Întrebarea cea mai importantă. Cine va plăti funcționarea ?
A fost una dintre știrile acestei săptămâni de la Buzău.
Vizita deputatului USR Emanuel Ungureanu la primarul C-tin Toma.
Subiectul: construirea la Buzău a unui Spital Municipal.
Inițiativa, primită bine de buzoieni suscită o întrebare majoră (și multe altele mai mici).
Cine va plăti pentru funcționarea spitalului ?
Sunt două variante.
Unu. Să plătească Primăria Buzău. Se pune însă problema dacă municipalitatea are de unde să dea vreo zece milioane de euro (?) pe an (salarii, utilități, consumabile) ? Și dacă are – nu cumva spitalul va absorbi toți banii de investiții ai orașului ?

Doi. Să plătească statul. Se pune și aici întrebarea dacă statul își va permite să țină două spitale în mun. Buzău (județeanul și municipalul).
Reporterul a presupus – înainte de a pune întrebarea cine plătește pentru funcționare – că se va găsi finanțare pentru construcția și dotarea spitalului.

Utilitățile le plătește primăria. Restul, o combinație între asigurarea de sănătate de stat, asigurare privata (cine are) și tarif ca în sistemul privat. Combinația asta cred că ar face spitalul funcțional și accesibil populației municipiului. Dacă totul ar fi, chipurile, plătit de stat, primărie sau buget național, nu ar face decât să perpetueze sistemul „atențiilor” plătite doctorilor. Ia spuneți, când ați dat șpagă la stomatolog sau cabinet/spital privat. Niciodată? Exact!
Spitalul ar trebui construit din donații și din cota de impozit pe venit care poate fi direcționată către astfel de cauze. Altfel, statul nu va construi niciun spital. Sunt alte interese.
Dar pe cei de la Policlinica 23 August (sau cum i-o mai spune acum), cine îi plătește? Că avem două policlinici, nu? Aia de la Spitalul Județean, care e județeană și cea sus menționată, care e municipală, așa cum ar fi și spitalul ăsta.
Noi:
1. Cu banii reținuți ca asigurare de sanatate CAS
2. Cu banii platiti către primărie ca taxe si impozite.
In urmatorii 2-3 ani se va face doar studiui de fezabilitate…..,intamplator de catre o firma „de casa”,pe cca 1,5-1,8 milioane de euro…….
Noi nu avem personal pentru sistemul sanitar existent! De unde medici, asistente, personal auxiliar pentru un alt spital?
@alt anonim: sa nu se mai fure. Deloc. Toti șpăgarii la pușcărie. O sa te mire câți bani sunt in tara asta si ce se poate face cu ei.
@Costel: poate vrei sa spui 4-5 milioane de eur, ca primul studiu nu va fi bun, 100%
:))))))
Anii trecuti, onor primaria a dat 5 milioane de euro cluburilor sportive (o suma enorma; nu exista suma mai mare in tara, ca raport la populatia unui oras). Sunt pentru sustinerea sportului de masa care conduce la sanatate; sportul de performanta trebuie finantat exclusiv privat.
Cu alte cuvinte, anii trecuti au fost bani foarte multi care nu au adus nimic comunitatii.
Acum sunt bani mai putini, au crescut taxele cu 50%! si banii tot nu ajung.
Nu mai zic de spectacole si artificii (caci pandemia le-a blocat) sau de alte cosmetizari care au costat foarte mult (cele cu avionul sau locomotiva). Sau ca preocuparea pentru a crea noi locuri de parcare este la nivel minim (exista doar preocuparea de a incasa taxe de la locurile de parcare deja existente la nivelul blocurilor).
Da domne’ asa e! Da-l dracu de spital, ca n-avem cu ce-l tine. Mai bine am face sala aia polivalenta pe care o promisese domn primar inainte de alegeri si care incinsese mintile deja tulburate ale multora din cei ce comenteaza aici. Pentru aia am inteles ca sunt si bani si teren, iar dupa constructie ar merita toate sacrificiile pentru intretinere! Poate am gazdui si eurovizionul …..
Ar. are dreptate, in mare cam asta e schema de finantare! Cu mentiunea ca pentru constructie sa-r putea utiliza fonduri europene (daca s-ar vrea). Astea sunt insa o chestie de care primarele nostru fuge ca de tamaie. N-aduc nimic bun, doar munca, raspundere si nu prea iese nimic!
Alt anonim, cunosc cel putin 2 cazuri de medici tineri si buni care desi lucreaza in Bucuresti, si-ar dori sa se-ntoarca la Buzau. Chiar au incercat, dar n-au loc! Vin cu tot felul de idei de-astea care i-ar putea pune in pericol pe actualii sefi din sanatatea buzoiana! Sunt convins ca Buzaul are multe de oferit unui medic tanar, cu dorinta de afirmare, mai ales intr-un spital nou si bine dotat! Insa doar cu administratia potrivita!
Mă uimește că încă sunt buzoieni care se mai uită în gura profesorașului Ungureanu după episodul din campania electorală de la spitalul județean!?
Întrebare: -Unde se face spitalul municipal?
Răspuns: -Nicăieri.
Sau:
Întrebare: -Când se face spitalul municipal?
Răspuns: -Niciodată!
V-ați liniștit?