Doi măgăruși care trăgeau împreună au fost omorâți la o săptămână

Cei doi măgăruși aveau stăpâni diferiți, dar trăgeau și trăiau împreună.

Proprietarii, buni prieteni, se foloseau pe rând la trasul căruței de cei doi măgăruși.

Pe rând (la interval de o săptămână) au fost și omorâți, de ursul care și-a făcut un obicei de a coborî în sat (Crevelești, comuna Chiliile).

Lovitură sub centură pentru cei doi fermieri – care acum nu-și mai permit/nu mai au curaj să cumpere alți măgăruși, știind că vor fi victime sigure. Iar măgărușii le erau utili în treburile gospodărești.

„E jale. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa. Sătenii sunt speriați, ursul vine și ziua în sat, dar și descurajați. Nu le mai vine să crească niciun animal, nici porc, nici vacă, nici oi sau capre. Din toate a luat ursul. Nu știu unde vom ajunge, pentru statul român se pare că urșii sunt mai importanți decât oamenii. Vorbeam și cu cineva din turism. Adio! Cine mai vine să stea noaptea la pensiune, să facă o plimbare prin împrejurimi ?”, a declarat primarul din Chiliile, Sorin Zaman.

Din spusele primarului s-au trimis documente la București pentru a se primi undă verde de extracție a acestui urs, dedulcit la animalele sătenilor.

Perspectivele sunt cenușii, întrucât în zonă ar fi mai mulți urși tineri, dar și pui care vor crește în anii următori.

Citește și:

loading...

6 comentarii la „Doi măgăruși care trăgeau împreună au fost omorâți la o săptămână

  • de ce puneți blur și watermark buzoienii.ro pe picioarele roase de urs?

    Răspunde
  • Deja pot fi considersti eroi aia care prindeau ursi pe langa sat. Nu, nu sunt ironic.

    Răspunde
  • Ursul sa manance tot daca tot i-a omorat

    Răspunde
  • Situații similare se petrec prin multe comune din județ.

    Și, nu, nu e vina urșilor, nici a cetățenilor ci a unor autorități care propășesc fenomenul de multi ani.

    In urma cu mai bine de 10 ani au fost introduse pur și simplu 3 exemplare de urs in comuna mea, una relativ aproape de zona de câmpie (!!!), un mascul și doua femele, sub supravegherea șefului asociației vânătorilor, situație absolut paradoxală pentru relieful comunei, bruma de pădurice din zona și faptul că existau suprafețe infime de teren pe unde omul nu desfășura activități, probabil de ordinul câtorva hectare.

    Evident, panica între săteni, mers și discutat, plâns, tipat, amenințat, etc pe la primărie, fara nici un folos.
    Primarul este cam cel mai înflăcărat vânător din comuna și mare amator de poze pe Facebook de pe la partidele de vânătoare desfășurate inclusiv cu participări din afara țării.

    Au trecut vreo 2 – 3 ani până când o femela a fost surprinsă si cu 2 pui.

    Bilanțul, pe scurt, cam ca-n scenariul de mai sus: stâne devastate, câini omorâți, porci furați din coteț, etc., zeci de hectare pur și simplu abandonate, traiul locuitorilor profund modificat.

    Ursul pur și simplu nu are unde să trăiască fără să interacționeze intens cu omul.

    Oamenii sunt demult dincolo de limita disperării dar…..cum trăim în Republica Centrafricană și aici trofeul de urs e mai valoros decât traiul câtorva sute de oameni, nu exista soluție palpabilă, doar vorbe iar remunerațiile pe animalele omorâte vin dupa un an și subevaluate.

    Nu-ncape vorba că locuitorii, cei care s-au crezut în măsura, au încercat și măsuri de speriere, prindere, ucidere, etc. chiar daca este ilegal.

    Apropo de un articol de zilele trecute: după ce-ți distruge ursul cotețul si-ti omoară porcul in doi ani consecutivi și ti-e frica sa mai mergi prin spatele curții chiar și ziua, noaptea este complet exclus, iar câinele îl ții într-o cameră mai amarata a casei fiindcă ții la el, ei bine, iți vine s-o cam arzi un pic pe…….braconaj cum se grăbesc cate unii sa judece deși n-au nici cea mai vaga idee cum stau lucrurile în realitate

    Nu, stimați concetățeni, in Romania nu trăiesc de câteva ori mai multi urși decât în orice altă țară din Europa (cu excepția Rusiei, bineînțeles) întâmplător, fiindcă așa a decis mama natura, hazardul, etc., motivul il reprezintă un factor uman foarte specific, nu natura.

    Răspunde
  • Tara de idioți !
    Mă refer la populația care permite situația.
    Specialiștii recomandă areale de 100 – 300kmp/urs iar în jurul Brașovului densitatea e de un un urs/kmp, media județelor cu urși fiind de 5kmp/urs.
    Sa le punem acatiste urșilor că sunt băieți gingași și se înghesuie mult peste normal prin păduri și nu invadează toată tara, doar populația de urși a unui județ din asta doldora de urși fiind adecvată întregii țări.
    Dar, hei, suntem și noi primii la ceva, avem al mai bogat fond cinegetic din toată Evropa, de departe.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.