„Ne mănâncă degeaba timpul, banii și nervii!” vs „E utilă!”

Azi după-prânz reporterul buzoienii.ro a fost contactat de un grup de asistente medicale. Pentru că prin telefon n-a înțelesmare lucru (credite, cursuri, asistente, bani, 50 de lei…), reporterul s-a deplasat la adresa indicată, vizavi de sediul pompierilor la „Ordinul Asistentelor” (ce-o mai fi și asta ?).

Un sediu frumos, ca de bancă, la intrare o plăcuță cu un acronim precum o lecție de dicție.

Înăuntru, câteva femei, asistente medicale, nemulțumite.

Ce-a priceput reporterul. Că femeile astea, deși au făcut postliceala sanitară (absolvită printr-un examen) și că mai apoi s-au angajat prin spitale (tot printr-un examen) sunt obligate să parcurgă două cursuri on-line în fiecare an, iar apoi să dea examen. Dacă nu obțin 30 de puncte (zise credite) nu primesc o ștampilă pe o hârtie de la O.A.M.G.M.A.M.R. și nu mai pot profesa anul viitor.

Reporterul s-a gândit la un caz ipotetic. Dar dacă la secția Nefrologie există asistenta Luminița Dumitrescu, de 52 de ani, isteață, îndemânatică, harnică, experimentată, „făcută” pentru meseria asta, cu mii de pacienți și cazuri la activ ? Adică cea mai bună asistentă din țară! Și ea trebuie să dea examen an de an ? „Da”, i s-a răspuns reporterului, care s-a mirat atunci de utilitatea O.A.M.G.M.A.M.R. Femeile dinăuntru au mărturisit și că „Ordinul Asistentelor” le ia în fiecare lună 1% din salariu. Adică o sumă frumușică, 5 milioane de lei vechi pe an – pentru un salariu mai măricel de 40 de mil./lună.

Una dintre asistentele venite la O.A.M.G.M.A.M.R

La 5800 de asistente în județul Buzău înseamnă că la O.A.M.G.M.A.M.R, dacă socotim la un salariu mediu de 30 de mil. lei vechi se strâng vreo 20 de miliarde! Brrr, ce de bani, pentru o institutie cu trei angajați cu normă întreagă și doi cu jumătate de normă.

După discuția cu asistentele, reporterul buzoienii.ro a fost primit, de partea cealaltă, de asistent managerul C-tin Ștefănescu și, mai apoi, de dna director Elena Comănescu. Ambii amabili, deschiși dialogului și gata să răspundă la orice întrebare.

„Nu e nimic ilegal, ascuns, există o lege, 278/2015, votată în Parlamentul României. Așa cum există Colegiul Medicilor, așa ființăm și noi pentru asistente. Contribuția pentru O.A.M.G.M.A.M.R este de 1% din salariu. Iar cursurile sunt utile, chiar dacă dânsele vă spun că nu. În orice meserie există perfecționare, să nu-mi ziceți că o proaspătă absolventă de sanitară se descurcă dacă ajunge de a doua zi în spital. Doamnele care se plâng, ar face bine să știe că în alte județe cursurile și testul se plătesc. La noi, la Buzău, oferim două cursuri gratuit. Deci, cine învață și le trece cu brio, obține cele 30 de credite (un curs – 15 credite) și nu plătește nimic. Doar cine nu ia din prima și are nevoie de un alt curs plătește 50 de lei”, explică Elena Comănescu.

La ieșirea din sediu, pe drum, reporterul se întâlnește cu una din asistentele dinăuntru. I se pune o întrebare sinonimă cu o lovitură de leucă în cap:

„Ce ziceți, domnule Tereacă, puteți să faceți ceva să ne scăpați de O.A.M.G.M.A.M.R.-ul ăsta ? Suntem cinci mii de asistente în Buzău și nu cred că e una care să accepte pierderea asta inutilă de timp, bani și nervi ?”.

„Doamnă, în afară de un articol, nu pot face nimic. E lege votată în parlament. Ca să fie desființat O.A.M.G.M.A.M.R.-ul ăsta, trebuie, tot așa, lege în parlament”, a răspuns reporterul, cu gândul la o altă instituție cu un acronim interesant, A.R.A.C.I.P., care le mănâncă tot așa, degeaba, nervii directorilor și cadrelor didactice.

Vom reveni.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

12 comentarii la „„Ne mănâncă degeaba timpul, banii și nervii!” vs „E utilă!”

  • Cum adica este angajata intr-un spital sau institutie medicala,are un contract,are o fisa a postului,are un program,niste sefi in fata carora raspunde ,are obligatii ce vin din ce presupune activitatea ei ACOLO. Pentru ca au nevoie si de o reprezentare in relatia cu angajatorul s-a creat acest Ordin ,un sindicat pana la urma. Adica Angajatorul NU ARE NICIO PROBLEMA CU EA atat timp cat respecta impunerile contractuale,in schimb APARATORUL EI ii poate sista acest loc de munca pt ca nu A TRECUT CURSUL ORGANIZAT DE EL ? Daca este adevarat asta este un mare abuz. Cotizatia este legala si nici enorma,dar in schimbul ei Ordinul trebuie sa dea AJUTOR nu INTERDICTII.

    Răspunde
  • Domnule Crețu Ion,această entitate nu-și înțelege rolul,acela de a fi în sprijinul asistentelor medicale și al pacienților!Una este cotizația și creditul OAMMR BZ și alta este evaluarea anuală a asistenților medicali!Aș vrea să știu poziția Sindicatului , angajatorului dar și ITM ului Bz!Cunosc asistente medicale care profesează și care nu și-au plătit cotizația!

    Răspunde
  • Cursurile alea sunt mai mult o formalitate. Fiind asistenta in Cluj, am participat la cursuri online mult, mult mai grele decat cele de la Buzau.
    Mai mult, la Buzau sistemul te lasa sa dai 3 teste din fiecare curs, dupa ce ca sunt atat de usoare. Si trebuie sa raspunzi corect la minim 7 intrebari (din 10) intr-un singur test pentru a obtine creditele, dupa ce ca sunt atat de usoare.
    Legea cere sa facem acele puncte, nu cei de la Buzau. Si in strainatate este la fel.
    Cu parere de rau, colegele noastre care pica acele teste sunt cam proaste.
    Probabil sunt absolventele tinere, care termina scoala cu 9,50-10, de crezi ca-s genii, si peste 2-3 luni la primul examen obtin nota 3-4.

    Răspunde
  • Multe din profesiile din tara sunt capusate de aceste organizatii bagate cu forta de stat in vietile oamenilor muncitori ca sa incaseze bani degeaba de la muncitorii acelei profesii sub amenintarea ca daca nu platesc taxa de protectie catre organizatie vor fi dati afara din serviciu si nu vor putea profesa nicaieri, nici macar pe cont propriu. Nu e decat o taxa de protectie la niste interlopi sustinuti de stat.

    Răspunde
  • Verificati gradele de rudenie ale celor ce conduc aceste sectii de „colectare” cu reprezentantii puterii locale.

    Răspunde
  • Dacă există grade de rudenie nu este conflict de interese?Am văzut să noul guvern comasează entități,n-ar fi rău să cerem și verificarea utilității acestei entități.Mai mult,să se ceară un audit să ni se explice cum sunt cheltuiți banii strânși de la asistente!

    Răspunde
  • Problema e ca site-ul nu functioneaza mereu,si testele nu se iau in considerare daca nu se finalizează cursul,din motive necunoscute..pt a trebui să le plătim.. si cotizația, fiind 1%din salariul brut,cand acesta a crescut artificial prin introducerea contribuțiilor la Casa,etc..a crescut si cotizația, la același salariu net..ceea ce nu e corect..

    Răspunde
  • Intre timp m-am documentat, dreptatea este de partea Ordinului . Legea a fost data initial de Tariceanu si modificata ulterior pt a fii pusa in acord cu DE date de PE. Ordinul apara interesele asistentelor iar concursurile sunt sub directa administrare a MS si a Ordinului. Cursurile sunt obligatorii si la fel si realizarea creditelor. Nu esti obligat sa fii membru DAR nu poti profesa NIMENI nu te poate angaja. Cele si cei care nu intelelg sa citeasca legea.Durerea mare este ca nu te poti angaja nici in strainatate ,iar daca profesezi acolo te costa si mai mult cursurile

    Răspunde
  • Domnule Crețu, între timp documentat, dumneavoastră sunteți mulțumit de sistemul sanitar, vă puteți face analizeze gratuit atunci când sănătatea scârție puțin? Vi s-a întâmplat să vi se spună, „luna asta s-au terminat programările”?Poate n-ați înțeles, deși v-ați documentat, se vorbește despre obediența unora care nu ajută cu nimic asistentele! Știați că atunci când sunteți nemulțumit de activitatea profesională și conduita unei asistente puteți să-i faceți plângere la O.A.M.G.M.A.M.R și să cereți sancționarea acesteia? Ca pacient aveți dreptul de a cere de la asistente profesionalism și moralitate! Asistentele nu pot cere O.A.M.G.M.A.M.R-ului profesionalism și moralitate?

    Răspunde
  • Dar ce ziceti de faptul că trebuie să cotizezi chiar daca nu lucrezi in domeniul farma, ba mai mult trebuie să cotizezi in concediu crestere copil. Adică, eu iau bani din indemnizație sau din alocatia copilului sa le dau imbuibaților ăstora.

    Răspunde
  • Cotizatia este pentru calitatea de membru, nu pentru a lucra. Cursurile si asigurarea sunt pentru cei ce lucreaza. Daca nu lucrezi din orice motiv platesti doar 10 lei. Iar ordinul supravegheaza si apara profesia noastra la fel pentru noi amandoua. Asta nu mi se pare corect, ca eu pentru acelasi lucru platesc mai mult.
    Mai mult, te poti suspenda pe perioada cresterii copilului, ca sa nu mai platesti aia 10 lei, dar daca ti-a fost lene sa te duci pana acolo sa faci o cerere….

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.