Comp. de Apă vrea să tragă țeavă până în vestul și apoi sudul jud. Buzău!
Investiție majoră demarată de Compania de Apă Buzău de care vor beneficia peste 16 mii de buzoieni.
Șapte mii în prima fază și nouă mii în faza a doua.
Simona Săvulescu, director Comp. de Apă: „E singura șansă a buzoienilor din vestul și sudul județului de a avea la robinet apă potabilă. Să le ducem apă bună din orașul Buzău. Vom trage țeavă de la sursa noastră de la Lipia până la Săhăteni, iar de acolo înspre sudul județului până la Amaru”




Compania de Apă a investit deja, din surse proprii, în acest proiect 6 mil. lei în 2021, iar pentru 2022 a alocat 14 mil. lei.
Pentru finalizarea întregului proiect, firma de apă din Buzău încearcă să convingă inclusiv Consiliul Județean Buzău să participe financiar.
Citește și:
Daca va mai avea cu cine sa lucreze ,asta e intrebarea !!!!!!!!!!!!!!! Oamenii buni au plecat ,iar de venit au venit putini si aia HABARNISTI POLITICI .
Zi buna Domnule Tereaca , te rog nu-mi sterge comentariul .
Deja s-a aruncat pastila: „Tratarea apei duce la un cost uriaș, 20 lei/mc.”
Pe toată planeta s-a constatat că externalizarea utilităților publice către firme private nu este în folosul consumatorului și se tinde ca acestea să se întoarcă la administrațiile locale. S-a inventat și un termen, remunicipalizare (www.remunicipalisation.org). Evident, colonia România nu aderă la acest demers.
În cazul apei este un nonsens să vorbești de concurență. Apa este monopol, iar administrarea unui monopol aduce profit chiar dacă în fruntea administrației se află un busterist!
Singura variantă în care consumatorul de utilități publice iese în avantaj este administrarea pe principiul nonprofitului iar acest principiu este incompatibil cu societățile comerciale private.
Acționarul ultra-majoritar al Comp. de Apă Buzău este Primăria Buzău. Deci, la noi, Comp. de Apă este „de stat”.
Ceva canalizare nu băgăm prin județ? Nu avem unde sa deversam atâta apa după utilizare!
Daaaa…?! Atunci cum ramane cu apa de ploaie? Primaria comenta ca nu-i normal, dar se pare ca este…
Sursele proprii de bani ale Companiei de apa provin din spolierea consumatorilor cărora primarul le promisese scăderea tarifelor. Este ușor să faci profituri mari când ești monopol susținut de mafia politica. Investiția lor se face pentru a monopoliza și județul sub acoperirea că apa din localitatea respectivă nu este bună dar este bună apa lor . In timp de secetă vor opri apa fără a plăti niciun fel de daune populației și fără nici o remușcare .
Dragă redacție,
Haideți să facem un exercițiu de logică.
*Forul tutelar al CAB este o struțocămilă numită ADI2008, o adunătură de UAT-uri în care n-avea ce căuta și Consiliul Județean.
*ADI2008 a concesionat către operatorul CAB (ca să nu pară o concesiune au încheiat un Contract de Delegare) distribuția de apă. Durata contractul este de 25 ani (2008+25=2033).
*Conform contractului de concesiune, la expirarea acestuia urmează o licitație la care se poate înscrie orice operator licențiat de către ANRSC (unde momentan este șef domnul Tescaru).
*În momentul de față operatorul care are cele mai mici tarife din țară este operatorul francez Veolia, brenduit cu câțiva ani în urmă Compania de Ape București (a dracu’ coincidență!).
*Dacă ierarhia tarifelor se păstrează, ce argument poate găsi ADI2008 ca să numească alt operator?
*Și uite-așa cu investițiile deja făcute de români (tarife nejustificat de mari și fonduri de coeziune) privații francezi vor culege roadele.
*Contractul de concesiune între ADI2008 și CAB se poate încheia înainte de termen și dacă CAB dă deliberat cu oiștea-n gard (să zicem la sugestia ambasadelor).
Dacă am greșit undeva vă rog să mă corectați.
Proprietarul CAB este Primăria Buzău (78% din acțiuni). Dacă vrea, Primăria Buzău poate decide ieșirea din ADI.
În ADI2008 Primăria Buzău are doar un singur vot, ca și ceilalți membrii fondatori, nu se ține cont de aportul adus în asociație. Teoretic poate părăsi ADI2008, avem exemplul UAT Unguriu care a părăsit ADI2008, dar acolo nu se făcuse nicio investiție până la data părăsirii asociației. Nu este cazul UAT Buzău unde s-au derulat proiecte cu fonduri de coeziune care vin la pachet cu o sumedenie de condiționări. Mă îndoiesc că UAT Buzău va mai putea părăsi ADI2008 într-o formulă care s-o avantajeze.
În Contractul de Delegare ( https://adibuzau.ro/wp-content/uploads/2017/08/Contract-de-Delegare.pdf ), la pagina 29 la articolul 36 și subcapitolul Tarifele găsim aliniatul 2 care are un conținut interesant:
2) Structura tarifelor si nivelele de tarifare trebuie sa descurajeze risipa si consumul in exces si trebuie sa fie stabilite tinand cont de gradul de suportabilitate al consumatorilor.
Oare care o fi gradul de suportabilitate al consumatorilor?
CAB a pierdut startul. Distribuitorii de curent electric și gaze naturale testează din plin „gradul de suportabilitate al consumatorilor”. Hai cu egalarea!
Cine va fi fericitul castigator?
Pixelu Albastru ,Unguriu a reusit sa iasa din Adi 2008 pana sa inceapa investitiile caci altfel nu ar mai putea , sau ar putea sa iasa cineva din Adi 2008 dar trebuie sa plateasca toti bani ,,,,,,,asa ca Domnule Tereaca nu se mai poate , Au incercat Calvini sa faca asta anul trecut ,iar cand au aflat costurile s-au linistit ,adica Primarele . Cat despre externalizare legea nu mai permite dupa patania Veolia cu Bucuresti si Ploiesti .
2) Structura tarifelor si nivelele de tarifare trebuie sa descurajeze risipa si si trebuie sa fie stabilite tinand cont de gradul de suportabilitate al consumatorilor.
Dragi tovarasi, gata, ne intoarcem in timp? Iar se gasesc destepti care sa ne spuna cand si cat e consum in exces?
Ar fi tare interesant de aflat cati angajati are Compania de Apa Buzau si, dintre ei, cati muncesc si cati plimba hartii prin birouri.
Tot cu referire la tarife, e foarte misto cum sunt „stabilite” si nicidecum CALCULATE (costuri de productie + adaos + tva), asa cum face orice prapadit care are o mica afacere si care nu prea are voie sa stabileasca preturi ci trebuie sa le calculeze…
Proprietarul CAB este Primăria Buzău (78% din acțiuni). Dacă vrea, Primăria Buzău poate decide ieșirea din ADI. Mai domnule Tereaca tu chiar crezi ca domnul Toma chiar poate face ce vrea????????????????????? PAI DACA IESE DIN ADI TREBUIE SA PLATEASCA TOATE INVESTITIILE ,TU STII CE VORBESTI ???????????????