Dezbatere. Cum procedăm cu bicicleta municipală ?
În curând, în orașul Buzău se va inaugura serviciul public al bicicletelor municipale.
Probabil că mulți dintre dvs. ați remarcat înființarea stațiilor velo-city în diverse locuri din oraș.

Cele 475 de biciclete + 48 de stații prin tot orașul au ajuns la Buzău în urma unui proiect cu fonduri europene (peste 2 mil. €).
Gratuit ? 1, 2 sau 3 lei ?
Opiniile buzoienilor referitoare la modul de folosire sunt diverse.
Unii susțin că, măcar în primul an, ar trebui lăsate GRATUIT pentru a-i încuraja și obișnui pe buzoieni să meargă cu bicicleta.
Folosirea gratuită va însemna, la orice oră, câteva zeci/sute de mașini mai puțin pe străzi.
Pe de altă parte, GRATUITATEA va însemna plăți de la bugetul orașului pentru salariile angajaților care vor gestiona acest serviciu (plus reparațiile bicicletelor).
Dacă se va merge pe formula cu PLATĂ se pune întrebarea cât să coste o cursă: 1, 2 sau 3 lei ?
Deocamdată, pe panourile din stații utilizarea pentru 30 de minute ar urma să coste 3 lei.

Unii buzoieni consideră tariful de 3 lei exagerat de mare (cât biletul de autobuz) și se tem că bicicletele vor rămâne nefolosite în rasteluri:

Rămâne să vedem în următoarele săptămâni, până la inaugurarea bicicletei municipale, care va fi decizia finală a municipalității.
Citește și:
Încurajare înseamnă preț foarte mic sau gratis.
Parizienii au interzis trotinetele electrice. Nu alea private ci alea ale firmelor care aveau contract cu municipalitatea. Argumentul forte a fost acela că civilizații parizieni le abandonează unde nici nu-ți trece prin cap și complică viața orașului. Tarifele practicate de companiile ce puneau la dispoziție trotinetele nu au influențat decizia interzicerii acestora.
Dacă tot vrem să înfrângem Parisul atunci la acest aspect ar trebui să fie atenți edilii noștri. Gratis, 1 leu, 2 lei sau 10 lei pentru 30 minute ar trebui să fie o discuție secundară. Importantă mi se pare identificarea utilizatorului în timp real, pe parcursul cât acesta călărește bicla. Să zicem că utilizatorul Ciolacu pierde controlul bicicletei și intră în portiera autoturismului meu parcat regulamentar. Ce se întâmplă în acest caz? Sau utilizatorul Avrămescu pierde și el controlul tricicletei, ajunge pe carosabil și este tamponat de merțanul lui Popică. Incidentul se soldează, slavă Domnului, doar cu pierderi materiale. Aceeași întrebare: ce se întâmplă și în acest caz ipotetic? Să zicem că vine și Ungureanu ardeleanu’, deci civilizatul, să inspecteze Spitalul Județean, căci pe ăla nou Municipal, pentru care a făcut lobby, trebuie să mai aștepte vreo 7 mandate. Grijuliu cu propria sănătate, că de a noastră sigur nu-l doare sufletul, încalecă o biclă și purcede spre Micro XIV. Ginion, la poarta Crângului se urcă pe el Cătălin, proaspăt imunizat cu doza a cincea, cu pasatul din dotare. Accident grav, 112, Arafat trimite elicopterul roșu și Emanuelle ajunge tot la spital, dar la Floreasca. În cazul ăsta ipotetic ce se scrie în procesul verbal în situația în care se constată că RCA-ul era încheiat la Euroins?
Cine plătește biclele distruse? Cine asigură mentenanța? Municipalitatea! Nici nu vreau să mă gândesc ce prețuri o să perceapă producătorul pentru piesele de schimb. Nu doare pe nimeni sufletul dacă o roată cu spițe costă cât jumate de Logan!
Bani aruncati aiurea !
Cine are treaba se foloseste de masina proprie sau autobuz !
Cine doreste bicla pentru plimbare isi cumpara una !
In talcioc gasesti biciclete bune cu 500 lei .
Bicla te tine zece ani fara probleme daca nu o fortezi si ii dai un pic de vaselina pe la incheieturi.
Îmi pare rău că te contrazic! Peste 2 milioane de euro pentru 475 bicle + 48 stații este super afacere pentru un GmbH. Să tot faci bicle la prețurile astea!
Cine a fost sau este interesat, are propria bicicletă!! Apoi, nu avem piste pentru așa ceva! Vreau să ajung din Unirii Nord la Spitalul Județean! Domnule Tereacă, puteți să îmi dați traseul de urmat, pe pistă și de câte ori ar trebui să cobor/urc pe bicicletă până la destinație?
Mai lipsește o varianta: sa primească bani cine o folosește: 5 lei o ora, 15 lei doua, 100 de lei o zi întreaga… Georgică Orwell bre, nu alta…
Parcare pentru bicicletele locatarilor se poate construi fin fonduri europene sau ale primăriei? La Cluj costa 53 lei pentru o bicicleta pe an. Orașul este plin de biciclete personale,cam fiecare familie are 2 biciclete,fie adulți fie copii.Cred ca daca s ar cere părerea cetățenilor prin asociațiile de proprietari a-ti vedea ca este o mare cere pentru construcția acestor locuri pentru biciclete personale decât urcatul pe scările blocurilor.
Sunt multe firme care executa aceste parcări,am dat un exemplu al Primăriei Cluj,am văzut și sitemul acela suprapus pentru 2 biciclete.Sper sa ne fie de folos informația.Va mulțumesc.
In municipiul Cluj Napoca, au acces la bicicletele primariei, numai persoanele care platesc impozite primariei.Primele 60 min. sunt gratis,apoi se plateste o taxa.Daca schimbi bicicleta dupa 59 minute,iar ai gratis urmatoarele 59 minute.Te poti plimba gratis toata ziua,cu conditia sa nu depasesti 59 min.cu aceeasi bicicleta.Singura problema apare atunci cand gasesti rastelul ocupat si nu ai unde lasa bicicleta.Acest aspect s-a rezolvat in Cluj prin crearea unei aplicatii, prin care utilizatorii pot vedea in timp real numarul bicicletelor din rastelul care te intereseaza.
Folosirea bicicletei, dacă se va produce cantitativ, nu va diminua numărul de mașini din trafic, pentru că premisa că orice biciclist e și șofer este… nu e bună.
Cu bicicleta, la Buzău, nu ai pe unde și pentru ce. Nu ai pe unde pentru că ceea ce este denumit în prezent ”pistă” dedicată este ceva rar, mic și inutil, dacă nu ar avea premisele unui spațiu periculos. Nu ai pentru ce, cu excepția agrementului poate. Dacă unii s-au gândit că le priește și au făcut nu înseamnă că e general valabil. Așa-i când un oraș de mărimea a jumătate de sector din București bulucește la grămadă, fără cap și fără coadă, fapte administrative negândite ci, în mod exclusiv, copiate ca atare. Cum ar fi să se apuce parizienii să monteze prin parcuri laleaua de Buzău, că e frumosă, ori primăriile belgiene să concesioneze locurile de parcare de reședință înainte de a le crea într-un număr corespunzător nevoilor cetățeanului contribuabil și votant.
Vom vedea! Până acum noi am avut dreptate cu parcările, cu Unirii, cu multe dacă nu toate ce a făcut primarul, bine doar în bula dânsului.
Buzăul nu este pregătit pentru această activitate.
1. Lipsește infrastructura rutieră – pașii mici care s-au făcut cu acele câteva piste pentru biciclete sunt total insuficienți.
2. Lipsa educației – cei șapte ani de acasă, care va conduce la pagube materiale – furturi, distrugeri etc.
Tare aș vrea să mă înșel dar nu va fi așa!
Nu trebuie să ne sperie că vom rămâne pe vecie cu biclele pe cap! Concordurile au fost mai mult decât profitabile și tot au fost scoase din circuit! Și pe vremea aia nu exista Greta trotineta! Un accident stupid a generat dispariția lor.
Scopul proiectului a fost deja atins. Banii din fondurile de coeziune s-au întors la sursă. În scurt timp efectele proiectului o să dispară. Și nici măcar nu va fi nevoie de vreun accident!
Pe astfel de politici U.E Europa este în prag de destrămare. Sa aloci atâtea milioane de euro când sunt atâtea probleme în sistemul de sănătate educație când omul sărăcește de la zi la zi. Aceste măsuri sunt pe modelul acelor fonduri parcuri la sate .Jmecheri sau ales cu milioane de euro în conturi și săteni cu un teren îngrădit să pasca vacile.
Ce te făcea să crezi că UE este o construcție de viitor? Doar declarațiile politicienilor!
Se tot ventilează că suntem cetățeni europeni cu aceleași drepturi și obligații. Hait! Cum așa, în situația în care avem Coduri Civile, Coduri Penale și Coduri Fiscale diferite?
Cu ceva ani în urmă s-a lansat în dezbatere ideea salariului minim unic în UE. Cum era de așteptat, scopul inițiativei nu a fost ca aceasta să se transpună într-o lege ci ca să se îngroape subiectul. Și îngropat a rămas după ce toți influensării finanțați de UE au înfierat cu mânie corporatistă ideea unui venit minim garantat UNIC pentru toate țările membre UE.
Întrebare: ce firma se va ocupa de strângerea bicicletelor de pe unde vor fi abandonate și le va aduce, la loc, către punctele de încărcare ?
Că peste tot pe unde am vazut chestii din astea „verzi”, ele erau, fara de excepție aruncate/abandonate acolo unde s-a terminat bateria ori a avut omul treaba.
Ca toată lumea, probabil multi ați ajuns pe la Constanța, sa vedeți faleza plina de trotinete aruncate, ori ați auzit deja de „mafia trotinetelor” de la Bucuresti, care și-au dat întâlnire, in grup, pe trotuar, iar despre situația de la Sibiu, am fost deja înștiințați.
Nu de alta, dar daca la statia de încărcare pe care o stabilesc eu ca și destinație, găsesc toate locurile ocupate, doar nu-și imaginează tovarășul Toma, prin viziunile sale, că mai parcurg eu aiurea încă 1km și mai plătesc încă o juma de oră ca să-i duc trașcaleta către alta statie de încărcare, evident, riscând același rezultat ca și-n primul caz că pe urmă o să-i cer despăgubiri fiindcă am fost nevoit să întârzii la serviciu și mi s-a tăiat ora.