Cum a salvat un ofițer și cum a luat în valiza spre America un bolovan
E povestea băbuței pe nume Bolovan, care avea o căsuță pe malul Buzăului la Nehoiu.
În toamna anului 1944, după ce românii au întors armele împotriva germanilor, femeia din Nehoiu a sesizat că din cele două ouă pe care le găsea zilnic în cuibar, a început să lipsească unul. Femeia și-a zis că „nu e jder c-ar fi mâncat și găina, nu e un hoț obișnuit că le-ar fi furat pe amândouă. Ăsta e un hoț civilizat”.
Și nu l-a denunțat poliției ori jandarmeriei. Localnica a început să pună de-a doua zi lângă cuibar câte o bucată de slană, un litru de lapte, o pâine… La ani distanță, femeia a venit la doctorul din comună să-i citească o scrisoare primită din Germania.
„Sunt un fost ofițer al armatei germane, vă mulțumesc că mi-ați salvat viața”.
Cu bolovanul în valiză
După alți ani, fata băbuței s-a căsătorit cu un pilot american. Fata și-a chemat apoi mama să locuiască alături de ea la New York. După îndelungi insistențe a convins-o. La aeroport, când vameșii i-au desfăcut valiza au dat peste un bolovan. Nu le-a venit să creadă. Și au întrebat: „Ce e ăsta ?”. Atunci, băbuța a dat un răspuns fabulos: „E un bolovan, maică. Din răul Buzău. De ce l-am luat ? De DOR maică. Îmi va alina acolo în America dorul de-acasă”.
Povestea băbuței Bolovan le-a fost narată consilierilor locali luni când Dan Puric a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Buzău.
Întregul discurs al artistului cu obârșii buzoiene a fost postat de primarul C-tin Toma pe pagina sa de facebook. Are deja peste trei mii de vizualizări.
Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.