„Face diferența dintre viață și moarte! De ce nu se folosește ?”
Fotografia de mai sus a fost blurată, iar pentru cea de jos s-a ales un cadru în care să nu poată fi observată pata de sânge scursă din capul biciclistului (55 de ani din Buzău).
După accidentul de aseară de pe str. Transilvaniei (aproape de fabrica de bere) un cititor buzoienii.ro ne-a lăsat un mesaj dureros de simplu:
„Sărmanul biciclist. Dacă ar fi purtat cască ar fi fost salvat. Face diferența dintre viață și moarte! De ce nu se folosește. Vă rog să scrieți un articol despre acest lucru”.
Ulterior reporterul buzoienii.ro a căutat și a găsit pe internet câteva date de statistică.
-
O cădere de la un metru este suficientă pentru a produce traumatisme craniene la peste 70% din cei fără protecție la nivelul capului
-
În cazul portului căștii traumatismele craniene apar la mai puțin de 1% din incidente
-
91% dintre bicicliștii care nu purtau cască și au fost implicați în accidente rutiere serioase au decedat
-
doar 8% dintre bicicliștii care purtau cască și au avut accidente serioase au decedat
-
șansele de deces la un impact rutier cu craniul neprotejat de cască sunt de 93% la o viteză de 60km/h a autovehiculului, 85% la o viteză de 50km/h și de 18% la 40km/h
Concluzia e simplă. Casca face diferența dintre viață și moarte.
E musai să fie purtată atunci când biciclistul iese din parc, de pe trotuar sau de pe pista special amenajată pe un drum public.
Mulți nu o poartă pe motiv că este deranjantă, inestetică, le deranjează coafura sau pentru că necesită bani în plus.
Biciclistul lovit aseară grav la cap a fost trimis de urgență la un spital din București. Deocamdată nu s-a primit o anumită înștiințare, ceea ce e o veste bună!
Citește și: Iată ce traseu are noul autobuz 12. Cine se bucură cel mai mult CLICK AICI
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.