Iată cele trei cauze care aduc urșii în sat

În fotografia de mai sus apare ursul împușcat săptămâna trecută la Colți.

E ursul care a făcut prăpăd în ultimele săptămâni prin gospodăriile localnicilor și pentru care s-a cerut și obținut acord de suprimare.

În seara de după împușcarea lui, un alt urs a atacat – deci, sunt mai mulți! – și i-a luat unui gospodar o oaie și i-a mușcat un miel.

În aceste condiții, oamenii se întreabă legitim de ce coboară urșii la Colți ?

Trei ar fi cauzele.

A. „În primul rând pentru că nu mai sunt oi, stâne și ciobani pe pășunile montane. Înainte, în anii 80, în Munții Buzăului erau 30 de mii de oi, ciobanii se certau între ei pe pășuni. Acum, dacă mai sunt o mie-două de oi. Pentru că e o muncă grea, plină de sacrificii, ciobanii s-au reprofilat. Câștigă mai bine făcând altceva. Rămași fără hrană în habitatul lor e normal să coboare mai jos. Adică de la Siriu la Colți”, a explicat Cornel Pitiș, director la Direcția Silvică Buzău.

B. „Nu mai sunt oi, dar nici zmeuriș. Înainte, noi, Direcția Silvică, recoltam 500 de tone de zmeură. Acum, din cauza tăierilor a dispărut și zmeurișul. Din nou, l-am lăsat pe urs fără hrană în pădure. De foame s-a reprofilat pe carne și descoperit că o găsește în satul oamenilor”, a adăugat Pitiș.

foto: urs la zmeuriș

C. „Deși hrana din pădure și pășunile montane e mai puțină, numărul de urși a crescut. Întrucât ei își împart teritoriile, urșii apăruți în plus au coborât la vale, aproape de satele oamenilor, unde au găsit și hrană”, a conchis Pitiș.

Argumentele de mai sus sunt cât se poate de corecte, iar atacurile înmulțite ale urșilor din zona Colți – Pănătău explicabile.

Vom reveni!

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

2 comentarii la „Iată cele trei cauze care aduc urșii în sat

  • Văd că nu spune nimeni nimic de tăierile masive din păduri ! Cred ca asta este adevarata cauza , nu vrăjeala asta de doi bani !

    Răspunde
  • Stiu ca Ocolul Silvic hraneau animalele la un moment dat special pentru a evita pagubele/situatii de gen, iar raspunsul gen NU SUNT OI! Nu e un raspuns tocmai ok din partea unui director al Ocolului Silvic. Oamenii nu cresc oi sa hraneasca animale salbatice.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.