. A trebuit să ia os de la șold că să completeze pierderea de os reconstruind geometria osoasă a gleznei. A făcut o operă de arta! Piciorul s-a refăcut complet, dar între timp am făcut artroză și la genunchiul piciorului stâng. M-am operat la alt doctor în București, operația fiind tot nereușită și acum mă deplasez foarte greu, fiind necesară o altă operație.
Aceeași generație de elevi a sărbătorit 30 de ani de la terminarea liceului. A fost ca întotdeauna foarte impresionant. Dar care a fost ideea scrierii acestor rânduri. Printre cei prezenți au venit și patru foști elevi care erau printre cei mai buni din clasă. Dar toți din țări străine. Iată care sunt și ce performante au avut în școală.
Greg Scărlatoiu
În liceu a obținut premiul I la limba engleza pe țară în 1988. A reușit la Facultatea de Engleză și în primul an a câștigat o bursă și a continuat studiile în Coreea de Sud, la Seul. Astăzi este Consilier Prezidential al președintelui SUA, Donald Trump pentru Coreea de Nord (vezi foto alături de un alt președinte american George Bush).
Aurelian Bădulescu
În liceu a fost olimpic național la Chimie, cu rezultate deosebite la învățătură într-o clasă de excepție. Astăzi este doctor în Științe Medicale, medic chirurg ortoped în Lyon – Franța. Este cel care m-a operat pe mine. Fac o mică paranteză. M-a examinat la restaurantul unde am sărbătorit cei 30 de ani de la terminarea liceului și și-a exprimat regretul că nu era medic în țară ca să îmi facă operația de la genunchi. Mi-a explicat că operația a fost bine făcută, dar că au fost greșeli de medicație.
Tatiana Munteanu
Era premianta clasei și se remarcase la toate disciplinele, dar în mod expres la acelea care-i serveau la medicină. Astăzi este doctor în Științe Medicale și își desfășoară activitatea ca medic în Canada.
Emil Mihăilă
Participant la olimpiadele naționale de matematică. Cel mai bun elev la matematică din clasă, care după terminarea facultății a plecat în Franța unde își valorifică experiența câștigată în I.T.
CONCLUZIE
Totuși marea majoritate a foștilor elevi a rămas în țară iar bucuria realizărilor lor mă îndreptățește să cred că nu ne-am pierdut cu totul. Dar așa cum am mai spus am o bucurie „tristă” când mă gândesc la întreg. Am ales ca exemplu o singură clasă, dar am avut zeci în cariera mea. Oare măsurile pregătite pentru păstrarea valorilor în țară sunt suficiente ?
Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Citește și: Conducerea școlii: „Erau elevi de liceu! În plus, era ora 21.00, iar programul se termină la 20.00!” CLICK AICI
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
Normal ca pleacă. ….. Ați văzut ce prim ministru avem? Ce miniștri, ce politicieni în Buzău. Uitați-va puțin la ei cât sunt de dobitoci…. dar foarte apucători. Dobitocii nu vor inteligenți ci numai alții mai proști decât ei. Iar ăstia inteligenți sa care oala de noapte unui nătărău de politician local sau de la capitală nu prea se cade ….
Deși am fost ” umanist ” la Hașdeul de altădată , nimeni nu mi l-a putut da jos de pe ” piedestalul ” imaginar pe acest Corifeu al matematicii buzoiene ! A mai adăuga ceva în plus despre Dânsul mi se pare o impietate… Totuși, nu pot să nu observ că prof. Cremarenco a trecut peste orgolii și s-a dat ca exemplu personal tocmai pentru a accentua marea dramă prin care trece învățământul românesc în ultimii 30 de ani ! Este încă o lecție predată de marele Profesor – da astă dată una de … morală ! – dar am senzația cumplită că s-a adresat unei săli de clasă … goale ! Desigur, ” clasă ” politică…
Clasa politică nu era goală. În ea se afla și dl. prof. Cremarenco, fost consilier local PAC în legislatura 1992-1996! În alegerile locale din 1992 buzoienii au ales adevărate valori indiferent ce partide îi promovaseră pe listele de candidați. Colegi cu dl. Cremarenco în miniparlamentul local au fost: prof.Bogdan Enescu(Hasdeu), fostul lui elev, prof.Mihai Melnic(Hasdeu), prof. Dan Mănescu(Eminescu), preot Ioan Dumitran, Ștefan Ciopală(medic), Viorel Gerota(medic), ing. Eugen Sandu(director ISPS), Lucian Olteanu(notar șef), ec.Valerian Ciociu, ing. Dorin Bălan, prof.Mircea Costache(director CCS), prof. Negoiță(viceprimar), ing. Ștefan Frățilă(primar) și alții la fel de merituoși. Întrebare: Ce s-a întâmplat între timp cu buzoienii, și cu românii în general, de au ajuns să-și aleagă reprezentanți cu cartea la genunchiul broaștei și caracter cât păr pe aceeași broască la toate nivelurile?! Alegem infractori, dar vrem să fim conduși cinstit! Alegem inculți dar vrem să fim conduși cu competență!
Ciclop as mai completa in legislatura respectiva pe ziaristul Corneliu Stefan, o alta figura ilustra care prin trecerea sa a marcat Buzaul.
Cred ca clasa politica s-a folosit initial de toti acesti oameni, niste personalitati in domeniul lor, pe care i-a aruncat dupa ca pe niste masele stricate.
Acum ce avem in parlamentul local si cel national este de noaptea mintii. Lica Samadaul in varianta moderna.
Pacat!
Ciclop, adica vrei sa spui ca in 92 s-au ales toti nomenclaturistii cocotati pe functii de PCR pe sistemul PCR? Soc.
Normal ca asa a fost, ca doar sefii si oamenii cu functii aveau acces la politica atunci.
Si ei pe vremea aia erau de aceeasi categorie cu Viorica, niste tarani parveniti cocotati de altii pe functii ca sa ii ajute pe cei din spatele lor sa fure.