Doar la Buzău s-a procedat în acest fel! E o decizie corectă ?

Decizie pe cât de curajoasă, pe atât de riscantă a autorităților de la Buzău.

Mai multe articole din presa națională anunță că la Buzău, în (ne)cazul pestei porcine, s-a procedat altfel decât în restul focarelor izbucnite în țară.

În sensul în care la Buzău – porcii din raza de protecție de 3 kilometri – n-au fost sacrificați, chiar dacă focarele au fost confirmate prin analize de laborator (plus 4 porci bolnavi).

Prin această decizie prefectul – Carmen Ichim și șeful DSV – Ciprian Botezatu au dorit să protejeze avutul populației din comunitățile Pătârlagele și Pănătău, dar și să evite declanșarea unei isterii la nivelul județului.

O hotârâre pentru care vor fi apreciați în cazul în care cele două focare se vor stinge (peste 40 de zile – termenul legal) sau dimpotrivă, vor fi flagelați și vor plăti cu posturile, dacă în zilele următoare vom asista la o explozie de porci îmbolnăviți/morți.

Deocamdată, decizia pare să fi fost câștigătoare. De duminică dimineață, atunci când au venit rezultatele de laborator, iar pesta a devenit oficială la Buzău, nu s-au mai înregistrat noi îmbolnăviri.


Pesta porcină este una dintre cele mai contagioase boli din ultima sută de ani. Analizele de teren au demonstrat că au acţionat ca vectori de transmitere căpuşele, şoarecii sau păsările. Un animal intrat în contact cu virusul are zero şanse să scape de boală sau să supravieţuiască.


Un animal infectat moare în câteva zile, iar toţi porcii aflaţi în acelaşi spaţiu de creştere mor în cel mult 10 zile. Cei care au ascuns porcii de veterinari după ce în satele respective s-a găsit boala au descoperit pe pielea lor că porcii mor, n-au scăpare, chiar dacă par sănătoşi la un moment dat. De asta apar o mulţime de cadavre de porci pe câmp şi prin râuri: sunt de la cei care au refuzat să se conformeze şi, de fapt, răspândesc boala cu şi mai mare viteză.


Numeroși specialiștii susțin că – fără sacrificarea animalelor – extinderea pestei porcine poate fi încetinită, dar foarte greu oprită. Există prea mulţi vectori de transmitere, de la furaje şi furaje şi până la insecte şi alte animale, care poartă virusul, dar sunt imune, cum ar fi cazul păsărilor sălbatice, al animalelor de companie, al rozătoarelor şi aşa mai departe.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și:  ULTIMA ORĂ! Au început lucrările. Neagu s-a ținut de cuvânt  CLICK AICI   

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.