Dacă sunt responsabile, cele 8 mii de familii trebuie să facă asta!

Scenariu negru, dar posibil, pentru opt mii de familii de buzoieni.

Există riscul ca acționarii Ecogen (firmă care deține centrala termică a orașului) să închidă afacerea de la Buzău în lunile următoare.

Ecogen are facturi restante la gaze de 8 milioane de lei și se vorbește de posibilitatea ca acționarii privați să nu le mai plătească și să tragă astfel o țeapă imensă celor de la Engie.

În foto, curtea și clădirile Ecogen de pe Aleea Industriilor

„În ședința Consiliului de Administrație al Ecogen de ieri a fost mandatată o persoană pentru a se ocupa de insolvență. Sper să nu fie așa, dar există riscul de a se trage această țeapă de 8 milioane de lei către Engie. Și Primăria Buzău poate primi o țeapă de 1,6 milioane de euro, pentru că Boșcodeală a garantat cu bani publici împrumutul luat de Ecogen pentru retehnologizare. Și mai sunt de plătit către Alpha Bank 1,6 milioane de euro, rata de anul viitor. Mie mi se pare cam penală această ultimă treaba, să gajezi din banii primăriei o afacere privată, dar asta e doar o paranteză”, a spus primarul C-tin Toma.

Vasile Munteniță, director general Ecogen

În aceste condiții, dacă patronii Ecogen vor stinge lumina, opt mii de familii de buzoieni vor rămâne fără căldură în calorifere iarna viitoare. De aceea, dacă sunt responsabili, capii acestor familii ar trebui să facă în lunile următoare efortul financiar de a-și monta centrală pe gaze.

„Două treimi dintre buzoienii de la bloc au făcut acestă sforțare în anii trecuți. Unii au făcut împrumuturi la bancă, au strâns cureaua, dar au reușit. A mai rămas această treime, în jur de opt mii de familii. În cazul în care e vorba de persoane vârstnice, ar trebui ca și copiii lor să se implice, să dea o mână de ajutor”, a adăugat primarul.

„Sunt unii care din lipsă de informare sau din rea-voință dau vina pe mine pentru că Ecogen a închis căldura. Dar ce vină avem noi, Primăria Buzău, dacă suntem cu plățile la zi ?”

De notat că și dacă Ecogen va plăti factura la gaze și își va relua activitatea, prețul gigacaloriei va fi unul ridicat, de 530 de lei pentru gigacalorie (primăria nu va mai aloca subvenție). Gigacaloria produsă cu o centrală pe gaze e mult mai ieftină – între 150-200 de lei, ceea ce înseamnă facturi mai mici la încălzire.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

5 comentarii la „Dacă sunt responsabile, cele 8 mii de familii trebuie să facă asta!

  • Eliminati conditiile pentru debransare si atunci e ok,sa fie posibia debrasnsarea si in lunile de iarna!(ca tot se desfiinteaza RAM-ul)Dar cred ca totul e o mare dezinformare.In Bucuresti,RADET-ul e in insolventa,primaria schimba conductele subterane si totul are continuitate!La Buzau infrastructura e schimbata!Deci care-i adevarul?Il vom afla…poate la iarna!

    Răspunde
  • Mai trebuie respectate condițiile de debransare? RAM nu a respectat contractul. Nu ar trebui dat în judecată?

    Răspunde
  • Tu chiar pui botul la toată polologhia aia a RAM-ului privitoare la debranșare? Dacă se ținea cont de tot ce scrie acolo, nici 10% din cei debranșați, nu își mai puneau centrală. Tu, dacă vrei neapărat, du-te și cumpara-ti centrala și tot ce mai trebuie, montez-o și du hârtiile la RAM prin care ii informezi ca ai renunțat la serviciile lor. Anunță și la asociație și asigură-te, mai spre toamnă ca aceștia vor solicita RAM-ului refacerea referatului tehnic al blocului unde locuiești și unde vei figura fără calorifere și eventual tevi prin care sa treacă agentul lor termic, în urma inventarierii făcută de angajații lor. Asta în cazul în care nu ești dispus sa plătești în continuare prețulajorat al gigacaloriei și sa dai afară pe geam căldura în exces livrata de RAM

    Răspunde
  • Bineinteles ca RAM poate fi actionat in judecata in nume colectiv de catre cele 8000 de familii. Proces pe cale civila pentru indeplinirea defectuoasa a contractului de prestari (si aici ar conta si faptul ca ani de zile a pus bete in roata celor care au vrut sa isi puna centrale) dar si pe cale penala. Cu o casa de avocatura buna de prin Bucuresti, am putea cere sa ne monteze centrale la toti!

    Răspunde
  • @Marius
    Tu chiar crezi că pune cineva botul la bălăriile pe care le debitezi în comentariul tău? RAM-ul a făcut dovada în nenumărate rânduri că tot ceea ce se întâmplă în privința căldurii la Buzău, nu este din vina lor. De pus bețe în roate, nu au pus nimănui, așa că cine a vrut să-și pună centrală, a făcut-o nestânjenit de regie. Numai că în ultima vreme nu prea au fost amatori de așa ceva, cu toate că chiar și subvenționată căldura din sistemul centralizat costa mai mult decât cea produsă de centrala de apartament. Poate din lene, sau poate din alte motive. Cine crezi tu că o să pună 8000 de centrale la toți milogii? Așa ne place nouă să amenințăm cu judecata, apoi să o luăm în mână… Trăim într-o societate capitalistă și trebuie să ne împăcăm cu ideea aceasta, fie că ne place, fie că nu. Vorba aceea: „cine poate, oase roade…”

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.