De ce unele tarabe sunt galbene și altele verzi ?
„Să ni se spună și nouă clar. Care sunt producători și care comercianți ?”
E o solicitare veche a unora dintre buzoienii interesați de Piața Centrală.
Răspuns. Atenție la culoare!
Nu-i nimic nou, cunoscătorii știu asta încă de prin 2015.
Tonetele verzi (aproximativ 200 din totalul de 500) deservesc producătorii (persoane fizice).
Tonetele galbene deservesc societăți comerciale, PFA-uri și Întreprinderi Individuale.
Citește și:
Producatorii au mainile crapate,bataturi in palma si cateodata pamant sub unghii .Comerciantii,nu prea…
Dacă ar fi așa, la noi ar fi cei mai productivi legumicultori. Recordurile mondiale ar fi glume. Dacă ar fi fiscalitate vânzările ar fi mari anomalii cu producția sau ar fi rezolvate toate problemele cu prețuri la alimente în lume… 100% comercianți tolerați de administrația locală. Atât. Doamnele în vârstă care vând verdeață din gradina sunt gonite de „localii primărie”. Și macroul e din Dunăre la Buzău…. tot. Românesc…..
Tomita, fii atent aici, o idee :
Scoate samsarii din Piata Centrala, muta-i unde vrea muschiuletul tau si fa-le acolo un spatiu de genul aprozar-magazin si lasa in Piata Centrala numai producatorii REALI, aia care pot arata cu degetul in camp locul unde au plantat, muncit si cules ceea ce vand si care, ATENTIE, vand cantitati de produse corelate cu suprafetele cultivate (e destul de greu sa vinzi 100 de tone de rosii pe an daca tu ai plantat 5000 mp in gradina si 200 mp in solar, nu?)!
Dar fa asa cum ti-am spus eu, nu te apuca tu cu Apostu sa faceti planuri ca nu va pricepeti, cred ca v-ati dat seama si voi pana acum….
Dragi Tovarasi, si cine ii verifica, intr-o tara de hoti, borfasi si escroci? Orice ai face si oricum ai peoceda, se ajunge tot la escrocherie, asa sta treaba la noi
Producatorii nu au cand sa stea sa vanda cu amanuntul si nici nu au cum, produsele agricole fiind sezoniere. Pietele orasenesti (la cei de luam lumina si moda) sunt de dimensiuni reduse, pe tipuri de produse si raspandite, nicidecum in mijlocul localitatii si amestecate cu de toate, tot timpul anului (decat daca esti sat). Produsele agricole de la producatori sunt preluate din gradinile acestora, de catre cumparatori, prin autorecoltare. Motivul pentru care exista samsarii este comoditate consumatorului, care doreste totul la indemana. Exista si la noi ferme care ofera produse agricole si chiar cu transport la domiciliu, dar prea putine si prea nediversificate (motiv pentru care cele existente practica si preturi de lesini), pentru ca nu e o afacere buna (cu imbogatire rapida, cum prefera romanul) in conditiile in care „statul”, adica primaria in cazul nostru, ofera conditii ultra-prielnice concurentei, adica locatie si loc de desfacere convenabil la pret pentru samsari.
Uite asa ceva ar putea (?1?) face si primaria buzau: https://www.g4media.ro/11-falsi-producatori-au-fost-inlaturati-din-pietele-brasovene-dupa-ce-inspectorii-primariei-i-au-vizitat-acasa-cautam-sa-vedem-autenticitatea-produselor.html
@zf, in Buzău, „producătorii” plătesc „taxa” la timp și „inspectorii” n-au motive să-i „viziteze” ! 😉