Culturi distruse total: roșii, ardei, pepeni. „Nu am plâns, ar însemna să cedăm!”
Așa arată (vezi foto mai jos) imaginile falimentului pentru o familie de agricultori buzoieni:
„În două săptămâni, trebuia să trecem la recoltat. Grindina căzută miercuri ne-a distrus tot. Roșii, ardei, pepeni… Munca noastră de șase luni s-a pierdut. Estimez pierderile la 30 de mii de euro”, ne-a spus Liliana Anton, agricultor din Rubla (jud. Buzău).
Liliana Anton: „Muncim din februarie, eu cu soțul meu, când am început cu răsadurile. Calamitatea este de 100%. Roșii 0,5 hectare, ardei 0,5 hectare, pepeni, la fel. Nu am plâns, ar însemna să cedăm. Dar suntem într-o situație foarte dificilă. Nu mai avem bani, nu mai avem ce vinde, am pus tractorul cu care ne făceam lucrările în vânzare. Avem datorii, copii la școală, facturi de achitat, dacă ne oprim și plângem ce rezolvăm ?”
„Din păcate, pentru grindină nu se acordă despăgubiri din partea statului. Trebuie să faci tu, agricultor, asigurare pentru cultură. Dar, asiguratorii privați nu asigură despăgubiri pentru suprafețe mai mici de 10 hectare. Nu știm în ce parte s-o luăm”.
Reporterul buzoienii.ro a comunicat situația familiei Anton de la Rubla șefului Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.
„Nu știu nimic, nu au făcut înștiințare la noi. Să vină luni la noi la sediu, la Buzău. Ba nu, mai bine, o să merg eu luni la ei la Rubla. Poate reușim să-i ajutăm cumva”
Liliana Anton ne-a trimis (și) imagini ale culturilor sale de pe 1 august, cu o zi înainte de căderea grindinei:
Vom reveni.
Citește și:
„Intreprinzatorul” roman mereu se plange, asteapta de la stat mai mult ca bugetarii, taxele le fenteaza mereu, banii ii baga in X5-uri, nu pastreaza nimic pentru perioade proaste, nu investesc in propria infrastructura, apoi cer si favoruri de la stat sa-si poata vinde marfa/serviciile, care de obicei sunt jalnice. Afacerile presupun risc, de asta patronii straini nu baga banii in BMW-uri de lux decat cand devin milionari in euro, nu ca ai nostri, care la primul deranj declara faliment si fac alta firma, ca banii pentru situatii neprevazute se duc in BMW
Imediat după revoluție, pe la-nceputul anilor ’90 îmi aduc aminte cum veneau prin zonele rurale belgieni și elvețieni care organizau fie prin scoli, fie pe la caminele culturale diferite întruniri în cadrul cărora ii învățau pe țăranii români cum sa se asocieze, cum sa se specializeze pe mai puține culturi, nu sa cultive 50 de culturi pe 1000mp, pentru că uniți, și concentrandu-se pe o singura cultura vor deveni mai performanți, mai auziți, vor putea accesa împrumuturi, vor accede pe piata, etc.
Canci, ii intra lu’ baba Floarea pe-o ureche și-i ieșea tot pe aia !
99,999% din țăranii români au rămas la tipul de „agricultura” pe care îl știau ei de-acu’ 5000 de ani, aproape la fel de performanta ca cea de pe vremea mesopotamienilor, efectuată exclusiv cu cartea de religie, pe baza de Doamne – Doamne și singurul impediment în a mai da cu sapa și-a plimba vaca înjugată la caruță și-n 2023 il reprezintă doar vârsta.
In afaceri, intr-o economie privată, soarta ți-o faci cu propria mana în funcție de abilitățile pe care le deții, nu are nimeni vreo obligație sa te-ajute, luând de la alții și să-ți de-a ție, cinic dar așa stau lucrurile, cei adaptați rezista, ceilalti dispar, trebuie sa conștientizezi și să te gândești anticipat la o soluție, in caz de eșec, altfel ajungi în impas.
Exista asigurare pentru asta, si dormi linistit !
‘ai de capu’ meu, numa’ specialisti in de toate comenteaza aici!
Ati pus vreodata mana pe-o sapa, bai specialistilor?
Ati produs vreodata, prin munca voastra in registru privat, una de-un leu?
Specialistilor care o ardeti capitalisti cand e vorba de altii dar lesinati daca nu va da Statul cand vreti voi!
Voi credeti ca astia care cultiva cateva mii de metri patrati ca sa aiba bani de tinut copiii in scoli si pentru traiul zilnic, voi credeti ca astia au X5 si alte tampenii pe care le behaiti? Astia abia pot spune ca traiesc de cat muncesc si cum trag de bani de la sezon la sezon! N-ati inteles ca sub 10 ha nu pot face asigurari? Cat va imaginati ca incaseaza astia intr-un sezon si cat credeti ca le ramane dupa ce scad cheltuielile? Habar nu aveti de nimic!
Aia-i problema, că dacă te rezumi la pus mana doar pe sapă și nu și pe-o carte de economie, ajungi in ipostaza de mai sus.
Pentru treaba cu minimul de 10ha exista asociere, un mic mare secret, de neînțeles, pentru „agricultorul” roman tradițional.
Exemplulul cu X5 in mod special, probabil a fost unul cu nuanță tendențioasă, însă vrei exemplu de agricultor cu oarece parcelute cultivate și care primul lucru pe care l-a făcut cu banii a fost să-și cumpere GLE ?
Tot respectul pentru agricultorii cinstiti si corecti. Dar, in piata sunt marea majoritate samsari care nu au nimic in comun cu munca de agricultor. Nu mai zic de „agricultorii” care otravesc pamantul si legumele cu tot felul de chimicale, ce pun in mare pericol cumparatorii acestor „produse otravite”. pentru cei care fac o astfel de „agricultura” nu ne pare rau,ba chiar am zice ca si-au primit „recompensa” divina, ceea ce este foarte bine. Cat priveste asigurarea culturilor, o vorba veche spune ca „paza buna pazeste de primejdia rea”. Aveti tot felul de ” specialisti” prin primarii, platiti cu bani multi pentru……nimic. ……Asa ca……..”Domnul a dat,Domnul a luat,Domnul fie laudat”!
Când Ceaușescu a făcut o vizită inopinată într-o Alimentara și a văzut cum bate vântul a chemat responsabilii să dea explicații. Securiștii abili aveau pregătită explicația: tovarășe, noi am aprovizionat cu de toate dar speculanții au cumpărat tot ca să vândă la suprapreț. Tot ei i-au sugerat tovarășului să carteleze alimentele ca să nu-și mai facă speculanții de cap. Și iarăși tovarășul a fost prostit. Și odată cu el și noi. Acum beizadelele securiștilor folosesc aceleași tehnici. Singura constantă, noi ceilalți, prostiții.