Gagu și Neagu au semnat. Contract de 116 miliarde de lei vechi

Șeful CJ Buzău – Emanoil Neagu și directorul general al firmei de construcții Concas Buzău – Ionel Gagu au semnat azi contractul pentru reabilitarea și modernizarea clădirii Bibliotecii Județene.

Gagu: „Avem, noi de la Concas, cea mai mare experiență dintre firmele de construcții din Buzău pentru a reabilita astfel de clădiri. Vă reamintesc și Muzeul Județean tot noi l-am făcut”

Un contract de 116 miliarde de lei vechi, cea mai mare parte din bani fiind fonduri europene.

De astăzi, timp de cinci luni asocierea dintre Concas și Romconstruct Grup va întocmi proiectul tehnic, după care urmează execuția lucrărilor în 32 de luni. Mai exact peste 3 ani, în 2022, imobilul va fi predat din nou bibliotecii, mutate în acest timp la Galleria Mall.

În ultimele luni tot fondul de carte a fost mutat din bibliotecă la Galleria Mall cu ajutorul militarilor, jandarmilor și polițiștilor

Prin proiect se vor realiza lucrări de:

  • consolidare și hidroizolație a clădirii,
  • lucrări de restaurare şi remodelare a plasticii faţadelor,
  • lucrări de restaurare la interior și exterior,
  • lucrări de reabilitare a principalelor rețele de utilități,
  • dotări interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie),
  • dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil.
Liliana Nicolae, șefa departamentului fonduri europene din CJ Buzău va fi manager de proiect

Pe lângă aceste dotări s-au prevăzut și alte achiziții de echipamente/dotări pentru desfășurarea activităților de marketing și promovare turistică a obiectivului restaurat, pentru desfășurarea de activităţi conexe pentru punerea în valoare sau funcţionalitate a obiectivului de patrimoniu restaurat.

Proiectul va transforma biblioteca Biblioteca Județeană ”Vasile Voiculescu” Buzău într-o instituție cu valențe moderne, europene, ancorate în dinamica culturală a prezentului.

În principal, vor fi puse în valoare potențialul arhitectural al clădirii, elementele originale de construcție urmând ca, pe parcursul operaționalizării proiectului în plan secundar să fie prestate și servicii culturale cu un mare grad de noutate pentru piața din România, ca de exemplu un spațiu multimedia specific realității augmentate, care, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră va permite vizitatorilor bibliotecii să imerseze într-un univers cultural, turistic și social cu totul deosebit.

Serviciile culturale vor contribui în mod direct la creșterea vizibilității clădirii de patrimoniu, la punerea în valoare a lucrărilor de restaurare și consolidare efectuate, la o mai bună utilizare a potențialului cultural pe care obiectivul de patrimoniu îl deține.

Tuturor spațiilor din clădirea de patrimoniu le va fi atribuită o destinație, corelată cu o destinație avută de-a lungul timpului iar aceste spații vor fi dotate și amenajate corespunzător, cu mobilier de expunere (rafturi, vitrine, panouri) pentru punerea în valoare a patrimoniul mobil (manuscrise, cărți rare, colecții deosebite etc), vor fi prezentate filme documentare legate de aceste destinații, ziare și cărți de colecție legate de destinația spațiului.

Gradul de interes al vizitatorilor pentru fiecare spațiu va fi stimulat prin prezentarea succesivă a tuturor funcționalităților acestora, de-a lungul timpului. Acestea vor fi identificate și marcate cu elemente de vizibilitate ca atare. Orice vizitator va fi ghidat, cu ajutorul instrumentelor și echipamentelor de promovare într-o istorie a spațiului respectiv: pornind de la elementele de geometrie și arhitectură de-a lungul timpului, legende și istorii legate de spațiul respectiv, filme documentare, documentare fotografice etc.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.