Doi puști din Buzău, argint la Olimpiada Internațională de Fizică!

Sunt, astăzi, mândria orașului Buzău.

Eduard Burlacu (18 ani) din Micro V și Cristian Ardeleanu (17 ani) din Cartierul Orizont au obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Fizică.

Din pricina pandemiei, concursul s-a desfășurat on-line, cei doi buzoieni susținând probele într-o sală de liceu

Eduard Burlacu: „Visul meu e să ajung la NASA”

Eduard (18 ani) a copilărit la bloc în Micro V și a învățat la Școala nr. 15 de pe Spiru Haret. După clasa a opta s-a mutat la București la Liceul Internațional de Informatică la clasa de fizică.

„Pasiunea pentru fizică mi-au dezvoltat-o părinții și dna profesoară Cristina Moise. Îmi plac mult aeronautica și astronautica. Visul meu e să ajung să lucrez la NASA. După Bacalaureat voi merge fie la Cambridge, fie la Delft University of Technology în Olanda, lângă Rotterdam”.

Cristi Ardelean: „Mă văd lucrând în cercetare, iar apoi profesor universitar”

Medalie de Argint a obținut și Cristian Ardelean (17 ani), elev la rându-i a Liceului Internațional de Informatică din București (clasa a XI-a Fizică).

Locuiește în Cartierul Orizont și a învățat până într-a opta la Școala nr. 11.

„Da, pot spune și eu că în evoluția mea m-a ajutat profesoara de fizică din gimnaziu, dna Ticuța Iftime. Îi mulțumesc mult. Mă văd lucrând, mai târziu, în cercetare sau în învățământ ca profesor universitar. Anul viitor, după bacalaureat, voi aplica la o universitate din Statele Unite. Fie la Massachusetts Institute of Technology (MIT) sau la Princeton”.

Eduard și Cristian, singura fotografie împreună. Cei doi au preferat liceul din București Hasdeului de la Buzău întrucât la ICHB „se face mai multă fizică, în detrimentul altor materii, lucru care la Hasdeu nu era posibil”.

Reporterul buzoienii.ro își roagă cititorii să-i furnizeze și alte ponturi despre copiii de valoare ai Buzăului. Orice idee e binevenită (pe facebook, whatsapp 0721.540.938 sau aurastereaca@gmail.com).

Citește și:

loading...

8 comentarii la „Doi puști din Buzău, argint la Olimpiada Internațională de Fizică!

  • Din atâtea clase pe care le are Haşdeul, de la A şi până la J (sau K) , adică 10 sau 11 clase pentru fiecare an în parte , după cum a înflorit Banu acolo după poftele lui (pt. că în trecut , când era ELITĂ cu adevărat, Haşdeul nu avea mai mult de 4 clase pe an, poate chiar şi mai puţine ), se putea face cel puţin o clasă specială şi pentru Fizică (cu accent inclusiv pe ASTROFIZICĂ – adică drumul spre marele ideal numit NASA) pt. că iată, după cum vedem, în Buzău avem şi unii tineri dotaţi cu un mare potenţial în acest domeniu !

    Nu sunt primele genii ale Buzăului care ocolesc Haşdeul (aşa cum nu vor fi nici ultimele)… DAN PURIC, de exemplu, una dintre cele mai apreciate somităţi la ora actuală , despre care se ştie că e buzoian get-beget , a dat cu piciorul Haşdeului pt. a se duce să facă liceul tot aşa, la Bucureşti !
    Şi câţi alţii or mai fi….

    Răspunde
  • Inca mai sunt elevi buni si la Hasdeu. Inca…
    S-au inmultit clasele in Hasdeu ca sa aiba loc toti copiii mediocri de buticari si de patroni de case de amanet. Nu o sa mai vrea elevii buni sa mearga acolo, ca sa dea nas in nas cu „elevul cu aia de desen” si alti circari, betivi, drogati etc. In loc sa se largeasca optiunile pentru viitori instalatori si mecanici, toata lumea da navala la licee de top largite de dau pe dinafara de mediocritate.

    Răspunde
  • Și vulpea care nu ajungea la struguri zicea că sunt acri ! Apropos , eu unul am absolvit liceul Hasdeu în 1976 , când erau 6-7 clase pe an . În privința lui Dan Puric , cinste lui , nu cred că există multe persoane care să nu-l aprecieze , dar trebuie avut în vedere că el este în primul rând un artist și o somitate pe linie cultural-umanistă , în timp ce liceul Hașdeu , la vremea opțiunii lui (și nu numai) era cea mai bună alegere pentru tinerii care doreau să obțină un bun nivel de pregătire în domeniul științelor exacte . Cu alte cuvinte , când comparăm merele , trebuie să excludem perele !
    P.S. Cât despre tinerii noștri laureați la Olimpiada Internațională de fizică , plecați din Buzău , cinste lor și succes în pregătirea viitoare !

    Răspunde
  • Mai sunt si in Buzau copii care au obtinut performante la olimpiade si concursuri nationale si internatinale si in gimnaziu si in liceu, doar ca pe acestia nu ii promoveaza nimeni. Liceul International de Informatica in schimb, duce o campanie intensa de a racola elevi performanti si in plus stie sa-i promoveze, fapt care nu se intampla in Buzau.
    Si in conditiile in care in Buzau sunt ignorati, e normal ca majoritatea sa aleaga sa plece.

    Răspunde
  • @Un alt hasdeian,
    ,,Linie cultural-umanistă” a avut si Haşdeul încă de la înfiinţarea sa !
    Nu te mai crede vreun deosebit cu ,,ştiinţele tale exacte” ! Pt. că eşti penibil condiţionând importanţa Haşdeului doar pe baza acestor ştiinţe… Sau probabil ai complex că nu eşti capabil să vorbeşti măcar o limbă străină , de importanţă internaţională !
    Tu practic confirmi încă o dată zicala ORICE CIOARĂ ÎŞI LAUDĂ CUIBUL !
    Îţi răspunde tot un haşdeean (dar din timpuri mai moderne)…

    Răspunde
  • @Dumitru
    Tizule , (scuză-mi formula de adresare nelalocul ei, din moment ce nu ne cunoaștem , dar întâmplarea face că tot Dumitru e și prenumele meu), nu ai prea nimerit-o . Nu suntem aici să ne lăudăm noi , performanța acestor tineri ne eclipsează , dar mă simt dator cu un răspuns : am fost premiant în fiecare an la Hașdeu, (deși eram navetist , copil de la țară și pierdeam cca 3 ore zilnic prin autogară și pe drum).Chiar dacă am fost olimpic la chimie(nu la nivelul acestor tineri) și m-am făcut inginer chimist , am și înclinații umaniste , eram elev de 10 la cele două limbi studiate în liceu(avansat și începător) și de 10 la română (am declinat invitația de a participa la olimpiada de română , pentru că mergeam la cea de chimie).
    Mă bucur că un hașdeian cu formație umanistă îmi acordă atenție , cu atât mai mult cu cât eu n-am prezentat exclusivist problema . Nu cred că merit epitetul de „penibil” doar pentru faptul că am afirmat că la momentul opțiunii lui Dan Puric , liceul Hașdeu excela prin profilul „real”. Așadar , e loc suficient în „cuibul de cioară”de care pomenești , și pentru „umaniști” și pentru „realiști” .
    P.S. Observ că pandemia pe care „o trăim” ne-a înverșunat poate fără voința noastră , mergând pînă la deformarea percepțiilor. Pace ție , cititorule !

    Răspunde
  • Incredibil !
    DE CE trebuie sa ne certam din orice ????!!!!
    Bine, in alte discutii ne certam pe principii, inteleg, dar aici este vorba despre 2 elevi eminenti si pe deasupra, buzoieni !
    Ar trebui sa ne mandrim, nu sa ne certam !!!!!!!!!!!!!!
    Offff….

    Răspunde
  • @Un alt hasdeian,
    ,,Nu suntem aici să ne lăudăm noi”, declari tu, cu o vădită ipocrizie… Pt. că tocmai de-asta ai şi intrat aici , ca SĂ TE LAUZI, ai făcut-o şi în primul comentariu, dar mai ales în al doilea , unde te-ai extins cu propria-ţi laudă pe cea mai mare parte a textului !
    Şi , pt. că eu sunt un cititor care stau bine cu memoria, aceeasi laudă de sine ai avut grijă s-o mai plasezi, la fel de detaliată, şi cu ocazia altor comentarii… În fine , aş dori să reţii următoarele :
    1. Nu eşti singurul care s-a ,,chinuit” prin autogări. Mulţi alţii s-au chinuit în condiţii şi mai grele şi au ajuns OAMENI MULT MAI MARI ca tine !
    2. Nu mai subestima celelalte materii (de uman) în detrimentul chimiei tale şi a celorlalte ,,ştiinţe exacte” pe care , cu exagerare, încerci să le aşezi pe un piedestal mai înalt ! Încercând să sugerezi probabil că cei formaţi pe real ar fi mai deştepţi decât cei formaţi pe uman… E doar o ILUZIE, domnule drag !
    3. La cât de deştept e Dan Puric (personal, îl consider cel mai deştept român la ora actuală ! ) , nu cred că s-a speriat deloc, la vremea aceea , de (preudo-),,superioarele” şi extra-,,grelele” clase de real de la Haşdeu , unde numai anumite ,,genii” rarisime, polivalente, auto-lăudătoare, care cu mari sacrificii (de chinuială prin autogări !!!) sunt capabile să intre şi să facă faţă !!
    Deci Dan Puric putea veni fără probleme şi în Haşdeu, chiar şi pe REAL, numai că a preferat un cu totul alt liceu ! Atâta tot.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.