Informația BOMBĂ a săptămânii la Buzău

Asta e informația BOMBĂ a săptămânii la Buzău.

„În acest moment, în orașul Buzău s-au recenzat doar 83 de mii de persoane!”, a anunțat primarul Toma, îngrijorat de rezultatul neașteptat de mic.

Din păcate am avut dreptate

Cu aproape doi ani în urmă, în septembrie 2020, rivalii primarului Toma, ca să minimizeze scorul excelent obținut de acesta, au zis că Toma nu-i reprezentativ. Că la urne au venit doar 36% (39 de mii de buzoieni).

Reporterul buzoienii.ro a zis atunci că cifra de 107 mii de buzoieni trecuți pe listele electorale (!) e profund mincinoasă. Că în oraș nu mai sunt o sută de mii de buzoieni cu totul! 107 mii de votanți erau probabil în 1990, când populația totală a orașului ajungea la 135 mii de persoane.

Trei cauze ale dezastrului demografic:

1) Zeci de mii de buzoieni din oraș au emigrat după 90 – pentru salarii și condiții mai bune – în occident

2) Exodul tinerilor. În fiecare an, mii de tineri buzoieni pleacă din oraș pentru a deveni studenți. Doar unu din patru se mai întoarce!

3) De vreo zece ani, peste zece mii de orășeni au renunțat la apartamente pentru o casă cu curte în comunele din jurul orașului (sau chiar mai departe). Fenomenul a luat amploare de când cu Covidul și restricțiile – exagerate și inutile – prin care buzoienilor de la bloc li s-a interzis să mai iasă pe stradă. Mulți atunci au înțeles importanța unei case cu curte/grădină.

Toma e, de fapt, reprezentativ

Dacă din cei 83 de mii de buzoieni anunțați ACUM la recensământul 2022 scădem 23-25 de mii de copii (minori sub 18 ani fără drept de vot) rezultă maximum 60 de mii de alegători (nu 107 mii câți figurau eronat pe listele electorale).

Toma a avut singur aproape 30 de mii de voturi. Ceea ce înseamnă, la un calcul simplu, peste 50%(!) din totalul real al buzoienilor ce trebuie trecuți pe listele electorale.

În concluzie, despre reprezentativitatea unui primar sau altul putem vorbi la modul serios abia atunci când știm exact câți oameni (mai) locuiesc în acel UAT. În România sunt comunități în care mai bine de jumătate din cetățeni au emigrat (și nu votează), dar ei figurează pe listele electorale.

Scăderi au inclusiv orașele din vestul Europei. Dar acolo scăderea este atenuată de imigranții veniți din Africa, Asia și Europa de Est

Citește și:

loading...

11 comentarii la „Informația BOMBĂ a săptămânii la Buzău

  • Domnul Auras,
    Despre ce vorbim ?
    Daca in Romania, astazi 14.07.2022, s-a recenzat 84 % din populatie, la Buzau acest procent ar inseamna undeva la 99.000 de locuitori.
    Stie cineva procentul de recenzare in Buzau ?

    Răspunde
  • Deci e bine ca suntem 83000 ca sa simte Toma bine. In 5 ani vom fi 50.000

    Răspunde
  • Deci nu mai este suparat Toma pe buzoieni? Eram ingrijorat.

    Răspunde
  • Să fim câți mai puțini atunci, chiar dacă ajungem oraș de gradul 3, ca să dea bine Toma în sondaje

    Răspunde
  • Domnu Auras, cum sa facem sa fie si 120k, sa primim fonduri si sa se recenzeze toate putorile carora le-a fost lene, si in acelasi timp sa fim si 80k, sa iasa Toma bine la vot? Trebuie sa o dam pe particule cuantice ceva ca sa ne iasa ecuatia, sa nu il suparam pe stapan.

    Răspunde
  • Mai face odată referendumul, care de fapt la numărul asta a trecut și prima data, se unește cu una sau mai multe comune din jur și trece de 100.000 lejer și a rezolvat problema. Nu cred ca poate fi diferența așa mare din ce este la statistica si ce e in realitate. Dacă lipsesc 40-50 000 de buzoieni, înseamnă ca tocmai aia tineri au plecat care sunt buni de munca plus toți studenții. Sa mai pună ceva la orașul magnet in special pe salarii mai mari. Sa aduca firme serioase care oferă salarii mari, nu cu minim pe economie.

    Răspunde
  • Daca tot se vorbeste de migratie catre alte orase, sau mediul extraurban, oare nu isi pune nimeni intrebarea „Oare de ce?”
    = Salarii si locuri de munca – care este nivelul de salarizare si cererea de forta de munca in Buzau, raportat la alte orase?
    = Taxe si impozite – care este nivelul in Buzau raportat la alte orase si mediul extraurban?
    = Preturi utilitati si facilitati locale – exemplu: Comparati pretul pentru apa furnizata de compania locala si alte companii din tara, sau din mediul extraurban. Sau pretul pentru un loc de parcare(daca ai sansa sa apuci unul). Sau faptul ca este o penurie pentru locuri de parcare in zonele centrale, sau dens populate, sau supraglomerarea traficului datorita traseelor extraurbane ce au acces pana in „buricul targului”. Miscarea oamenilor intr-o zona economica prospera trebuie sa fie foarte dinamica, iar aceasta dinamica asigura rapiditatea cu care se produc venituri. In conditiile in care in Buzau, dinamica este tot mai mult ingradita, viteza cu care se genereaza profit, scade s.a.m.d.
    Cauzele sunt mult mai multe decat cele mentionate in acest mesaj.

    Răspunde
  • Emily s-a mutat la Buzău. Asta e informația bombă a săptămânii.

    Răspunde
  • Te cam grabesti la concluzii. Daca, dupa recenzare, rezulta ca alte localitati au inregistrat prezente sau rezultate mult mai mari decat al nostru bard de la Tintesti, ce faci?!? Despre rezultatele referendumului, unde INITIATOR, INSISTATOR si cel mai VOCAL a fost Let’s Go Toma!, ce ne zici, intr-o analiza, dl Tereaca? Nu cumva la alegerile locale, pe fondul unei concurente INEXISTENTE si a unui aparat de partid inca consistent, s-a pus primarul? N-am uitat cu totii cum s-au racolat de colo si de colo insi, li s-au dat functii ori pozitii politice doar pentru a fi sigura victoria (vicessa era de la usr cu o luna inainte de alegeri). Eu am votat cu Toma pentru ca eram contra celorlalti necunoscuti, pusi parca sa fie cineva pe lista, si am considerat ca doar asa am dreptul (votand) sa fiu dupa aia vocal despre ceva in orasul asta.

    Răspunde
  • Oamenii sunt bulversati si de faptul ca statistica e la 1 decembrie 2021. Intre timp unii au murit, dar teoretic ar trebui recenzati si mortii, pe care probabil nimeni nu ii mai declara. Pot fi si aici cateva sute, chiar mii.
    Daca lipsesc 40.000 de buzoieni, pentru ca sunt plecati, atunci cel putin 10.000 de locuinte sunt goale in Buzau. Nu stau nici chiriasi in ele, pentru ca un chirias trebuie sa se recenzeze.
    Oare asa sa fie?

    Răspunde
  • Nici nu vrea să fim câți trebuie. Puțin sub câți trebuie. Alta e pohta… Salvarea rangului nostru vine de la o idee pe care am respins-o cu îndărătnicie.
    Prea ca la țară.
    Mai subtil… mai răsfirați…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.