Nimic de 20 de zile. „E dovada că s-a luat decizia corectă” – buzoienii.ro

E clar, el a fost ursul problemă din zona Colți – Pănătău, nărăvit la animalele din curtea localnicilor.
„Sunt 20 de zile de când a fost împușcat. N-au mai fost atacuri de atunci. Liniște totală. În concluzie, el a fost ursul problemă, iar împușcarea lui se dovedește că a fost o decizie înțeleaptă. De fapt, în burta lui s-au și găsit bucăți din porcul consumat la ultima masă”, a declarat Pavel Rădulescu, primarul din Colți

Peste 800 de urși „înregistrați” la Buzău
„În judeţul Buzău se înregistrau la nivelul anului 2018 – 820 de exemplare de urs, 247 exemplare de lup, 101 de exemplare de râs şi 253 exemplare de pisică sălbatică. S-a propus extragerea a 39 de exemplare pentru urs, 30 exemplare pentru lup şi 19 exemplare pentru pisică sălbatică” – sursa Agenția de Mediu Buzău
Trei ar fi cauzele pentru care urșii coboară din pădurile montane în satele de mai jos.
A. „În primul rând pentru că nu mai sunt oi, stâne și ciobani pe pășunile montane. Înainte, în anii 80, în Munții Buzăului erau 30 de mii de oi, ciobanii se certau între ei pe pășuni. Acum, dacă mai sunt o mie-două de oi. Pentru că e o muncă grea, plină de sacrificii, ciobanii s-au reprofilat. Câștigă mai bine făcând altceva. Rămași fără hrană în habitatul lor e normal să coboare mai jos. Adică de la Siriu la Colți”, a explicat Cornel Pitiș, director la Direcția Silvică Buzău.

B. „Nu mai sunt oi, dar nici zmeuriș. Înainte, noi, Direcția Silvică, recoltam 500 de tone de zmeură. Acum, din cauza tăierilor a dispărut și zmeurișul. Din nou, l-am lăsat pe urs fără hrană în pădure. De foame s-a reprofilat pe carne și descoperit că o găsește în satul oamenilor”, a adăugat Pitiș.

C. „Deși hrana din pădure și pășunile montane e mai puțină, numărul de urși a crescut. Întrucât ei își împart teritoriile, urșii apăruți în plus au coborât la vale, aproape de satele oamenilor, unde au găsit și hrană”, a conchis Pitiș.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.