Istoria jocurilor video de la OXO la o industrie de 100 de miliarde de dolari
Istoria jocurilor video de la OXO la o industrie de 100 de miliarde de dolari.
Cu toate că, în prezent, jocurile video se regăsesc în casele tuturor și majoritatea oamenilor aleg să se relaxeze prin practicarea unor jocuri video, puțini știu că istoria lor a debutat în 1952, odată cu primul joc realizat.
La înceut, jocurile reprezentau doar experimente în laboratoarele de cercetare. AS Douglas a fost cel ce a realizat primul joc video recunoscust sub denunimirea de OXO (noughts and crosses). În 1958 a fost realizat Tennis for two pe un computer analog. În 162 a fost realizat ”Războiul Spațial”, un joc 100% ce rula pe un computer cu procesor PDP-1, acesta fiind și primul joc care putea fi instalat pe alte calculatoare.
După realizarea primelor jocuri, a apărut și prima consolă, recunoscută sub denumirea ”Cutia maro” și fost realizată în 1967 de Sanders Associates, Inc. Baer, care este uneori denumit Părintele jocurilor video, a licențiat dispozitivul său către Magnavox, care a vândut sistemul consumatorilor sub numele de Odyssey, prima consolă de acasă pentru jocuri video, în 1972. Sună rudimentar, nu?
Industria jocurilor video a avut câteva repere notabile la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980:
- Lansarea jocului Arcade Space Invaders, în 1978
- Lansarea Activision, primul dezvoltator de jocuri, în 1979
- Introducerea în Statele Unite a Pac-Man- ului extrem de popular
- Creația Nintendo a lui Donkey Kong și apariția personajul Mario
- Lansarea de către Microsoft a primului său joc Flight Simulator
Tot în această perioadă a apărut și primul video slot machine ce folosea un display Sony. Până în 1976, sloturile erau mecanice și acționat prin tragerea unei pârghii. Ulterior jocurile au evoluat datorită tehnologiei și a evoluat grafica, sonorizarea, modul de joc, dinamicitatea și s-a schimbat inclusiv matricea.
Istoria jocurilor video a trecut și prin momente mai puțin plăcute, cum a fost crashul din 1983, când industria nord-americană de jocuri video s-a prăbușit intr-un moment de saturație. Dar lucrurile au evoluat pozitiv după 1985, când Nintendo Entertainment System (NES) a ajuns în Statele Unite. NES a îmbunătățit grafica, culorile, sunetul și modul de joc pe 8 biți față de consolele anterioare.
Nintendo, o companie japoneză care a început ca producător de cărți de joc în 1889, a lansat o serie de francize importante de jocuri video existente și astăzi, cum ar fi Super Mario, The Legend of Zelda și Metroid.
Ulterior, spre 1990 a început și primul război al consolelor. În 1989, Sega și-a lansat consola Genesis pe 16 biți în America de Nord, ca succesor al Sega Master System din 1986, care nu a reușit să concureze în mod adecvat cu NES.
După 1990, odată cu saltul tehnologic înregistrat la nivel global, au apărut tot mai mulți producători de jocuri video și au apărut titluri precum Street Fighter II și Mortal Kombat.
Și în gambling lucruri nu au staționat, iar sloturile au început să câștige tot mai mult teren în cazinourile stradale datorită variantelor video. Însă un salt uriaș în video gaming a fost făcut după 1996, odată cu dezvoltarea jocurilor video online, an în care a fost lansat și primul cazinou online. Ulterior, lumea a început să joace la pacanele online mai mult ca în cazinourile stradale și asta datorită comodității pentru că jocurile erau ușor de accesat din confortul propriului cămin, jucătorii având nevoie de un gadget conectat la internet.
Întreaga industrie de jocuri video a ajuns să fie evaluată, în prezent la peste 100 de miliarde de dolari. În decursul ulimelor două decenii, au apărut mii de jocuri video, unele mai atractive ca altele, dezvoltat pe diferite segmente de piață, de la cele de tip RTS la shootere, simulatoare și pentru cazinourile online.
După 1995, au început să apară jocurile cu efecte 3D, iar producătorii de console scoteau primele modele pe 32 de biți și 64 de biți, ceea ce permitea rularea unor jocuri mai complexe.
După 2000, deja putem vorbi de epoca modernă a jocurilor video. În 2005 și 2006, Xbox 360 de la Microsoft, Playstation 3 de la Sony și Wii de la Nintendo au dat startul erei moderne a jocurilor de înaltă definiție. Deși Playstation 3 – singurul sistem de la acea vreme ce putea reda Blu-ray – a avut succes în sine, Sony, pentru prima dată, s-a confruntat cu o concurență acerbă din partea rivalilor săi.
Dar dincolo de competiția hardware, producătorii de jocuri încep să se întreacă în jocuri diverse și cât mai atractive. Cea mai mare competiție este în zona de gamblign, unde există o cerere foarte mare pentru sloturi. Pe lândă diversitatea temelor, marii producători au fost nevoiți să realizeze și matrice diferite pentru a face jocurile cât mai interesante și care să ofere experiențe complexe jucătorilor.
Pe lângă jocurile clasice cu trei tamburi și 10 simboluri, există acum și sloturi Megaways, unde dimensiunea rolerol se modifică de la o rotire la alta. Asta duce la schimbarea numărului de simboluri, dar și la modificarea liniilor de posibile combinații.
Cel mai mare avantaj al sloturilor Megaways este dat de numărul mare de linii de plată, ceea ce înseamnă că există o varietate foarte mare de combinații avantajoase. Reușitele pot fi mai afrecvente, dar valoarea premiilor poate varia extrem de mult.
Grație tehnologiei, au fost realizate sloturile 3D și VR printr-o combinație de elemente grafice interesante și atractive. Acestea nu sunt la fel de populare ca sloturile clasice sau Megaways, dar ele demonstrează viteza de adaptabilitate a industriei la noile tehnologii. Nu este exclus ca în viitorul apropiat să vedem sloturi bazate pe realitatea augmentată și inteligența artificială.
Toate sloturile sunt construite pe baza unor teme de interes public, de la super-eroi, la filme renumite, artiști și formații de muzică consacrate, la mitologiile egiăteană și greacă și multe altele.
În concluzie, jocurile video au revoluționat industria de divertisment într-o perioadă relativ scurtă de doar câteva decenii. Grației tehnologiilor, această industrie a evoluat și s-a dezvoltat, oferind jucătorilor experiențe cât mai plăcute și complexe. Indiferent că vorbim de jocuri video pentru console, calculatoare sau mobile, cu toate au un rol comun, acela de a ne ajuta să ne deconectăm de la activitatea cotidiană. Totodată, jocurile au ajuns și un canal de comunicare între cei ce împărtășesc aceleași pasiuni. Iar viitorul este imprevizibil în această industrie, viind influențat foarte mult de ce alte tehnologii vor mai apărea pe piață.