Na, belea! Ce e de făcut ? Polemică
E vorba de apartamentul din imagine, de la etajul doi al unui bloc de pe strada Viitorului din mun. Buzău.
E singurul din bloc care a rămas încă branșat la sistemul centralizat. Restul locatarilor sunt nemulțumiți pentru că vor trebui să plătească în continuare la RAM, „doar pentru că farmacista de la etajul doi, nu vrea ea să se debranșeze”.
„Suntem locatarii blocului G2 de pe strada Viitorului. În blocul nostru mai este un singur apartament legat la căldură la RAM. Am fost la RAM să întrebăm dacă nu se oprește caldura, dar doamna de acolo a zis că nu se va opri și că se va da drumul chiar și dacă este un singur apartament. Deci să înțelegem că vom plăti pentru acele țevi doar pentru un singur apartament ? Nu e corect!” – locatarii blocului G2 de pe strada Viitorului.
Unii dintre locatari susțin că e posibil – în condițiile debranșării masive și a altor blocuri – ca întreaga țeavă a RAM ce pleacă din punctul termic să mai servească doar câteva apartamente. Problema a ajuns până la primarul C-tin Toma, rugat de proprietarii de la blocul G2 să intervină:
„Voi discuta cu conducerea RAM! Există inclusiv o Hotărâre de Consiliu Local Municipal pentru blocurile ce trebuiesc debranșate în situația în care mai sunt 1, 2 sau 3 apartamente legate la sistemul centralizat de încălzire”, a spus primarul.
Rămâne de văzut cum se va finaliza acest caz „șablon”, pentru că situația de pe Viitorului se multiplică în sute de cazuri la nivelul întregului municipiu. RAM iese în pierdere alimentând un singur apartament, majoritatea locatarilor plătesc pentru un serviciu de care nu mai au nevoie, dar pe de altă parte sunt unii cetățeni care susțin că ar fi ilegală debranșarea forțată.
Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
Solutia e simpla: debransatii sa fie scosi de la plata daca in bloc au mai putin de 10% din locuinte incalzire de la stat.
Nu e corect ca ceilalti care sunt debransati si chiar nu le trec nici tevi prin casa sa plateasca facturi la RAM doar pentru ca mai e un ametit prin bloc care inca sta la pomana primariei si nu vrea sa plateasca pentru incalzirea proprie.
PAI DACA ESTE LEGALA ,de ce nu se face debransarea ? Situatia este simpla,locatarii debransati de pe scara ,fiind majoritari,iau o hotarare in cadrul ASOCIATIEI prin care inlocuiesc distributia pe verticala cu DISTRIBUTIA PE ORIZONTALA. Astfel RAM va muta teava pe casa scarii,o va duce doar pana la apartamentul vizat. Costurile lucrarii vor fii impartite de Asociatie in functie de cota de beneficiu pe care o are fiecare proprietar din noua instalatie,ADICA APROAPE TOATE COSTURILE VOR MERGE LA ACEL APARTAMENT. Fiind o HOTARARE a Asociatiei recuperarea costurilor devine EXECUTORIE,iar Doamna ,daca nu plateste,poate pierde apartamentul ,care se va vinde pt recuperarea datoriei.
O situație asemănătoare este și pe bulevardul Bălcescu la prima scară a blocului 21 (îl știți, e puțin mai în spatele blocurilor turn, pe partea opusă Muzeului Județean). Acolo, tot așa a mai rămas un singur apartament conectat la RAM, iar proprietarii sunt de etnie rromă, îl au închiriat și au restanțe enorme de ordinul zecilor de mii de lei la asociație, care îi păsuiește în continuare nefăcând nimic pentru recuperarea datoriilor. Deci proprietarii nu plătesc, ținem țevi de căldură în subsol, pe care le plătim tot noi, ceilalți proprietari buni platnici, pe lângă faptul că din încasările de la noi, asociația plătește și facturile de utilități pentru apartamentul celor de etnie rromă. Pe semne că șeful de la asociație este neam cu respectivii, sau administratora de bloc este mânjită de aceștia, altfel nu se explică de ce sunt ținuți așa de mult în brațe. Noi am cerut asociației de pe Traian Vuia să le taie țevile și să se scoată din subsol, ca să nu mai plătim, dar șeful de acolo se face că nu aude. În situația aceasta se mai merită să plătim cotele sau să stăm și noi așa, că ni le plătesc alții? Dacă nu le taie țevile, măcar să le pună la socoteală toată căldura care intră în bloc, că noi, ceilalți proprietari având centrale nu mai trebuie să plătim pentru alții. Chiar nu pot cei de la conducerea asociației de pe Traian Vuia să facă lucrul acesta?
De 20 de ani platesc la Ram o teava care vine din alta scara dar face parte din „aerisirea coloanelor blocului”, teava care este rece toata iarna.De ce?( am centrala de 20ani platesc cat consum si am temperatura pe care o doresc) Centrala este buna dar numai si numai daca blocul este anvelopat
SOLUTIA expusa de ” CUCUVEAUA MOV ” este foarte buna , realista , acoperitoare !
Subscriu !
Cucuveaua a spus o prostie, nu ar fi decat bani aruncati pe instalatie facuta degeaba, ca tot vor fi taxati debransatii de catre RAM ca si pana acum.
RAM taxeaza si cetatenii debransati carora nu le trec tevile prin casa sub pretextul ca daca trec prin subsolul blocului atunci beneficiaza blocul de caldura si trebuie sa plateasca fiecare proprietar taxa ca subsolul e spatiu comun.
Deci daca bagi tevile pe casa scarii nu numai ca nu va inceta taxarea, dar vor fi taxati si mai mult pe motiv ca incalzesc si casa scarii, nu doar subsolul.
Asadar nu faceti decat sa va mariti facturile singuri, isi freaca mainile de bucurie cei de la RAM cand vad asemenea prostie la cei debransati.
Dacă aveți țevi la subsol veti plati la ram, trebuie tăiate de la branșamentul din canal ca sa nu mai platiti nimic, din afara blocului, se poate . Acum cel ce a ramas singur fara centrala nu poate fi obligat de nimeni si nimic sa se debranseze, va castiga in instanta cu siguranță. Sa obligi este ilegal. Situația făcută de interesele primarului de a falimenta ce dorește cand dorește naște aceste controverse.
Anonimule ,eu nu cred ca esti cum spui,dar sa le luam pe rand. Aceeasi lege care nu permite debransarea fortata a apartamentului ,permite MAJORITATII locatarilor dintr-un condominium SA IA HOTARARI VALABILE PT TOTI. Sistemul de incalzire comun din bloc APARTINE TUTUROR LOCATARILOR chiar daca SUNT DEBRANSATI,pe acest temei legal sunt obligati sa plateasca incalzirea spatiilor comune. Oricand proprietarii acestui sistem ,prin vointa majoritatii,pot inlocuii sistemul vechi pe verticala cu cel nou ,pe orizontala. Dupa edificarea acestui sistem ,legea ii obliga sa plateasca pt spatiul comun ,adica pt casa scarii,izolarea tevilor va micsora acest cost substantial,sub 10 lei/luna. Asta dpdv al RAM ,al modului cum vor taxa ei costul agentului termic. In privinta COSTULUI LUCRARII ,suverana este Asociatia ,care va percepe sumele doar de la singurul beneficiar al lucrarii,recte doamna farmacista. Cand doamna va constata ca debransrea voluntara este cu mult mai ieftina decat solutia adoptata de Asociatie si ca NU POATE OCOLII O HOTARARE A ASOCIATIEI,sigur isi va monta centrala. Pe scara unde locuiesc ,eu fiind debransat de 20 de ani,s-a trecut la distributia pe orizontala,TOATE COSTURILE LE-AU SUPORTAT CEI LEGATI LA SISTEMUL CENTRAL,noi platim si acum pt spatiul comun ,dar suma este modica.Am dat o idee si daca ai argumente logice si legale,le accept,dar nu accept nesimtiri.
Eu am plătit țevile 20 de ani iar acum mai sunt 3 apartamente care nu sau devansat.Ce se va întîmpla voi plati in continuare?