„Da, domnule! Ce vă mirați așa ?” Întâmplare de azi din Buzău
„Da, domnule! Ce vă mirați așa?”, i-a spus azi un bătrânel reporterului buzoienii.ro.
Conform acestuia trotuarele de pe Bd. Republicii din Buzău ar fi fost făcute în 1967!
De atunci datează și asfaltul, de fapt resturile lui, cu conotații aproape istorice.
„Știu bine pentru că atunci m-am mutat în această casă. Atunci am tocmit două betoniere pe care le-am turnat în curte, ca să ridic nivelul curții la cel al trotuarului”, a adăugat bătrânelul.
2023 – 1967 = 56. Așadar, 56 de ani au trecut de când trotuarele de pe Bd. Republicii n-au mai fost refăcute. Și au ajuns un pericol pentru gleznele trecătorilor.
E aproape o minune!
Așa arată acum, pe partea cealaltă a Bd. Republicii, trotuarul reabilitat în ultimele două luni de firma Troia.
E aproape o minune, dacă ne raportăm la cei 56 de ani de când Ceaușescu a fost numit de Marea Adunare Națională președinte al Consiliului de Stan în locul buzoianului Chivu Stoica.
Muncitorii de la Troia au făcut jumătate din trotuarul de pe partea cu casele, acum se îndreaptă, profitând de aceste zile călduroase, spre gară.
Chiar dacă unii vor strâmba probabil din nas, dar ăsta-i adevărul, dacă la Buzău nu venea Toma primar probabil că trotuarele de pe Republicii ar fi făcut suta.
De săptămâna viitoare, muncitorii de la Troia, nu cei de pe Republicii, alții, vor deschide șantier pentru repararea trotuarelor și de pe str. Transilvaniei, între fabrica de bere și ieșirea spre Vernești. Tot așa, dale, canalizații pentru îngroparea cablurilor, iluminat inteligent, spații verzi cu sistem de irigații, noi stații de autobuz etc.
Citește și:
pacat ca s-au facut cu acele dale si vor rezista doar 5 ani…
Io zic sa mergem toti sa ne prosternam si sa ne inchinam in fata biroului lu’ domn primar. C-asa minune ….! Si sa facem si-un referendum pentru canonizare (si unirea cu Tintestiul)!
Pe strada Transilvaniei cablurile n au ajuns în subteran. Atârnă tot pe stâlpi… E gata strada Transilvaniei?
Tot ce a făcut Toma la Buzău a fost gândit prost fără nici o strategie!
e bine si asa decat deloc dar mult mai de durata era turnat beton ,acelea se macina in cativa ani .
Pavajul s-a pus peste o placa de beton
Pavelele din discuție sunt din beton, iar pentru că deszăpezirile la noi se fac cu material antiderapant care are în compoziție sare… vor fi adunate cu mătura, la fel cum au fost cele montate de către Boșco prin zona centrală, cândva, și schimbate nici măcar după un deceniu, acum. Asta dacă vom mai avea ierni. Pavaj montezi când ai utilitățile trase prin pământ și nu dorești să rupi asfaltul la fiecare intervenție, nu că așa e ”frumos”, că dacă vrei pavaj să fie frumos, pui piatră cubică din granit, nu torni asfalt peste, cum a reușit Boșco cu intrarea dinspre Moldova. Că dacă nu pui granit, înseamnă că ăia de unde tot luăm noi lumina civilizantă mot-a-mot sunt, sub blană, niște proști. Mă gândesc la austrieci, olandezi, francezi, englezi măcar.
Trotuarele de pe vremea lui Ceaușescu au durat 57 de ani.
Sunt curios cât o sa reziste pavajul lui Toma.
Arata foarte-foarte bine! S-a lucrat impecabil pe Bd. Republicii! Acest model de dale ar fi fost indicat și pe Bd. Unirii(N-S).
Batranelul pensionar probabil a inceput sa aiba probleme de memorie.
Astia ceva mai tineri stim ca e o prostie ce spune el acolo cu 1967.
Acolo s-a turnat asfalt chiar pe vremea lui Boscodeala.
Problema principala a fost ca s-a tot spart de diverse companii si au carpit la misto, cum se face si in zilele noastre pe strazile si trotuarele nou asfaltate. Dupa ce se toarna asfaltul isi aduc brusc aminte diverse companii ca trebuie sa sape sa isi caute tevile prin pamant.
Lucrarea pe Republicii nu pare ca e prea buna, cimentul turnat s-a turnat stramb si balteste apa pe el, lucru care s-a vazut foarte bine azi ca a plouat bine de tot si putina portiune betonata care a ramas vizibila era plina de balti, aratand ca nu s-a turnat drept.
La placa de beton nu stiu daca s-a folosit si armatura ca nu m-am nimerit sa vad decat dupa ce era deja turnat, dar nici n-am vazut sa fi adus pe santier plasa de Buzau. Si stratul turnat pare cam subtire, mai ales ca sub el sunt radacini de copac care inevitabil in timp va produce efecte.
Ideea cu pavele e cam proasta, avem si in istorie dovada faptului ca e o idee proasta. Avem cazul trotuarului strazii Al Marghiloman, care a fost pavata acum mai bine de 20 de ani si la scurt timp a ajuns un mare trotuar valurit care dainuie si astazi in mare parte. La fel si in centrul orasului pe Unirii la km0 zona Postei, unde acum e un Profi facut acum 2 ani.
Pe Iazul Morilor a lucrat tot firma Troia?
Ca acolo am vazut ca sunt acelasi model de pavele si acolo pare lucrarea mult mai buna la suprafata semn ca daca se vrea se poate, dar pe Republicii inca din prima zi pare ca nu e chiar buna treaba cu pavelele, fiind vizibil valurite.