Cine sunt cu adevărat „șomerii” care au dus jud. Buzău pe locul 1 în țară!

„Vai, vai, ce ne facem, Buzăul e pe locul 1 la șomaj pe țară!”.

Așa s-au căinat, ca la un semn, mii de buzoieni pe facebook în ultimele zile. Fără a cunoaște adevărul și acuzând, adesea, fără rost.

Știți care e adevărul ?

Din cei 13.500 de „șomeri” din jud. Buzău doar 2500 sunt cu adevărat șomeri.

Restul, grosul, marea majoritate a „șomerilor” vreo 11 mii – sunt în fapt asistați social de ani/zeci de ani (majoritatea sunt rromi), bețivani, leneși, persoane fără studii deloc 2500! sau care au doar patru clase 2500! și opt clase 3600! (date oficiale AICI și AICI)

Ăștia sunt „șomerii” Buzăului – cei care au dus județul pe locul 1 în țară. De ce șomerii între ghilimele ? Pentru că în DEX la cuvântul șomer e trecut și „persoană care își caută un loc de muncă”. Or, cei 11 mii de șomeri din jud. Buzău, pomeniți mai sus, nu prea își caută un loc de muncă.

*„Peste 80% dintre asistații social din Viperești sunt de etnie rromă”, admite primarul. Atenție, nu e o afirmație rasistă, e o constatare. Problemele nu țin de etnie, ci de educație. Rromii educați sunt buni cetățeni și avem numeroase exemple.

Comunele cu rromi – cele cu cei mai mulți șomeri

Viperești – 371 (!)

Calvini – 362 (!)

Vernești – 280

Râmnicelu 267

Angajați AJOFM și AJPIS Buzău: „Am fost azi în județ, într-o comună, să le propunem „șomerilor” de aici locuri de muncă. Ne-au înconjurat o sută de rromi! Dacă nu era primarul ne luam bătaie! Nu glumim!”

Încă nițel adevăr

La capitolul șomeri adevărați – cei aflați în plată, adică indemnizați, Buzăul (surpriză!) nu mai stă atât de rău cu 2663 de persoane.

Ce ziceți de Suceava 4.929 (!) sau de Argeș 4.185! Na belea, Bihorul (atât de lăudat cu Oradea) are 3.425! Sau Hunedoara 3.692! Ăștia da – sunt șomeri adevărați, aici sunt cu adevărat probleme în economia locală!

În topul șomerilor adevărați (al indemnizaților), Buzăul ar fi stat chiar bine dacă nu ar fi apărut pe final de an problemele de la Ductil (500 de șomeri deodată în noiembrie) și de la Grupul Green (alte 2-300).

De ce spunem că șomerii adevărați la Buzău sunt doar cei 2.663 – cei indemnizați. Pentru că, surpriză, printre ei – numărul celor fără carte deloc sau doar cu ciclul primar e de doar câteva zeci (!). Ăștia sunt dincolo, aproape cinci mii, la cei neindemnizați și asistați social (și în majoritate rromi).

*De ce a crescut numărul „șomerilor” (cu vreo mie) în 2020 ? Pentru că au fost alegeri, iar pe ăștia primarii i-au băgat în 2020 la ajutor social și, astfel, au intrat automat la categoria „șomeri”.

Adevăr dureros. Județul Buzău nu are nicio șansă de a ieși din topul șomerilor la nivel național – unde se iau în calcul inclusiv asistații social. Pentru că acești zece mii de adulți – asistați social, în majoritate rromi, nu au carte, sunt în general respinși de comunitate și cu greu vor avea vreodată carte de muncă.

Citește și:

19 comentarii la „Cine sunt cu adevărat „șomerii” care au dus jud. Buzău pe locul 1 în țară!

  • E normal să fie respinși de societate dacă îi portretizați așa. Nu prea cred că din 10.000 de oameni toți vor să sară la bătaie.

    Răspunde
  • @Daniel
    Ai dreptate, nu toti 10.000 sar la bătaie, dar garantat cei 10.000 nu vor să muncească.

    Răspunde
  • Poate la bataie nu sar toti, dar nici de muncit nu muncesc, s-a demonstrat de sute de ori cand li s-au facut oferte. Asa ca se descurca cu ajutoarele sociale si ce mai fura, ce le mai iese din combinatii etc.

    Răspunde
  • Pe aceștia cui ii lăsam?! Nu sunt tot din județ?! Pui poze decand era Lupul cățel… și gata ai salvat cifrele din județ. E o problema mai mare dacă aceștia nu au muncit niciodată..ii țin pe ajutor social știind ca o data la 4 ani este nevoie și de ei! Sunt curios ce așteptări ai avut domnule Tereaca de la reportajul acesta??! Sa îți dea cineva o medalie pt explicația asta de doi bani?!

    Răspunde
    • Eu nu zic deloc că este o explicație de doi lei. Mulți când declamă „Buzăul, nr. 1 la șomaj” o spun de parcă mediul economic din Buzău ar fi un dezastru. Or, nu este așa. Adevărul pentru „locul nr. 1” e că avem zece mii de adulți care fie nu vor să muncească (legal), fie nu vor fi angajați niciodată (nu știu să scrie, să citească, nu au nicio pregătire, nu prezintă încredere etc). Și nu e vina mediului de afaceri.

      Răspunde
  • Problema este acel ajutor social care ar trebui platit din fondurile LOCALE ale fiecarei primarii.
    Atunci primarul ar gandii de 2 ori daca isi impovareaza votantii cu noi taxe din care sa suporte bani celor cu ajutor social!

    Răspunde
  • Pentru ce platim ajutoare din banii nostri parazitilor sociali care nu vor sa munceasca?!?
    Nu vor sa munceasca? Ok! Nu-i putem obliga. DAR putem sa nu mai dam bani putorilor si putem sa ii „ajutam” sa ceara singuri de munca: trecuti pe liste speciale si monitorizati la sange, sanctionati pentru fiecare greseala si apoi pusi la munca, ca bani de amenzi pretind ca nu au.
    Oho, cata curatenie/ecologizare se poate face cu ei… Nu muncesc? Nu-i nimic, tinuti cu forta 8 ore la locul de munca si sa primeasca doar apa si paine, daca nu muncesc, in cele 8 ore. Care e motivul pentru care trebuie sa stimulam inmultirea acestor creaturi?!? Trebuie sa protestam, caci astia ne „fura” indirect banii, si din cauza lor nu sunt bani de pensii, si din cauza lor se maresc impozitele etc.
    M-am ssturat de putorile care nu muncesc!

    Răspunde
  • Problema e mult mai complexa decat pare la prima vedere si se merge, peste tot in lume, pe principiul raului mai mic: daca nu ar avea nici acest ajutor social, ar exploda cazurile de jafuri si posibil crime la drumul mare. Cand foamea vine, nu mai judeci, iar aceasta suma de bani actioneaza ca o mica anestezie in cazul lor.

    Nici eu nu sunt de acord cu sustinerea lor, dar trebuie sa analizezi mult, sa pui diverse chestii in balanta.
    De muncit, nu vor munci niciodata, atata vreme cat din cersetoria clasica (care nu ii deranjeaza deloc la „imagine”…) vor castiga de cateva ori mai mult decat un salariu la nivelul lor.

    Răspunde
  • Daca s-ar face o statistica , am observa ca majoritatea asistatilor sociali primesc aceste ajutoare sociale de ani de zile si acest fapt duce la diferite interpretari , unele reale iar altele simple scenarii .Legislatia permite ca acestia sa ,, abuzeze” de aceste ajutoare . Trebuie o schimbare a legislatiei care sa nu mai permita aceste ,,abonamente” . Sunt si cazuri (bolnavi, batrani etc ) care intradevar au nevoie de aceste ajutor al traiului minim dar faptul ca unii nu stii carte nu inseamna ca nu pot sa si munceasca . Vina cea mai mare o poarta edilii care au mana libera si se folosesc de acesti asistati in scopuri bine stiute de toti si asta fiindca instituatia publica Primaria a devenit o feuda in care alesii si acolitii lor se cred stapani pe mosiile lor.

    Răspunde
  • Dacă la noi sunt cei mai multi care nu vor sa muncească înseamnă că în alte județe primarii i-au convins sa lucreze. Dar la noi primarii au fost din 90 pana azi peste 80%Psd. Și votul asistaților e mai bun decât dezvoltarea comunității prin punerea acestora la munca.

    Răspunde
  • Legislatia permite. Dar la vot sunt extraordinari…..si primesc ajutor social. O zi buna dlor deputati, senatori si in general administratie. Adika legea este asa. Felicitări pt articol, incearca sa explice. Dar cine rezolvă situatia ?

    Răspunde
  • Catalin, vrei sa iti dau nume de tari vest europene cu ajutoare sociale mult mai consistente decat la noi si numar de jafuri de 7 sau chiar 10 ori mai mare ca la noi? Ajutoarele reduc numarul mic de jafuri facute din disperare. Celelalte, adica marea parte din jafuri, raman. Cea mai buna solutie ar fi ajutor zero si puscarie cateva decenii in conditii mizere pentru aia care jefuiesc. Poate asa ar fi nevoiti sa munceasca. Dar nu merge, pentru ca drepturile omului… Ale omului nenorocit, adica. Drepturile omului cinstit nu mai exista de mult in societate. Poate doar la chinezi, japonezi si alte cateva popoare asiatice. Sistemul politic si-a dat mana cu sistemul de justitie ca sa asupreasca civilizatia, oamenii cinstiti si orice este bun. Prioritate au hotii, drogatii, minoritatile de orice fel, indiferent daca-s bune sau nu.

    Răspunde
  • Apropo, sa stiti, ca fapt divers, ca unii din acesti asistati muncesc din cand in cand. La casele primarilor, cand au nevoie de cate ceva. Nu mai spun de cei angajati la multe din primarii, iau salariu din taxe si lucreaza la casa primarului. Aia angajati le lucreaza in rol de calificati, iar aia cu ajutor social mai sunt adusi la muncile de jos. De asta nu ii vedeti decat foarte rar lucrand in interesul comunei respective, au alte obiective unde muncesc, la casele primarilor si ale rudelor lor. Sa nu intelegeti ca muncesc cine stie cat, asa, o data la cateva luni, cand se iveste cate o ocazie, dar e destul sa fie recompensati cu cate un salariu sau un ajutor din bani publici.

    Răspunde
  • De acord cu reporterul până la un punct însă. Este o problemă generală a României neglijată de o clasă politică aservită intereselor diferiților baroni regionali. Asistații sociali reprezintă totuși o masă disciplinată de votanți, spre deosebire de noi, care, în majoritatea cazurilor, nu ne prezentăm la vot din diferite motive… O prezență masivă la vot a populației active ar avea efecte nebănuite asupra politicului. Până atunci însă….

    Răspunde
  • Username, nu spun ca nu ai dreptate. La mine este doar un punct de vedere.
    Solutia cu puscaria nu merge. Nu poti sa bagi la puscarie un om care nu vrea sa munceasca…

    Răspunde
  • Catalin, eu am zis sa ii bagam la puscarie decenii intregi si in conditii mizere pe aia care jefuiesc, nu pe aia care nu vor sa munceasca. Nu stiu cum faci mereu de citesti ceva si intelegi altceva.

    Momentan aia care fura din case si curti peste jumate nu fac puscarie, iar restul fac 1-3 ani, rar care sta mai mult.

    Răspunde
  • Ma fraților despre ce vorbim?! Sistemul ne vrea așa.. de ce sa ne lase sa gândim ?! Cum sa ne lase sa fim independenți?! Au și asistații ăștia rostul lor. Sunt plimbați la fiecare 4 ani, in restul timpului stau o ora .. doua pitulați după o instituție locală, deși tot județul geme de gunoaie și bălării. De ce sa muncească dacă nimeni nu le cere..

    Răspunde
  • Şi totuşi… Oare de ce atât de mulţi ţigani tocmai la noi, la Buzău ???!
    Indiferent că vorbim de judeţ sau de municipiu, nr-ul lor e prea mare !
    Oare care să fie explicaţia ?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.