Cum să ai mai mult cu mai puțin în 2024? Ghid de economisire
Cei mai mulți dintre noi ne-am aflat din când în când în situația de lipsă cronică de bani. Se pare că totul a mers prost și cheltui mai mult decât câștigi în fiecare lună. O astfel de situație poate fi extrem de anevoioasă pentru oricine, dar problema este doar în mentalitatea ta. Probabil că vom părea șocanți când vom spune că poți avea mai mulți bani fără eforturi suplimentare. Iată care sunt principalele principii ale unei mentalități de economisire care vă vor permite să economisiți mai mult și să vă permiteți achiziții mai scumpe pentru a vă îndeplini visele. Pentru toate celelalte scopuri și pentru lipsuri financiare urgente, horacredit.ro îți poate veni oricând în ajutor. Citește mai departe pentru a deveni mai frugal fără sacrificii.
Gândește strategic
Este greu să economisești bani dacă nu ai nicio idee de ce ai nevoie de ei. Principiul este valabil mai ales în cazul economiilor mici; pur și simplu nu vezi niciun sens în a refuza astăzi o ceașcă de cafea gustoasă, pentru că acești câțiva euro nu par să facă nicio diferență. Dar aceasta este cea mai mare iluzie a capitalismului modern, care prezintă banii ca pe o resursă pe care ar trebui să o cheltuiești inevitabil în fiecare zi.
Privește-ți fondurile dintr-un alt punct de vedere – un pic astăzi și un pic mâine se vor aduna și vor crea o sumă de bani mai tangibilă. Adunați micile dvs. economii pentru o lună sau două va fi o situație total diferită. Astfel, chiar și prin notarea acestor mici câștiguri pe care le puteți adăuga la fondul de rezervă pentru o lună sau două, veți vedea obiectivul strategic și veți trata diferit fiecare cent economisit.
Stabiliți obiective motivante
Este mult mai plăcut să economisești bani dacă știi cu siguranță că îi vei cheltui în avantajul tău, pentru a-ți îndeplini obiectivul mult dorit. Dar acel obiectiv trebuie să fie cu adevărat important și motivant pentru a vă asigura că rămâneți angajat în planul de economisire. Poate că este vorba de o călătorie într-o țară exotică la care visați încă din copilărie? Sau poate este o bicicletă nouă cu care să puteți merge la serviciu sau la facultate? Orice va funcționa, cu condiția să fie un obiectiv realist pe care îl puteți atinge în câteva luni, maxim un an. Este important să începi cu un obiectiv mic, deoarece un obiectiv mare (cum ar fi o mașină de lux sau o casă mare) este prea îndepărtat pentru primii pași de economisire. Acesta poate deveni un demotivator în loc de un stimulator, făcându-vă să alunecați din nou într-un comportament risipitor.
Profitați de software
Aplicațiile moderne sunt atât de sofisticate și atrăgătoare încât pur și simplu nu veți putea rezista vibrației de economisire. Puteți găsi o mulțime de aplicații ușor de utilizat pentru smartphone-ul dvs., fie că este vorba de Android sau iOS, în magazinele de aplicații relevante și încercați mai multe dintre ele pentru a vedea care funcționează cel mai bine pentru dvs. În cele mai multe cazuri, astfel de aplicații aplică recompense și o gamificare motivantă, ceea ce face ca întregul proces de economisire să fie distractiv. În acest fel, vei fi încurajat să mergi mai departe și să economisești mai mulți bani, urcând la noi niveluri și deblocând recompense exclusive, oferte speciale, cupoane și bonusuri în cadrul ecosistemului aplicației.
Fiți creativi în a cheltui mai puțin
Uneori, o privire rapidă asupra cheltuielilor dvs. vă poate arăta unde se duc banii pe apa sâmbetei. Mulți consumatori sunt atât de obsedați de micile lor plăceri zilnice, cum ar fi cumpărarea unei cești de cafea de la o cafenea sau aducerea acasă a câtorva prăjituri după serviciu. În acest ciclu neîntrerupt de cheltuieli mici și fără sens, puteți pierde cu ușurință urma bugetului realist și să cheltuiți prea mult în fiecare lună. Prin urmare, indiciul pentru o mentalitate de economisire este urmărirea cheltuielilor cu o perspectivă critică. Aruncați o privire asupra cheltuielilor dvs. la sfârșitul lunii; calculați procentul din venitul dvs. cheltuit pe gustări și cafea și gândiți-vă la ceea ce vă puteți permite și la ce trebuie să renunțați cât mai curând posibil.
Generați fluxuri suplimentare de venituri
O cheie pentru crearea unei baze financiare solide este extinderea veniturilor și a portofoliilor de investiții. Cheia pentru aceasta este explorarea fluxurilor de venituri pasive, cum ar fi activitățile secundare care se aliniază cu pasiunile și setul de abilități, veniturile din dividende și dobânda compusă din investiții. Astfel de fluxuri de venit oferă un nivel suplimentar de securitate, care poate contribui la creșterea fondului de urgență.
Scăderea pasivelor financiare
O altă modalitate eficientă de a vă pregăti pentru o scădere a veniturilor este reducerea pasivelor dvs. Un pasiv este orice obligație financiară pe care v-ați angajat să o plătiți și care nu vă crește venitul. Pasivele pot include chiria, plățile pentru mașină, cărțile de credit, datoriile sau abonamentele la servicii precum serviciile de cumpărături și de abonament pentru divertisment. Prin reducerea pasivelor, vă creșteți economiile, care, la rândul lor, vă amortizează în perioadele de dificultăți financiare.
Evaluați-vă situația financiară și stabiliți-vă obiective clare
Este esențial să vă analizați cu atenție situația financiară actuală și să înțelegeți poziția dumneavoastră actuală în comparație cu cea în care vă vizualizați viitorul. După aceea, stabiliți obiective clare și SMART care vă vor ajuta să vă atingeți visele financiare. Creați o foaie de parcurs către obiectivele dvs. financiare. Definiți-vă obiectivele pe termen scurt, mediu și lung, cu obiective măsurabile care vă pot ajuta să vă urmăriți progresul.
Stabiliți un buget realist
Elaborarea unui buget este un pas fundamental în construirea încrederii dvs. financiare. Un buget vă ajută să obțineți o imagine clară a peisajului dvs. financiar prin urmărirea veniturilor și cheltuielilor dvs. și prin crearea unui plan de economii. Respectarea unui buget corect structurat vă oferă predictibilitate și control asupra resurselor dvs. și vă gestionează eficient finanțele.
A fi frugal nu înseamnă a fi lacom
După cum puteți vedea, frugalitatea poate fi ușor de atins cu pași mici, dar semnificativi, către o mentalitate de economisire. Nu trebuie să vă refuzați micile plăceri care vă fac viața mai bună. Dar se poate renunța la unele cheltuieli fără regrete și fără a pierde din calitatea vieții. Găsind aceste categorii de cheltuieli, puteți rămâne cu mult mai mulți bani în buzunar la sfârșitul fiecărei luni.