Ghici cât a fost prezența ?

Ieri, într-un municipiu din România, altul decât Buzăul, s-a ținut un alt referendum.

La Codlea (jud. Brașov), localnicii au fost invitați la referendum pentru a vota dacă să se apeleze la un împrumut bancar pentru construcția Șoselei de Centură.

Cei din Codlea au o mare problemă, DN1 Brașov – Sibiu le trece chiar prin mijlocul orașului și nu e nicio centură
Captură după o știre a unei televiziuni locale

Surpriză, prezența la vot a fost, ca la Buzău, de 10,5 la sută (la Buzău a fost de 10,68%)!

Stare de fapt. Niciun referendum organizat în România (în afara alegerilor) n-a făcut cvorumul necesar validării. Nici măcar cel pentru demiterea lui Băsescu în 2012, când „o țară întreagă” era fiartă din cauza „Marinarului”.

Cauza principală e pusă de analiști pe lipsa de interes/participare civică a românilor.

O soluție propusă e – precum la alegeri – eliminarea cvorumului. În acest fel, cei care boicotează scrutinul ar fi nevoiți să vină la vot, iar rezultatul referendumului va exprima dorința cetățenilor (interesați de subiect).

Altfel, în România, referendumurile sunt, mai degrabă, o glumă.

Citește și:

loading...

4 comentarii la „Ghici cât a fost prezența ?

  • Deci Toma ramane numarul 1 , capitanul, leaderul suprem, cel mai tare primar din Europa, cu cele mai ambitioase proiecte !
    Nu-i asa ?

    Răspunde
  • Logic așa ar fi, ținând cont că cetățeanul nu mai este „legat de glie”. Să nu se ia în calcul cel ce nu dorește să voteze. Nici la alegeri, nici la referendumuri. Registrul electoral este o imbecilitate costisitoare. Trebuie actualizat în permanență și nu reflectă nicidecum situația reală. Zeci de CI pe adresa aceluiași imobil.
    Votul cu preînscriere mi se pare cel mai potrivit. Cine își mai aduce aminte de Cartea de alegător? Pentru asta fusese introdusă. Depunerea ei la Circumscripția electorală însemnă preînscrierea și s-ar fi ridicat când se vota. S-a renunțat la ea subit, fără nicio explicație din partea autorităților. Chiar am votat cu ea la primul tur de la alegerile locale din 06.06.2004. Probabil cineva s-a speriat că votul nu mai poate fi măsluit.
    De ce să se cheltuie un purcoi de bani pentru tipărirea a 22 mil. buletine de vot dacă la vot doresc să se prezinte doar 6 mil. alegători? De ce să înființez centre de votare pentru cei 22 mil. de presupuși alegători dacă doresc să voteze doar 6 mil. de cetățeni?
    De ce nu facem ca la vaccin? Vaccinații au dreptul la cârciumă și nevaccinații nu! Așa și cu cei care nu merg la vot. Nu mergi la vot nu te iau în calcul.
    În contextul actual în care migrația economică este în floare nu are nicio logică votul obligatoriu care ar rezolva multe probleme dar ar lovi mulți cetățeni la pușculită.

    Răspunde
  • Sa ne lase cu vrajeala lui. Dacă vrea Buzău mare sa puna in oras marile comune dezvoltate. Nu sărăcia aia de Țintești.

    Răspunde
  • Mie mi s-ar fi părut mai potrivită o unire cu Vernesti, de exemplu. Oricum zona e în continuă dezvoltare și e aproape de centura ocolitoare.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.