În Piața Dacia doar 2-3 muncitori, la pasaj 15!
Sunt firme de construcții puse pe treabă, dar și unele puse doar pe luat bani.
Mulți buzoieni probabil că au observat asta privind, din mers, lucrările din oraș.
Pe Unirii, la pasajul dintre catedrala Sf. Sava și fostul coafor Venus, la o lucrare de mică amploare (realizarea hidroizolației pasajului) e puzderie de muncitori:
Concluzia e cea de la începutul articolului. Sunt firme de construcții puse pe treabă și firme puse pe căpătuială (mai exact, patronii lor).
Emanoil Neagu, șef CJ Buzău: „Asta cu atribuirea contractului firmei cu cel mai mic preț nu e cea mai bună soluție. Sunt firme bune care vor să facă treabă, dar contractele merg la alții, care n-au muncitori, n-au utilaje, poate nici chef…”
Acum, ca o lucrare din bani publici, să fie de calitate și să respecte termenele – e o loterie.
Primarii, dar și cetățenii, pot, cel mult, să se roage să aibă parte de o firmă pusă pe treabă. În unele cazuri iese, în altele nu.
Citește și:
Cand se prezinta la licitatii nu-i intrebi ce lucrari au mai facut inainte, ce-i recomanda sa ceara executarea lucrarii????Ce e asa de greu sa elimini neprevazutul…
Vrăjeala, tov. Neagu!
Dacă ar fi după unii, ar câștiga doar anumite firme de casă.
Caietul de sarcini pentru lucrări se întocmește prost, nu se poate să prevadă doar criteriul „prețul cel mai scăzut”. Trebuie să țină cont de istoricul firmei, de perioada de execuție, de perioada de garanție și post-garanție, etc. Dacă se vrea, se poate.
Tov. Neagu se plânge ca orice locuitor, dar uită că este unul dintre cei care au pâinea și cuțitul în mână.
Executarea unor lucrari atat de complexe ,trebuie sa impuna neaparat, etape cu termene clare de executie ,calitate a lucrarilor,pret,plata a lucrarilor si penalizari sau rezilieri de contracte in cazul nerespectarii acestora.Prevederea in aceste contracte si a unor situatii ,cazuri in care acestea pot fi decalate –cu termene si conditii foarte stricte,sa nu se ajunga nici in situatia unor litigii a caror „rezolvare” in instanta ar presupune termene de felul, „la Sfantu Asteapta”.Sunt foarte multe aspecte si situatii care trebuie detaliate si prevazute in contracte,cu obligatii si raspunderi,atat pentru beneficiar,cat si pentru executant.Cred ca la incheierea acestor contracte ,trebuie sa participe ca reprezentanti ,SPECIALISTI in tipurile de lucrari ce se executa , un jurist specializat si el pe incheierea de astfel de contracte,care trebuie sa isi asume si raspunderea materiala si juridica,certificand cu totii, sub semnatura proprie ,NECESITATEA,OPORTUNITATEA si LEGALITATEA acestor contracte.Sunt foarte multe alte aspecte pe care ADEVARATII SPECIALISTI le vor avea in vedere si care nu trebuie sa lipseasca din aceste contracte.Bine si complet structurate pe capitole,aceste contracte trebuie sa devina atat pentru beneficiar,cat si pentru executant litera de lege.Si,de ce nu si „o adevarata piatra de moara si un bau-bau ” pentru cei care angajeaza si se angajeaza sa execute asemenea lucrari. La fel si cu participantii astia la „licitatii”,dintre care unii sunt doar niste excroci, snapani, pilosi politici, mafioti, profitori ……si prea putini oameni si firme serioase cu competenta solida, experienta, dotari tehnice, care inteleg cum, ce trebuie facut, cu ce forte si mijloace. …..Iar garantiile financiare, girate si avizate de ministerele de resort, trebuie sa fie obligatorii si pentru beneficiar si pentru executanti. Poate ca par doar simple utopii aceste lucruri, dar numai actionand in stricta legalitate, cu SPECIALISTI certificati si cu toata energia si severitatea daca este cazul, se va putea reveni la normalitate. Acesta este doar un punct de vedere strict personal, bazat si pe o anumita experienta a muncii in colectiv si cu oamenii. Cui ii este frica, sa plece, cine vrea sa faca treaba, la munca! Munca cu oamenii este foarte grea, iar atunci cand esti si un sef direct raspunzator si responsabil, si mai grea. Spor la munca, oameni buni!
Cum am mai spus, pretul mic primeaza in colonie, chipurile.
Dar daca un angajator ar plati ca 2-3 muncitori sa lucreze permanent, adica sa fie in 3 schimburi, 24/24, lucrarea s-ar termina mai repede. Nici asta n-o face careva, pentru ca PROFITUL este singurul scop pentru antreprenorul castigator de licitatie in Romania. Pentru ca poate, cu acordul politicului, ca doar politicianul face caietul de sarcini si aproba cheltuiala. Acum si Umbrarescu santajeaza cu oprire, tot pentru ca i se permite. Zilele trecute ne-a mai dat si unul de-al nostru palme peste bot, ca ne-a facut cinste cu 200.000 euro. N-au rusine, n-au mama, n-au tata. In Ungaria, pana ajungi milionar, trec ani. Pentru ca-s prosti antreprenorii? N-as zice, din moment ce realizarile lor sunt cu multe clase peste ce reusim noi. Poate pentru ca-s seriosi, lucreaza intai la stabilizarea firmei in piata, sa faca lucrari serioase, calitative, la timp si la preturi logice?!? Poate pentru ca ai nostri, PRIMUL lucru, masini, case si amanate, apoi urla ca statul ii pune bete in roate cand se impiedica financiar la prima crizulita aparuta in piata?!? In alta ordine de idei, de ce s-ar grabi aia din Pta Daciei, daca se incadreaza in termen? Troia are lucrari mici, sa nu-i ridicam in slavi ca parca vad ca-n ceva ani podul de la Marghiloman iar sta sa pice (e renovat – nu refacut, stramb, ingust, are deja crapaturi, si asta ce se vede de la suprafata)
Bai ,astia ,parerologii de serviciu ,ati avut vreo secunda in viata voastra o firma si macar un salariat ?
Haideti ca va spun eu cum e treaba !
Lucrarile se dau pe oferta de pret cea mai mica .
Angajatii sunt prost platiti si din cauza asta nu sunt de calitate
Si din cauza asta te trezesti intr-o dimineata ca iti vin la munca trei din cei douazeci de angajati .
Ia spuneti voi vitejilor cum ati rezolva problema ?!
Pentru Bukk
Mi-as micsora profitul si as da salarii mai mari oamenilor, chiar daca am castigat cu oferta cea mai mica.
Bukk, ca de obicei, ignorant.
Tocmai că se atribuie lucrări pe criteriul „prețul cel mai scăzut” este problema. Citești, dar nu înțelegi ceea ce citești.
Cât despre firme, nu are rost să discutăm.
Vasileeeeeee ……bai ametitule , citeste tu pe diagonala articolul si ceea ce am scris eu .
Cand esti greu de cap , macar stai in banca ta.
Dle Bukk, ceea ce se petrece acum pe litoralul romanesc, adica statiuni goale, lucru observabil foarte simplu daca accesati orice site cu webcam-uri din Romania, este fix si la milimetru imaginea antreprenorului roman: japca pe salariati, pe clienti, numai beneficii pentru patron. Iata ca romanul s-a desteptat. Tarziu, dar unii dintr noi speram ca acest curent sa se mentina si in alte domenii. In toate, n-ar fi rau!
Hai, nu va mai ofuscați, știe prea bine conașa Anne Mary ce-are de făcut, daca nici ea nu știe ce-i ăla contract cu statul și ce să facă cu el, apăi…..
Ședeți calmi, o sa fie frumos !
Bukk, nebunule, ești și tu vreun antreprenor, nu?
Vorbești, dar nu spui nimic! În afară de jigniri nu spui nimic.
Dacă tot ești așa supărat pe statul ăsta de ce nu pleci în altă țară? Avea toți de câștigat…
De ceva vreme nu se mai misca nimic pe santierul din Piata Dacia. A mai murit careva de cancer ? o sa vad totul terminat cand oi iesi la pensie… Si mai am o gramda de ani pana acolo. Las’ ca vin iar alegerile…
Oi. BEEEE!