De azi Buzăul are regulament cromatic

„Fie că vorbim de blocuri sau de clădirile istorice, oraşele româneşti au experimentat în ultimii ani diverse scheme de colorare, alese în general de proprietari sau de arhitecţi, fără a exista o abordare unitară”.

Fraza de mai sus deschide expunerea de motive pentru care executivul primăriei a propus, iar consilierii locali au aprobat ieri REGULAMENTUL LOCAL PRIVIND IDENTITATEA CROMATICĂ A CLĂDIRILOR DIN MUNICIPIUL BUZĂU.

„Pentru a putea elimina neconcordanţele cromatice rezultate în urma acestei abordări şi, chiar în unele cazuri, a disconfortului vizual, este necesară elaborarea unui Regulament cromatic.

Culoarea este cel mai vizibil element component al faţadei, fiind primul element remarcat. Tocmai de aceea, gustul şi culoarea preferată a proprietarului nu ar trebui să fie elementul predominant în alegerea culorii, ci armonia dintre culorile faţadei şi cele ale clădirilor învecinate, cu încadrarea acestora în peisajul urban”, se continuă în expunerea de motive.

Lista de culori acceptată

Pentru blocurile de locuinţe se vor folosi culorile pebble grey, light grey, cream, grey white, signal white, clean room white, oyster white, ivory şi ivory light, iar pentru accentuarea culorilor se pot folosi nuanţele de lemon yellow, blue green, turquoise green, iron grey, yellow grey, nut brown şi pale brown.

În cazul clădirilor istorice, pentru faţade regulamentul prevede folosirea culorilor cream, grey white, signal white, clean room white, oyster white, ivory, în timp ce pentru accente se pot folosi culorile lemon yellow, turquoise green, şi pale brown.

Amenzi

Pentru nerespectarea regulamentului cromatic, proprietarii pot fi sancţionaţi cu sume între 1.000 şi 2.500 de lei, având ca măsură complementară obligaţia de a reface faţada cu una dintre culorile aprobate.

Regulamentul poate fi consultat integral AICI (click pe săgeată pentru a trece la pagina următoare):

Pr.58-regulament-identitate-cromatica

loading...

10 comentarii la „De azi Buzăul are regulament cromatic

  • Despre garduri, despre invelitori, despre ocuparea abuziva a spatiului pietonal cu materiale pentru constructii, despre trotuare ocupate cu masini parcate in fata curtilor goale, despre lifturi vechi de 40 de ani, cand vor fi ridicate de la sol avioanele si parasutele din primarie pentru a intercepta aceste aspecte? Actualul arh sef al orasului, dupa muuulte incercari (ani de zile de tot dat concurs) din partea aceleasi domnite pentru o atare functie, sta de cateva luni bune si tot compune lista de culori, timp in care au „scapat” la renovare cateva scari de bloc vopsite cu gri si verde pastel, de ex.
    Mai intreb, in aceeasi nota de carmuit orasul pe baza de „e altceva, e diferit, nu intelegeti voi!”, cu cate organe genitale auxiliare este dotat utilizatorul acelui suv mercedes cu LEX (ce ironie!!!), de a primit loc de parcare gratuit (nenumerotat si nici cu taxa ptr parcari publice) in fata pravaliei, pe coltul unei intersectii si in buza trecerii de pietoni, pentru ca as dori fix la fel, in zona mea de resedinta!!! Pentru ca sunt un om inteligent si integru, nu am pile, deci cum facem, fac plangere la parchet ptr abuz in serviciu sau…???

    Răspunde
    • Foarte bine punctat MT. Totul se face din birou, fără o nici un fel de analiza.
      La noi la Buzău „cetățeanul este în slujba primăriei” și nu cum ar fi normal ” primaria în slujba cetateanului”.
      Și din câte vad, nici numele culorilor nu se mai scriu în limba română!… Vai de capul nostru…

      Răspunde
      • Am ajuns la culori. Bine că sunt zugrăvite că dacă erau zugrăvite cu culorile coscovite de acum 50 de ani erau mai frumoase? Nu mai știți să vă apucați de munca, numai prostii pe salarii mari. Primăria este in slujba cetățenilor. Blocurile de pe aleea Trandafirilor sunt zugrăvite înainte de 89 și arată jalnic in plin centru al urbei. De ceva util nu va apucați, numai de prostii

        Răspunde
    • …ar fi bine să și traduceți ”paleta de culori ”…ca să știe omu’ ce cere la magazin!…

      Răspunde
    • Sper sa vadă cineva competent din primărie, sau de unde se iau deciziile și sa se înțeleagă faptul ca…indiferent de gama de culori agreata de responsabili, ACEST LUCRU TREBUIE FACUT PE CARTIERE ( ADICĂĂĂĂĂ O SINGURA CULOARE PT UN CARTIER INTREG DE BLOCURI)! Asta, din mai multe motive:
      1. Arata mult mai estetic și nu este obositor ochilor,
      2. Echipajele de politie/jandarmerie/pompieri/salvare….vor identifica mult mai rapid zona unde trebuie sa intervina foarte rapid, atunci când este cazul! Când este pusa în joc viata unui om, fiecare secunda contează!
      Sunt convins ca se mai pot găsi multe motive pt care ar trebui sa se ia decizia de a se alege o singura nuanță pt un cartier întreg de blocuri!

      Răspunde
  • Gata, frate, orasu-i floare, ne doare la bascuta!
    Avem parcuri? Avem!
    Avem modernizare? Avem!
    Avem cod cromatic ca asa e normal, sa ne spuna primarul cum sa ne vopsim casele noastre? Avem!

    Nea Toma, gata bre, ai rezolvat orasul, suntem pe directia buna. E momentul sa te retragi, ne-ai civilizat, ne-ai scos din bezna.

    Toma la pensie! Te pupam, iti multumim pentru tot, n-o sa ne lipsesti!

    Răspunde
    • Nu, nu! Toma merge la CJ Buzău pentru a rezolva și județul Buzău. Apoi, cine știe ce urmează…
      Este bine că există o paletă cromatică, dar de ce nu sunt culorile în limba română?! Ne păstrăm tradiții cu denumiri englezești?!

      Răspunde
  • 1 Aprilie a trecut. Vine la anu’ iar. Cromatic vorbind…

    Răspunde
  • Așa era și cu garajele de pe Frăsinet …. culoarea grundului….pana la urmă erau ca zebrele

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.