Ciolacu: „Primăriile vor fi mai apropiate de oameni și mai eficiente”. Modificare de ultimă oră care-i privește pe angajații din primării

E cel mai important succes ca deputat a buzoianului Marcel Ciolacu .

Șeful PSD Buzău, ca președinte al Comisiei Parlamentare, a reușit să ducă la bun sfârșit primenirea Codului Administrativ.

Acesta a fost votat ieri și de Camera Deputaților (după Senat) și va merge la președinte pentru promulgare.

Ciolacu a avut atuul de a fi lucrat anterior și în administrație (ca viceprimar), și în guvern (viceprim-ministru) și ca parlamentar, cunoscând problemele de pe fiecare palier.

Ciolacu a fost supravegheat de Dragnea în parlament

„Codul Administrativ a fost astăzi votat în Camera Deputaților! Este un mare pas înainte pentru autonomia reală a administrației publice față de administrația publică centrală. De acum înainte administrația publică va avea toate instrumentele necesare pentru a oferi un serviciu public de calitate cetățenilor acestei țări. În calitate de președinte al Comisiei speciale care s-a ocupat de elaborarea acestui Cod, mi-am dorit să avem o dezbatere autentică lipsită de dispute politice, în care să se audă în primul rând vocea aleșilor locali pentru că ei știu cel mai bine care sunt soluțiile la problemele cu care se confruntă în comunitățile lor. Este prima dată când reușim să facem o lege care să primească susținerea unanimă a Asociației Comunelor, Asociației Orașelor, Asociației Municipiilor și Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România. De asemenea, doresc să mulțumesc reprezentanților Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice pentru munca extraordinară și implicarea de care au dat dovadă în această perioadă. Mă bucur că PSD și-a asumat acest proiect esențial, care va schimba definitiv fața administrației publice din România, făcând-o mai eficientă și mai apropiată de oameni! Totodată, este important de menționat faptul că prin acest Cod administrativ s-au creat premisele viitoarelor legi ale descentralizării și ale reorganizării administrativ-teritoriale”.

La loc comanda cu ANFP-ul

G4Media.ro a scris în această dimineață că atribuțiile Agenției Naționale pentru Funcționarii Publici (ANFP) n-au mai fost modificate așa cum s-a dorit inițial. Aseară, înainte de vot, Comisia Parlamentară a modificat codul  în urma amenințărilor Comisiei Europene cu suspendarea alocării de fonduri (544 milioane de euro, pe POCA).

Comisia Europeană n-a fost de acord cu eliminarea rolului de filtru al ANFP în calea abuzurilor politice. Astfel, au fost reintroduse în lege prevederile că autoritățile și instituțiile publice nu pot efectua reorganizări de posturi, fără a mai fi necesar avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. De asemenea, ANFP va avea în continuare legitimarea procesuală activă pentru a ataca acele acte nelegale în domeniul funcției publice.

Criticat de o parte a opoziției

Noul cod administrativ a fost criticat de o parte a opoziției pe motiv că ar aduce facilități prea mari comunității maghiare.

„Astăzi aici, în Parlament, vreţi să daţi un vot prin care toate instituţiile publice deconcentrate ale statului român, toate instituţiile unde există minorităţi peste 20% se transformă, de fapt, în nişte instituţii controlate în totalitate de aceste minorităţi, pentru că nu sunt suficienţi români care să ştie limba maghiară. Iar cei care veți da aici un vot sunteţi complici la o mare trădare naţională” – Eugen Tomac, președinte PMP


„Sper ca, pe viitor, cei care au încercat să inflameze spiritele între români și maghiari să își dea seama cât de mult rău fac și să renunțe la această retorică retrogradă și păguboasă. Pragul de 20% privind utilizarea limbii materne în administrația publică locală rămâne în vigoare, așa cum a fost întotdeauna!” – Marcel Ciolacu, deputat PSD Buzău

Opoziția critică de asemenea prevederea conform căreia directorii de deconcentrate vor putea fi aleși dintre membrii de partid, dar și cea de acordare de pensii speciale (indemnizații) primarilor și viceprimarilor.

loading...

Un comentariu la „Ciolacu: „Primăriile vor fi mai apropiate de oameni și mai eficiente”. Modificare de ultimă oră care-i privește pe angajații din primării

  • Descentralizarea și crearea de zone cu autonomie locală ,este ceea ce trebuia făcut cu mult timp în urmă .Am fi ajuns acum mult mai departe și nu ne-am mai speria că ne fură ungurii țara .Nu o să se întâmple niciodată lucrul acesta ,românii pot sta liniștiți ,și ungurii dealtfel ,și sașii și secuii ,toate minoritățile de pe teritoriul românesc .Toți și-au dat seama și au înțeles că defapt puterea ne-o dă unirea ,și cu cât vom trage mai bine TOȚI la aceeași căruță ,cu atât va fi mai bine pentru noi .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.