De ce scade populația orașului Buzău

„Din cauza lui Toma! De-aia scade populația Buzăului”

Așa zic unii dintre rivalii (politici) ai primarului.

Zicerea poate fi folosită, evident, în jocul politic, dar în realitate e o minciună.

Și Oradea a pierdut și încă pierde locuitori!


„Fuga din Oradea, pe cifre!” Iată un articol din presa bihoreană. Relatează pierderea, conform ultimului recensământ, a 13 mii de locuitori în 10 ani din municipiul Oradea. Tocmai orașul care s-a înfrumusețat și s-a dezvoltat cel mai mult din România după ’89. Oradea lui Ilie Bolojan, considerat cel mai bun primar din România (trecut din 2020 la CJ Bihor).

Populaţia Oradiei este în scădere, în timp ce numărul de locuitori din comunele învecinate este în continuă creştere. Acest lucru rezultă din ultimele date ale Direcţiei Judeţene de Statistică referitoare la Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL2021). Astfel, Oradea a pierdut în 10 ani peste 13.000 de locuitori, ajungând în prezent la 183.105.
În aceeaşi perioadă, populaţia comunelor învecinate a continuat să crească: Sântandrei cu 4.113 locuitori, Sânmartin cu 2.876 de locuitori, Oşorhei cu 2004 locuitori şi Paleu cu 1.224 de locuitori. Una dintre explicaţii ar fi numărul persoanelor care nu au fost recenzate.
Pe de altă parte, reprezentanţii din imobiliare confirmă că există tendinţa mutării multor orădeni de la blocuri din Oradea, la case în localităţile adiacente. 


Ce se întâmplă la Oradea e valabil pentru orice oraș măricel din România. Oamenii cu ceva stare se mută de la bloc la casă cu curte în comunele învecinate. La Oradea se mută la Sântandrei și Sânmartin, la Buzău orășenii își fac casă la Mărăcineni, V. Pașii, Vernești etc.

Scăderea populației se datorează și emigrației, lucru firesc, în vest se dau salarii mai mari, populația e mai civilizată, orașele mai îngrijite.

În concluzie, a spune că Buzăul pierde locuitori din cauza lui Toma e mai mult decât o exagerare politicianistă, e o minciună.

Citește și:

loading...

8 comentarii la „De ce scade populația orașului Buzău

  • Eu sunt curios de ce e plin orasul de trotuare pe care merg mii de oameni zilnic si ai doar 2 palme de loc sa treci, pentru a face piste de biciclete pe care nu a trecut nimeni nici cand era cald. Azi am mers numai uitandu-me peste umar sa nu vina vreo bicicleta, pentru ca nu era loc sa poata trece 2 persoane una pe langa alta. Uneori abia trecea o persoana prin unele locuri. Ca asa a zis UE? In Oradea nu am vazut asa ceva. Asta sa explice Toma, nu statistici demografice.

    Răspunde
  • În Oradea a scăzut populația pentru ca prețurile sunt mari și lumea se mută în comunele limitrofe. La fel ca în Cluj sau București. La Buzău populația scade pentru ca nu au locuri de munc și prețuri la imobiliare scumpe. Noroc cu unitățile militare (amplasate în oraș) și angajații care lucrează la stat (în total cel puțin 15-20% din populația Buzăului ) .

    Răspunde
  • Am ajuns sa fim incantati ca nu suntem singurii intr-o nenorocire, in loc sa cautam sa fim mai buni decat restul. A ajuns mediocritatea sa fie telul suprem la Buzau, cam asa vine.
    Fenomenul migratiei presupune doua elemente: un judet donor si altul primitor. Buzaul e donor din nastere. Numai catre Brasov si am rupt norma. https://opiniabuzau.ro/cati-buzoieni-joaca-brasoveanca-la-ea-acasa/
    ___
    tommy boy sigur nu are nicio vina in a pastra oamenii in oras.
    Nici asupra scaderii tranzactiilor imobiliare duse in cap. https://www.economica.net/tranzactii-apartamente-2023-2_718428.html
    Nici asupra sporului natural negativ, care vine din imbatranirea popualatiei prin faptul ca tinerii se tot duc spre centre unde premisele unei vieti normale, cu toate elementele diverse, clasice si moderne la un loc. Se numeste ceea ce Buzau nu re cum sa devina curandi, un oras cosmopolit. https://buzau.insse.ro/wp-content/uploads/2023/07/Miscarea-naturala-a-populatiei-pe-medii-in-anul-2021.pdf

    Răspunde
  • Un articol despre autobuzele electrice pe cand? Unde zac? Mai au bateria buna, sau deja trebuie aruncate?

    Răspunde
  • scade sau creste un lucru este cert locuri de munca foarte putine si foarte multe slab platite ,cu ce poate sa te atraga daca nivelul de trai este scazut.

    Răspunde
  • Nu am auzit nimic de asa zise facilitati acordate celor ce deschid o afacere cu minim 10-20 de angajati, sau ceva de genul care sa incurajeje creseterea numarului de locuri de munca!
    In schimb facem credite peste credite pentru cine mai stie ce investitii pentru ametirea contribuabilului, investitii care de fapt nu aduc plusvaloare orasului, ci doar datorii.

    Răspunde
  • Tara nu e condusa bine, asta e clar. Dar si in tarile bogate scade rata fertilitatii. Pur si simplu nu exista resurse suficiante pentru ca toata lumea sa traiasca bine, dezideratul rasei ariane. Africanii nu au o problema cu nivelul de trai, fie painea cat de rea/tot 5 copii naste nevasta-mea!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.