„Cum, naiba, canalul de irigații e gol, iar Buzăul dă p-afară ?”
„Dle Tereacă, pentru că din când în când mai dați și știri seriose, vă rog să vă interesați de ce nu se dă drumul la apă pe canalul de la Cândești înspre Șarânga, Pietroasele etc. La Șarânga e gol, goluț, la Pietroasele la fel. Cum, naiba, Buzăul dă p-afară, iar canalul de irigații e gol ? Aștept răspuns”
E mesajul primit ieri pe aurastereaca@gmail.com. Cum cititorul nostru e stăpânul nostru am întrebat unde trebuie. Gheorghe Mihalache, directorul ANIF Buzău, instituție care administrează canalul de irigații ne-a oferit un răspuns scurt și la obiect.
„Ca să ajungă apa în canalul de irigații trebuie bani. Acea apă trebuie plătită, nu e gratis. Hidroelectrica, instituția care deține canalul energetic Berca-Mărăcineni din care se alimentează canalul vest pentru irigații, are un contor montat la stavilă. Când solicităm apă pe canal, se ridică stavila, iar la final Hidroelectrica taie factură ANIF. Acum, cu toate aceste ploi, n-avea rost să cerem Hidroelectrica să ne dea apă și să plătim degeaba”, a explicat Mihalache (vezi foto, mai jos).
Concluzia reporterului
Deci, la noi, în România, e ca niciunde. Dumnezeu ne dă (gratis) apă din belșug primăvara, dar noi în loc s-o stocăm (acolo unde există canale) și s-o folosim vara, pe secetă, o dăm jos pe Dunăre. Pentru că ăștia de la Hidroelectrica, nu se știe cum, s-au înstăpânit pe apa care curge pe Buzău și cer bani pe ea.
E material de studiu (și de rezolvat) pentru parlamentarii de Buzău, îndeosebi pentru Dănuț Păle, vicepreședinte la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților. Vorba cântecului, „dați o lege, dați ceva” pentru ca apa pentru irigații să fie gratuită, mai ales că Hidroelectrica ține, încă, tot de stat. Mulțumiri anticipate.
UPDATE:
Reacție imediată a deputatului Dănuț Păle după opublicarea articolului.
„E adevărat ce se scrie aici. Cunosc și mă revoltă această situație de câțiva ani. Da, apa pentru irigații ar trebui să fie gratuită. Am mers în urmă cu câțiva ani chiar și la la Remus Borza, pe când era director la Hidroelectrica. Nu m-am înțeles cu el. Decizia trebuie să se ia la nivel mai înalt. E bine că ați scris articolul, e nevoie de implicarea mai multora. Și continuat, până la urmă poate vom izbândi”, a spus Păle, care a anunțat și o veste bună.
„Canalul de irigații vest va fi modernizat. E o investiție de 5 milioane de euro. Fonduri europene”.
Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
E simplu,daca apa întră în canal nu inundă terenuri, care trebuie irigate ,e un stăvilar care oprește apa dar presa……….
Dar că Hidroelectrica plătește apa pe care o uzinează nu spune nimeni sau nu se știe?
La un lanț de hidrocentrale pe același rîu se plătește același volum de apă la fiecare centrală
Încurcăturile sunt la nivel mai înalt !!!
Cat de criminal poti fi sa inunzi culturi agricole , case etc. pentru ca ” trebuie sa platesti „…” Hidroelectrica, nu se știe cum, s-au înstăpânit pe apa care curge pe Buzău și cer bani pe ea.” Dar banii nostrii , unde sunt ????