DURERE. „De la 40 de familii la trei inși. Nenea Cută, tanti Menta și Ioana!”
Sunt fotografii postate azi dintr-un sat buzoian care dispare sub ochii noștri.

„Mai stau aici doar trei persoane. Nenea Cută cu tanti Menta. Și Ioana care este singură. Atât! Tanti Mărioara de la Podeci vine numai vara acolo!”, e comentariul făcut de Horia Chiriță la postarea Ioanei Dumitru.
Ambii, fii ai satului – pe care l-au părăsit asemenea altor zeci de consăteni.

E vorba de satul Budești, comuna Chiliile. Se ajunge aici din comuna Cănești, la stânga, prin satele Șuchea și Trestioara.
„Budești a avut prin anii 50-60 cel puțin 40 de familii. La cooperatizarea din 59, budeștenii au contribuit cu 30 de perechi de boi. Avea școală, biserică, cămin cultural. Biserica e monument istoric, înființată la 1840. A fost deci, un sat normal, de deal, cu viața lui”, ne spune Sorin Zaman, primarul din Chiliile.

„De ce se întâmplă asta ? Din cauza lipsei condițiilor și a plecării tinerilor din sat. Budești va dispărea, dar probleme avem la nivelul întregii comune Chiliile. Populația scade și îmbătrânește de la an la an. De-abia în ultimii ani am început să facem câte ceva prin comună, mulțumită PNDL-ului, dar mă tem să nu fie prea târziu”, a adăugat primarul Zaman.

Primarul a mai zis ceva. Că satul Budești, ca și altele din jud. Buzău sau de prin țară, dispar și pentru că la oraș pâinea se câștigă mai ușor. „E greu aici, la țară, să crești animale, în noroaie, ploaie, frig și toate celelalte. Poți să oprești un tânăr căruia i se oferă din start 20 de milioane ca manipulant la mall ?”.

Importanța asfaltului
Budești, ca și alte sate din jud. Buzău, ar fi avut poate o șansă dacă ar fi avut în primul rând un drum asfaltat. Dar ce pretenții să avem, dacă în 2020, asfaltul se oprește la Gura Văii (Scorțoasa), iar două comune – Cănești și Chiliile – nu beneficiază nici acum de această minimă binefacere a civilizației.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
Sunt născut și am copilărit în satul Scorțoasa, locul numit Țarnă până la 19 ani. Am plecat în Ardeal. Nici acolo lucrurile nu sunt roze deloc deși în com Scorțoasa până la Gura Văii este asfalt. Asfaltarea s-a făcut când eram eu elev la școala generală. De atunci nu s-a mai făcut nimic. De aproape 50 de ani satele din zona aceea parcă au înghețat sau se degradează. Este vina și a gospodarilor (primărilor) comunelor respective. Este zonă defavorizată. Au fost fonduri europene în PNDR pentru canalizare, reabilitare drumuri comunale, asfaltare, reabilitare școli și grădinițe, construcții sedii de instituții publice introducere gaz etc. Este strigător la cer, ca fiind zonă unde se extrag gaze și produse petroliere, locuitorii acestor sate să nu beneficieze de gaze. Se extrage petrol încă din secolul al XVlll -lea În satul Beciu, com Scorțoasa. Cred că este prima exploatare de petrol la suprafață din lume și care a fost vizitată de americani încă de prin 1907. Este o delăsare totală a autorităților locale, dar și a celor centrale. Este o batjocură a statului român la adresa cetățenilor săi. Este umilitor și jignitor pentru locuitorii acelor meleaguri tratamentul aplicat de autoritățile române. Este normal ca de la an la an populația tânără să părăsească zona pentru un trai decent. Acest colț de țară este un exemplu de exploatare fără scrupule a locuitorilor zonei și a bogățiilor naturale, a obiectivelor turistice, Vulcanilor Noroioși de la Pâcle numai și numai în interesul statului român și pentru îmbuibații puterii centrale a acestuia. Nu am altceva de făcut decât să plâng.
Ce sa mai vorbim de asfalt cand sunt sate care nu au apa potabila si cara bietii batrani apa de la 1Km
Da si sa nu uitam Viorel de un factor la fel de important ca lipsa utilitatilor. Inmultirea necontrolata si distrugerile mistretilor. Cetateanul are grija sa-si ingrijasca putinul teren arabil din zona deluroasa sau trebuie saptamanal sa fie cu jalba-n bat pe scarile tribunaluilui.Sa se judece cu fondul de vanatoare,adica sa se bata cu morile de vant. Din bruma de bani sa plateasca avocati si sa aiba rezultate ZERO.
Cica nu si-a ingradit locul.Avem inca batrani de peste 90 de ani care toata vara alearga si fac zgomot pe malul garlei toata noaptea sa fuga mistretii.
Reluand ideea ….nu este clar ca statul prin acesta institutie fabuloasa FONDUL DE VANATOARE a creeat inca o za la lantul prin care sa duca la exterminarea taranului. A creeat FONDUL DE VANATOARE special ca sa aiba profit maxim pe culturile amaratilor cu investitii ZERO. Ei castiga mii de euro pe un trofeu de vier. Am sperat ca aprobandu-se de curand noua lege a vanatorii se va schimba ceva. Se pare ca taranul nu mai are nici o sansa. Sa vina FONDUL DE VANATOARE sa plateasca si impozitele la primarie ca tot au facut gropi ca dupa bombardament. Sunt reclamatii la AGVPS Buzau de cred ca nu mai au loc angajatii sa mearga la serviciu. Rusine sa le fie institutiilor care urmaresc cu mandrie acasta nesimtire.
Il poate opri pe tanar, ii ofera 3000 daca la mall ii ofera 2000… dar in zonele alea rurale s-au obisnuit mosierii sa fie stapani de sclavi, le ofera maxim salariul minim, si nici ala pe carte de munca intreg, ci il declara part-time (4 ore) sa evite plata la stat dar in realitate are pretentia sa lucreze peste 8 ore.
Deaceea pleaca tinerii la oras si apoi din tara, ca in tara lor nu vrea nimeni sa ii plateasca doar sa ii exploateze la maxim.
Domnul Zaman ar trebui să tacă și să îi fie rușine. Este primar de vreo 20 de ani și nu a făcut mare lucru pentru comunitate, ci doar pentru el și acoliții săi. Sunt vreo 10 km de drum județean neasfaltati încă de pe vremea lui Ceaușescu. Deci, sa nu poți asfalta 10 km în 30 de ani, spune multe. De asemenea nu exista canalizare sau apa potabile. Domnul Neagu este la fel de vinovat.
Domnul Zaman s-a îmbogățit de când este primar, deși comuna a sărăcit.
Avem nevoie de o reformă administrativa, în care o UAT sa aibe minim 5.000 de locuitori, pentru a se dezvolta la nivel regional.
Popa Gheorghe Adrian , vin din SUA la Lopatari in 2020 pentru a revigora zona Lopatari, daca este cineva interesat de la Primaria Canesti si Chliliie, sau un presupus candidat pentru localele din 2020 , pot oferi gratuit informatii de dezvoltare rurala si deasmenea idei noi de administrare si integrare tip european, am master in Management European , studii economice aprofundate si cursuri de administrare si conditii de aderare la UE. Deasemena am in proiect cursuri gratuite in toata tara, cursuri de informare si pregatire pentru administratia locala, in vederea indeplinirii conditiilor la nivel local pentru integrare si adaptare la conditiile europene… sunt in lista si analiza SWOT a reginunilor pentru o noua, strategie 2020-2030! Sanatate si speranta , Adrian Popa, sat Terca, comuna Lopatari din Buzau!