„Merită! În mandatul lui s-au făcut Palatul Comunal, dar și Bazarul”
Inițiativă corectă, bustul fostului primar al Buzăului, Nicu Constantinescu, va fi relocat într-un loc mai potrivit, cu o mai mare vizibilitate.
C-tin Toma, primar: „Vom comanda un soclu mai mare, așa cum a fost originalul, și vom aduce aici bustul primarului Nicu Constantinescu de la Școala nr. 1. În mandatul lui, pe lângă Palatul Comunal, s-a construit și Hala de Pește și Carne, fostul Bazar”.
NICU I. CONSTANTINESCU (1838 Craiova – 1905 Buzău)
Primar al orașului Buzău timp de aproape 19 ani, pe parcursul a 5 mandate: 1883-1888, 1889-1890, 1890-1892, 1895-1899 și 1901-1905).
Și-a terminat studiile primare şi liceale la Craiova, după care a urmat Facultatea de Drept din București.
Din 1867 a fost director al Prefecturii judeţului Buzău.
S-a căsătorit cu Maria, fiica lui Nicola Aur, un renumit comerciant buzoian, naşi fiind domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi doamna Elena. Cuza era bun prieten cu Nicola Aur, francmason, originar din Piemont, refugiat în Muntenia după 1848.
Din 1876, a fost membru în consiliul comunal, de mai multe ori deputat în Parlament iar, din 1883, primar al oraşului, până în 1905, cu întreruperi.
Realizări:
Construirea în centrul orașului a Palatului Comunal, clădirea-simbol a Buzăului.
A transformat pădurea Crâng în parc, cu ajutorul arhitectului peisagist Rebhun.
A realizat Bulevardului Parcului, devenit Bulevardul I.C. Brătianu, cunoscut astăzi sub numele de Bulevardul Nicolae Bălcescu.
În 1890, s-a construit Hala de Carne şi Peşte, actualul Bazar, după proiectul arhitectului Doru Boianovici iar un an mai târziu s-au deschis Bulevardul Gării şi Bulevardul Dumbravei, devenit Democraţiei, şi s-a pavat cu dale centrul oraşului.
A construit sedii pentru mai multe școli, inclusiv pentru liceul Al. Hâjdeu, astăzi denumit Colegiul Național B.P. Hasdeu, prin demolarea clădirii ”Arestului preventiv”,
A introdus iluminatul public electric în anul 1899, primul bec electric fiind instalat în faţa Grădinii Publice.
În acei ani, Buzăul număra în jur de 4.000 de locuitori, cât o comună mijlocie din zilele noastre, şi puţin peste 500 de locuinţe. Circulaţia în oraş şi împrejurimi se făcea cu 60 de birje de piaţă şi 153 particulare, dintre care 47 de lux.
Se află înmormântat în Cimitirul Dumbarava din Buzău.
Citește și:
,,,, merită ?
S-au dus vremurile acelea (n a făcut cu banii lui ) nu educăm tinerii așa !
Mutăm statuile care acolo au fost tot timpul ani de zile. Schimbăm numele străzilor care au aceeași denumire de mulți ani. Preaslăvim primari ai orașului care primesc salariu și sunt plătiți din bani publici ca să își îndeplinească îndatoririle din fișa postului pe care îl ocupă etc șamd
Oameni buni .
A aplauda un funcționar public pentru că face ceva din bani publici este ca și cum ați aplauda bancomatul când vă eliberează o sumă de bani din contul Dvs.
Cine nu respectă trecutul, nu-și merită viitorul!
Care tâmpit o fi scris FOST PRIMAR pe soclu poate avea șansa nemăsurată, acum, de a fi repus în istorie, respectiv în afara ei. Sper că vicii ori consilierii să-i spună dl-ui primar Toma că și dânsul va fi amintit drept primar, după trecerea în neființă, nu ”fost primar”. Pentru că altfel se supără și fostul rege Mihai, și fostul domnitor Ștefan cel Mare. Altfel spus, nu merită dl primar Nicu Constantinescu un loc în fața ctitoriei ”Palatul Comunal” pentru că???
Dacă totuși dorește statui, dl primar Toma poate exploata persoana doamnei Elena Aur, dinspre a cărei activitate socială din vreme sunt sigur că se pot extrage câteva fire narative de spus turiștilor, că tot nu e nimic de vizitat în Buzău. Poate o lasă chiar pe dna vice să se ocupe, că a cam înclinat către un con de umbră mediatică/politică și e păcat efortul.
Zici ca cine stie ce trecut avem… hai sa privim inainte nu inapoi ! Valabil si pt Toma