Neagu: „Suntem primii din România care facem așa ceva”

Buzăul, atât prin Consiliul Județean, cât și prin Primăria Buzău, e foarte probabil – după Iași – a doua unitate administrativă din România care se implică temeinic în relația cu Republica Moldova.

Pe lângă relația veche cu Soroca, în weekend CJ Buzău a deschis o nouă punte, de astă dată cu raionul Dubăsari (de la granița cu Transnistria, controlată de etnicii ruși).

O surpriză și mai mare e că Emanoil Neagu a semnat sâmbătă o înțelegere tripartită în care pe lângă jud. Buzău, raionul Dubăsari va fi prinsă și o provincie din Rusia. E vorba de regiunea Vladimir, situată la aproximativ 150 de kilometri de Moscova.

„Suntem primii și unicii din România care semnăm un astfel de acord. Județul Buzău din România, raionul Dubăsari din Rep. Moldova și regiunea Vladimir din Rusia. E o inițiativă comună a celor trei entități prin care stabilim relații de prietenie și de colaborare. Pentru început în domeniul cultural, dar în viitor ne putem extinde. Prin acest acord vrem să arătăm că lucrurile care ne unesc sunt mai multe și mai importante decât cele care ne dezbină. Până la urmă toți, din cele trei țări, vrem să trăim în pace și s-o ducem mai bine”, a spus șeful CJ Buzău la Coșnița, sediul raionului Dubăsari.

Neagu la Coșnița, alături de Grigore Policinschi – preș. raion Dubăsari

Deocamdată acordul a fost semnat de Buzău și Dubăsari, urmând ca în săptămânile viitoare și rușii din Vladimir să-și pună parafa pe document. Triunghiul s-ar putea transforma în patrulater pentru că se caută și o regiune din Ucraina.

Context:

în ultima perioadă se vorbește de o îmbunătățire a relațiilor dintre Republica Moldova și provincia separatistă Transnistria (dominată de etnicii ruși). În 1992 a existat chiar și un război de câteva zile între cele două părți în care a fost implicată inclusiv Armata 14 a Rusiei. Numai că – izolată politic și economic – Transnistria a sărăcit și a pierdut sever din populație – astfel că începe a se pune timid în discuție revenirea la Republica Moldova. Rusia și-a limitat ajutorul către Transnistria, în timp ce România începe a se implica mai mult, inclusiv economic, în Basarabia.

Transnistria cu roșu, Rep. Moldova cu alb

„Poate n-o să vă vină să credeți, dar cei din Transnistria solicită în număr mai mare cetățenia română decât cei din Rep. Moldova. Cu buletinul românesc în mână pot călători și munci în Uniunea Europeană”, i-a declarat un polițist moldovean reporterului buzoienii.ro.

Un comentariu la „Neagu: „Suntem primii din România care facem așa ceva”

  • Ce mă bucur când oamenii se înțeleg între ei .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.