Instantul pe gaz: Lux sau Necesitate? Citește ce trebuie să știi despre el!

Pe vremea comunismului era un lux să deții o mașină. Așteptai la rând câțiva ani, plăteai salariul pe mulți ani și când în sfârșit o primeai, te deplasai de unul singur pe drumurile patriei. Ferească Dumnezeu să fi făcut o pană, că nu trecea o altă mașină cu orele.

Iată că acum fiecare familie are cel puțin un automobil, ba chiar câte unul pentru fiecare adult (soț, soție), pentru că este necesar să te deplasezi simultan în locuri diferite. Că sunt noi sau second hand, nu mai interesează pe nimeni acest aspect; cert este că a deține unul sau mai multe autoturisme, în ziua de astăzi este o necesitate.

La fel se întâmplă acum și cu instantul pe gaz. De la sobele, plitele și cazanele cu lemne, care asigurau căldura în gospodării și apa caldă pentru baie și bucătărie, s-a trecut ușor-ușor la un pic de confort: lemnele au rămas să alimenteze sobele sau centralele pentru încălzire, iar curentul electric, gazele naturale și GPL-ul au preluat sarcina asigurării apei calde.

Desigur, unii au scăpat definitiv de spartul lemnelor și de tot deranjul cauzat de folosirea acestora (mai ales noaptea când e somnul mai dulce), achiziționând o centrală termică pe gaze. Alții, însă, mai ghinioniști (pentru că nu le trece rețeaua de gaze naturale pe la poartă), mai conservatori, mai nostalgici, sau care și-au luat de curând o centrală pe lemne și nu și-au amortizat încă investiția, vor prefera să încălzească tot cu lemne, dar să fiarbă apa cu o sursă electrică sau pe gaz.

Boilerele au fost o primă opțiune. Ele aveau un anumit volum de apă și se întâlneau două situații: fie cantitatea de apă era insuficientă și atunci trebuia să se aștepte până se încălzea seria următoare, fie era mult prea multă și nu era folosită, însă consumul de energie era același.

Industria de profil a explodat pur și simplu în ultimii ani și acum au apărut instantele, atât electrice, cât și pe gaze (naturale, pentru cele racordate la o rețea de gaze naturale și/sau GPL pentru cei care folosesc o butelie).

În România deținătoare de zăcăminte de petrol și gaze, este mai ieftină folosirea instantelor pe gaze, preferate celor electrice. Dacă cele electrice pot fi montate oriunde, atât în încăperi foarte mici, în băi sau în exterior, instantele pe gaze presupun anumite cerințe de amplasare, condiționate de necesitatea existenței unui volum minim de aer pentru asigurarea tirajului, adică circulația aerului si a gazelor de ardere, datorată diferenței de presiune dintre două sectoare ale coșului. Dacă amplasarea instantului se face cu acces la un coș de fum zidit, atunci se va achiziționa un instant cu tiraj natural. Însă dacă nu ați prevăzut din construcția clădirii o astfel de dotare, veți prefera să faceți o gaură în peretele exterior și să eliminați gazele arse direct, întocmai ca la o hotă. Un instant cu tiraj forțat de la Caloreshop este exact alegerea de care aveți nevoie. Veți scăpa astfel de lemnele incomode, de curentul electric scump și de poziționarea aparatului în dreptul unui coș zidit.

Da, se va putea spune că trăiți mai bine, mai confortabil și mai ușor, dar oare, în plin secol al vitezei, pe toate planurile și în toate domeniile, cu telefoane mobile, televiziune în culori și internet în fiecare casă, aceasta este un lux, sau o necesitate?

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

4 comentarii la „Instantul pe gaz: Lux sau Necesitate? Citește ce trebuie să știi despre el!

  • Acuma intreb si eu ca simplu cetatean…este lux sau necesitate scumpirea energiei electrice, a gazului metan (nu si GPL) de 3 sau 4 ori in 2018, a apei de la robinet, a gunoiului menajer si a impozitelor domnule reporter al Buzoienilor???
    Gpl este mult mai bun caloric,mult mai acceptabil. Nu se compara cu Gazul Metan de la retea.
    Daca stateam la curte, la aragaz as fi folosit o butelie,e mult mai ok!
    Dar oricum ar fi, scumpirile nu sunt bine venite.
    Multumesc.

    Răspunde
  • Nu sunt scumpiri, sunt eliminari de subventii care duc la pretul real.
    Epoca mokangelilor se duce incet-incet. Cine va pricepe mai rpd si va pune osul la munca, va trai mai bine. Cine nu, va plange in continuare ca toti sunt de vina ptr viata lui mizerabila, numai el nu…

    Răspunde
  • Sunt scumpiri, generate de jocuri de culise facute de „baietii destepti din energie” care umfla pretul artificial mimand tranzactii.
    Pana acum statul a avut o lege care le punea piedica acestor indivizi de a face magariile alea si de a scumpi preturile hoteste in mod fictiv pe spatele cetatenilor captivi… dar guvernul nou PNL-USR s-a gandit ca e o idee buna sa inlature acele protectii legale impotriva cresterii artificiale de preturi si le-a lasat mana libera „baietilor destepti din energie” sa umfle preturile pana la cer artificial, ca doar au contribuit la campania partidului de guvernare si la castigarea alegerilor de partidul de guvernare.

    Răspunde
  • Stim, PSD e bun. Oricine altcineva e rau.
    Noapte buna !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.