Cum a ajuns Buzăul să dea lecții Constanței și Timișoarei
Cosmin Prelipceanu de la Digi 24 l-a chemat în emisiune pe primarul Buzăului pentru a le explica edililor din Constanța și Timișoara, un lucru simplu, CUM SE FACE.
În aceste zile la Constanța și Timișoara e jale. Oamenii stau în casă la 16 -18 grade (la fel în școli și spitale)! În același timp, prețul la gigacalorie e uriaș (1800 de lei la Constanța!, unde sistemul centralizat de termoficare e praf). Deci, oamenii stau și în frig, dar plătesc facturi mari, iar orașele rămân și ele fără bani de investiții din cauza subvenției uriașe la căldură (Timișoara a plătit recent o sută de milioane de lei subvenție!).
– (Prelipceanu) Dvs., la Buzău, cum ați reușit domnule primar ? Ce temperaturi sunt acum în casele buzoienilor ?
– (Toma) În casele buzoienilor e temperatura pe care proprietarii și-o doresc. Dacă vor mai multă căldură, dau mai tare centrala. Am fost și noi într-o situație similară cu cei din Constanța și Timișoara, acum câțiva ani. Dar am declanșat o campanie amplă de debranșare, am oferit și bani locuitorilor pentru a se debranșa. Acum am rămas cu un singur cartier, Micro XIV, la sistemul centralizat, în restul orașului buzoienii au centrale de apartament. Am făcut investiții mari și la școli, primăria a montat centrale pe gaz la toate unitățile de învățământ din oraș, nu mai avem probleme.
Toma: „Sistemul centralizat e un cal mort!”
Primarul Buzăului a spus la Digi 24 că, în opinia sa, „sistemul centralizat e un cal mort”.
„Sunt zeci de orașe din România care au renunțat complet la sistemul centralizat și de atunci o duc foarte bine. Sistemul centralizat e un cal mort. Ba, unii, se încăpățânează să nu-l lase să moară și continuă să bage bani în el. Și peste cinci – zece ani, vor constata că lumea s-a debranșat oricum, iar acei primari au aruncat banii pe fereastră în loc să-i investească în lucruri utile pentru comunitățile lor”
Toma: „Poluarea centralelor, o falsă problemă”
„Centralele murale sunt acum moderne, în condensare, poluează foarte puțin. Nu asta-i problema României sau e o falsă problemă. Haideți să ne uităm la milioanele de rable aduse de afară și care poluează în fiecare zi orașele și satele României. Asta-i cu adevărat o problemă de mediu pentru România, nu centralele de apartament”
Citește și:
Renuntarea la incalzirea centralizata, implementarea micilor centrale pentru institutii si incurajarea instalarii de centrale individuale a fost cea mai mare realizare a primarului Toma. Nu incape indoiala ca, mai ales in conditiile din iarna trecuta (lock-down generalizat) si din iarna asta (inca se lucreaza mult online), economiile au fost substantiale. Pierderile majore sunt la transportul energiei, asta se vede peste tot cu ochiul liber, deci, da, dl Toma a realizat ceva grozav cu aceasta masura.
Dar!…
Sa nu exageram cu laudele! La fel ca in cazul Companiei de Apa (inlaturarea lui Tescaru), si in cazul incalzirii centralizate a fost vorba de interese deloc economice. A fost vorba de ranchiune personale, rezolvate in „stil Toma”. Ca rezultatul a fost pozitiv, e ceea ce conteaza, dar premizele definesc omul!…
Toma a reușit dar pe bani noștri ,mulți nu ne am încadrat sa primim bani de la primărie pt centrale dar am fost nevoiți sa facem împrumut pt centrale asa ca nu l mai lăudați ca pe bani noștri a reușit nu a făcut ceva deosebit , aaa a făcut ne a forțat sa ne punem centrale.
Raiul pe pământ! Mai puțin pentru cei care cer ajutor și pentru cei care aleg rata la centrală sau factura la gaz. Funcție de ce își dorește fiecare.
Nu spune nimeni ca temperatura in scolile e redusa pentru a face economie si copiilor le e frig la ore. Cand stai intr-o banca 6 ore nu e chiar bine. Dar facem economie si ne laudam cu asta, nu conteaza ca imbolnavim copiii. De copii nu tine nimeni cont.
A reusit ce? Ca ne-a amenintat ca ramanem fara caldura, an de an, pana am cedat toti si am pus centrale? Nu zic ca nu e oarecum bine, dar cu banii ce face?
Usere&Anonim, bine ati venit in clubul celor care platesc corect, exact cat consuma.
Restul e can-can.
Se fac transferuri? Să fim generoși și să nu lăsăm oamenii în necaz. În 2 ani ieșim în câștig toți. Mai ales noi… Apoi mai vedem.
Tot sistemul centralizat era reabilitat (lucru rar in orasele României), cu fonduri europene si multe sacrificii, indurate de toti buzoienii. Toata lumea avea caldura (ba unii chiar prea multa), la preturi corecte. Primarul nu a dorit insa sa rezolve problema CET-ului, si astfel, solutia gasita a fost falimentul RAM-ului (o solutie in care primarul este specialist, adoptata cu mare succes si in trecut, dealtfel). Acum, avem sute de angajati ramasi pe drumuri, mii de oameni fortati sa isi monteze centrale de apartament, si un pret al gazelor care se dubleaza anual. Iar sistemul centralizat reabilitat, care ar fi asigurat un pret competitiv al incalzirii, ruginește in pamant. Asta da performanta, intr-adevar. Sa moara de invidie Constanta si Timisoara. Cluj, Brasov, Sibiu, nu mai vorbim. Astia nici nu mai ridica ochii din pamant.
stimata redactie ,am aflat de la un realizator digi 24 ,ca lectiile ” predate ” de cel mai votat primar din europa la aceast post ,care este comercial, nu sunt gratis.au costat bugetul local 8000 euro….
Ionescu si anonimii lui mos peste! Si ce doreati, bai, flacai sa va subventionez eu pretul la gigacalorie in fiecare an ??? Eu stand la casa ce aveam de castigat ??? Sa stati voi sa huzuriti la bloc pe banii mei ??? Haida bre ,sa nu zic mai multe, profitorilor!
Pentru „anonimi” s-a pronuntat CORECT Catalin…
D-l Ionescu pare a fi vesnicul perdant la functia de primar al Buzaului, Constantin Ionescu, care le zice corect, dar uita ca mai erau kilometri de retea termica veche iar pierderile erau prea mari in zonele nereabilitate!
Pentru ultimul „anonim” – daca aveti date concrete sau dovezi va rugam noi astia, care avem un nume/prenume si postam permanent, sa le publicati si va sustinem in criticarea primarului gospodar Toma. Pana atunci il sustinem dar il si criticam cand o „zbarceste”!
In completarea celor scrise de dl.Ionescu trebuie mentionat ca agentul termic era un produs foarte ieftin,fiind un reziduu in urma producerii energiei electrice!…Ar fi trebuit desfiintate firmele capusa ,nu sistemul de termoficare.
Sistemul centralizat ar fi, in teorie, mai ecologic, mai ieftin decat incalzirea individuala. Dar, daca nu este administrat bine, se intampla ce se intampla.
Solutia cea mai eficienta era una cu centrale de bloc, un sistem centralizat mai suplu.
Solutia centralelor de apartament este una egoista, la care am optat cu totii din diferite considerente:
– am vrut mai multa caldura si mai mult timp, sa nu depindem de dorinta altor locatari din bloc care ar fi dorit economie;
– sa platim atat cat vrem sa consumam; unii pot inchide centrala si pleca de acasa; la preturile din iarna asta, unii reduc caldura pentru a face fata facturilor;
– foarte multi au fost obligati sa puna centrale sub amenintarea ca raman in frig.
Oricum, un condomeniu de locuinte ar trebui incalzit unitar, dar egoismul oamenilor si nepricerea/incompetenta autoritatilor a impins la atititudini nefiresti.
@Ionescu
Din păcate așa stau lucrurile.
Există și contraexemple. Centrala termică cu combustibil biomasă a orașului Nehoiu. Toți consumatorii au gigacalorimetre. Plătești cât consumi iar tariful gigacaloriei este mai mult decât rezonabil, vreo 210 lei cu tot cu TVA. Avantajul este că operatorul este al primăriei. La centralele individuale pe gaz depinzi de distribuitorul de gaz care vrea să facă profit cât mai mare. Și-l face! Nimeni nu-i stă în cale. Piața gazelor este „liberalizată”.
Fiți cuminți și plătiți apă și transport pentru comunele învecinate de unde vin oricând oameni dispuși să lucreze pe mai puțini bani decât voi. Fiți cuminți și suportați fără comentarii aglomerația, poluarea și prețurile. Plătiți facturile utilităților și ratele pentru centrale. Planificarea o face Primăria și pentru voi ca să nu aveți griji.
78% ați fost de acord cu asta.
95% din creșterea prețurilor la gaze naturale ajung fix în buzunarul statului. Furnizorii sunt doar țapi ispășitori pentru opinia publică. Sunt destui care pleacă după fenta asta (pentru furnizorii fac factura finală).
,, Primarele ‘’ care se jertfeste , cum se vaicarea la B1 . !!!
„Facturile pentru încălzirea celor 36 de unități de învățământ din muncipiul Buzău au totalizat, în luna decembrie a anului trecut, peste 612.000 de lei, adică mai mult decât dublu decât suma achitată în decembrie 2020, scrie buzaumedia.ro.”
Problema e veche si are multe nuante. Bineinteles ca Toma incearca s-o rezolve in favoarea sa. Cum spunea cineva mai sus, nu grija pentru cetatean l-a facut pe Toma sa renunte la sistemul centralizat! Ci dorinta de a pune laba pe CET! Nu i-a iesit! Atunci a daramat tot. Conductele relativ noi, ingropate de Bosco, tot pe banii nostri au ramas acolo. In timp se vor degrada. Bani auncati pe fereastra!
Corect ar fi fost, avand in vedere uriasa (si prosteasca) investitie de pana acum, sa se modernizeze atat productia de energie cat si distributia, astfel incat fiecare sa plateasca atat cat consuma si sa-si permita sa plateasca fara subventia complet nedreapta ce mai exista si acum. Zic prosteasca, pentru ca bosco (si sunt putini cei ce stiu asta), a avut de ales daca sa pastreze vechiul sistem, in care apa calda circula prin tot orasul, sau sa aplice solutia cu centrale comune pentru cateva blocuri. A ales, si ala dupa cum i-a dictat interesul, in conditiile in care CET-ul nu mai era al primariei!
Sa fiu clar inteles, solutia asta, pe care eu o consider corecta, se aplica pentru Buzau, unde mare parte din sistem fusese refacut de curand, nu si pentru alte orase unde sistemul e varza!
Adica, Toma plecand de la compara mere cu pere, a ajuns sa iasa oarecum deasupra, pentru necunoscatori, sau „neintelegatori”!
Ce ma frapeaza, insa este ca Toma isi face un titlu de glorie din faptul ca a rezolvat o problema pe o cale gresita si pe banii cetatenilor si mai ales ca exista multi, prea multi, care pun botul la vrajeala asta ieftina, prea ieftina!