Doar la Buzău găsești așa ceva! Buzăul, nominalizat la premiile pentru inovație

În România, doar la Buzău găsești așa ceva. O seră cu zeci de plante, dar care mai are ceva special.

Zecile de soiuri de plante din seră (unele uzuale, altele deosebite) au fost aduse de domnul Vânătoru de la Stațiunea Legumicolă

SPECIAL 1

Plantele sunt udate prin picurare cu apă de ploaie. Toată apa care ajunge prin ploaie pe acoperișul clădirilor din incinta școlii, pe asfalt și chiar pe terenul de sport e colectată și folosită.

A
Terenul de sport are pantă (așa a fost asfaltat de Urbis, cu cap!) iar apa de ploaie e colectată în geigere
Curtea școlii e împânzită cu astfel de geigere
Unul din cele trei rezervoare care colectează apa de ploaie

SPECIAL 2

Pe cele două clădiri ale școlii sunt amplasate panouri fotovoltaice. Energia este colectată și folosită de școală, iar când e în surplus este trimisă în rețeaua orașului.

Cu această energie (captată de la soare) este încălzită și sera didactică.

Elevii Școlii nr. 11 din Buzău fac acum orele de biologie, uneori și de educație civică, în sera didactică. Ei sunt puși să planteze și să îngrijească plantele din seră. În vecinătatea serei s-a amplasat și un foișor unde au loc discuții profesori – elevi și sunt asimilate informațiile.

Un rol important în ceea ce s-a realizat la Școala nr. 11 îl are primarul Toma.

„Facem economie la facturi, cu panourile fotovoltaice și colectarea apei de ploaie – folosită la toalete, dar și educație. De asemenea, se face și colectare selectivă a deșeurilor. Școala nr. 11 din Buzău se încadrează în acest principiu modern de economie circulară. Planul meu e de a extinde acest model la toate școlile din Buzău. Zilele trecute am avut aici la Buzău, la Școala 11, o vizită a reprezentanților Guvernului Germaniei. Le-a plăcut mult ce au văzut, sper să ne asigure finanțare pentru extinderea acestui model în orașul Buzău”.

Pentru reușita de la Școala nr. 11, Municipiul Buzău este nominalizat la premiile ,,Sustenability in Business”, pentru inovație, cu proiectul ,,Strategia economiei circulare și prima școală circulară-Școala 11”. 

Mai multe detalii despre gală și proiecte aici: https://sustainabilityinbusiness.thediplomat.ro/

Puteți contribui ca Buzăul să devină câștigător, prin vot aici:

Vote for INNOVATION IN SUSTAINABILITY within The Diplomat-Bucharest SUSTAINABILITY IN BUSINESS AWARDS (google.com)

Citește și:

loading...

18 comentarii la „Doar la Buzău găsești așa ceva! Buzăul, nominalizat la premiile pentru inovație

  • Ai stricat totul cand l.ai introdus pe Toma in discutie.
    Nu el a muncit acolo si nici bani de la el de acasa nu a adus….

    Răspunde
    • Nu a muncit el și nici bani de acasă nu a adus. Dar, ideea ? Punerea ei în practică ? Finalizarea proiectului? Eventuala extindere ?

      Răspunde
  • Tereacă, lucrurile făcute în mandatul lui Toma, luate la bani mărunți, nu sunt chiar mărețe, unele sunt chiar de fațadă, spoială cum se spune.
    Ți se pare ție ca aleea asfaltată care apare în imagini are pantă cum spui? Dacă are, de ce băltește apa în mai multe locuri? Pentru că a fost asfaltată „cu cap” de către lucrătorii Urbis?

    Răspunde
    • Eu am spus de terenul de sport că are pantă. Și nu am spus eu, că nu știam, ci administratorul.

      Răspunde
  • Era mai simplu sa se aduca apa cu o cisterna , din riul Buzau

    Răspunde
  • Ideea a fost a lui Vanatoru probabil , au pus.o in practica muncitorii si firmele, pe banii nostri ai contribuabilor.
    Toma daca era gospodar facea mai intai esentialele – strazi, spitale, sali clasa, camine batrani , etc
    Apoi megalomanii gen umbrele de ploaie, sere , arteziene etc

    Răspunde
  • Felicitări pentru articol domnule Cornelius Roșianu!!! Sau Petre Popescu…ori Nicolae Melinescu??

    Răspunde
    • Știu că durerea e mare că actualul primar a făcut in 5 ani ce n-a făcut precedentul mult-iubit în 20. Mulți își bagă unghia-n gât, deși până la urmă se face în orașul lor.

      Răspunde
  • Tereacă, doar tu și cu Toma, și or mai fi și alții (foarte puțini sper), gândiți că dacă îl criticăm pe Toma îl regretăm pe fostul primar, sau că regretăm că Toma face ceva în orașul nostru. Numai o minte bolnavă poate gândi așa.
    Nu zice nimeni că Toma nu a făcut nimic, doar că are alte priorități, iar nevoile noastre sunt altele. Asta-i marea problemă. Pe fântânile arteziene care vor funcționa câteva luni pe an cheltuie 500.000 de Euro, dar nu sunt bani pentru asfaltarea străzilor și a trotuarelor.
    Când compari ceea ce a făcut fostul primar cu ceea ce a făcut actualul primar, adică când compari aproape nimic cu un pic mai mult decât nimic, actualul primar este în avantaj.
    În rest, nu este mare lucru.
    Toma a venit falimentar la primărie, iar de ceva vreme este mult pe plus. Din banii de salariu de primar?!

    Răspunde
    • Vă asigur, domnule Radu, că sunt destui care își bagă unghia-n gât ori găsesc nod în papură când se face ceva bun în orașul nostru. Sunt sute/mii de buzoieni care ÎNAINTE, cu Boșco, aveau fel de fel de avantaje, dispărute între timp. Referitor la spusele dvs. am o remarcă de făcut. N-o să vă convină. Dar nu mi se pare foarte corect să-l criticati pe Toma pentru asfaltări. Sincer, e primarul care a asfaltat din fonduri proprii cel mai mult din România (detașat!). Pe bune, erau zile când în Buzău se lucra la 5 străzi în același timp. Nu-mi venea efectiv să cred (comparativ cu epoca Boșco cand se faceau 2 strazi pe an). Patru echipe de la Urbis plus alții de la Hidro Salt ori firme angajate de Comp. de Apă (pe unde mai aveau ei lucrări de schimbare a țevilor).

      Răspunde
    • Când spuneti ca nu s-a facut mai nimic sunteti răutăcios și nerecunoscător. Ca să fiți mai corect vă recomand o plimbare pe cele peste 50 de strazi care erau și acum în NOROI dacă nu se punea asfalt. Viilor, Rahovei, Simila, Țiglari, Gogu Vicatus, Iazului, Izlazului, Aleea Plopului, Hangarului, Hipodrom, Veteranilor (în spate) și multe altele (care, atenție, nu sunt deloc niște fundături sau străzi mici și unde locuiesc mii de buzoieni). Faceți, vă rog, o plimbare pe acolo într-o zi și gândiți-vă cum era înainte. Vă aștept apoi să spuneți din nou aici că nu s-a făcut nimic.

      Răspunde
  • Sau, se mai poate spune și că actualul primar a făcut în 5 ani ce au făcut alți primari de municipii sau orașe, din Ardeal de exemplu, în 1-2 ani, folosind aceeași bani, însă mult mai eficient și pe lucruri mult mai utile cetățeanului de pe stradă, domnule Tereacă, care nu are nici timp și nici acces la Eurovisioane, hipodromuri, iazuri, sau chiar arteziene ori săli de spectacole uneori!!!

    Răspunde
    • Unii primari din vest au avut avantajul fondurilor europene. Au mai multe mandate la rând și au putut să-și pregătească din timp proiectele. Toma n-a beneficiat de nimic, nada, zero proiecte de la Boscodeală. Abia cum încep și la Buzău proiectele pe fonduri europene (vezi Transilvaniei, Unirii, Industriilor, Piața Dacia, extindere parc, biciclete, autobuze electrice, management trafic etc.)

      Răspunde
  • Auras, revin cu rugămintea de a ne spune unde găsim declarația de avere a primarului! Mulțumesc!

    Răspunde
  • Rezultatele unor studii despre autoritate arată ca unii oameni nu se prind deloc când alunecă aiurea și nu se pot opri. Pentru Oameni nu este deloc confortabil să fie subiectul unor articole și comentarii din acest fel fără să-și pună întrebări sau să schimbe abordarea. Incredibil cum se transpun în realitate!

    Răspunde
  • Dimineata se asfalta cu Urbis in Tintesti.Pe la primarie.

    Răspunde
  • Era o vreme la Buzău când Senatorul susținea Primarul și Primarul susținea Senatorul. Și aveau numai cuvinte de prețuire unul la adresa celuilalt. Ce vremuri! Vremuri la amintirea cărora îți vine să …. Aia cu unghia.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.