„Nu pot să nu mă gândesc la ea. Poate fi un brand al Buzăului”
Primarul Buzăului a fost vineri invitatul omologului său de la Pitești, Cristian Gentea, la festivalul „Simfonia Lalelelor”.
„Am putut admira compoziții florale extraordinare. Simfonia lalelelor e un festival unic la nivel naținal”, a scris Toma pe facebook, unde a postat și 24 de fotografii frumoase:
Vizita la Pitești, la „Simfonia Lalelelor” i-a amintit primarului Buzăului de laleaua galbenă, specie endemică din Crângul Buzăului, „care ar putea deveni unul din brandurile Buzăului”:
C-tin Toma: „Sunt convins că odată cu regenerarea Pădurii Crâng și transformarea ei în Pădure Parc și cu ajutorul domnului inginer cercetător Costel Vânătoru, directorul general al Băncii de Resurse Vegetale, și al echipei sale, această specie de lalea va putea fi mai bine protejată, promovată și multiplicată”.
Laleaua galbenă din Crândul Buzăului este înrudită cu Laleaua galbenă de Cazane sau Laleaua bănățeană. Tulipa hungarica este o specie endemică, de interes comunitar, al cărui habitat îl constituie versanții sudici care străjuiesc Cazanele Mari ale Dunării. Planta înflorește la începutul lunii aprilie și poate fi observată înflorită până la începutul lunii mai, numai de la bordul ambarcațiunilor de pe Dunăre. Fiindcă zona este foarte abruptă, planta nu poate fi culeasă de iubitorii de flori.
Citește și:
Vreau un oraș normal in care să trăiesc, nu vreau să mă chinui 10 ani printre șantiere, va rog sa administrați orașul cu responsabilitate, nu mai visați cai verzi pe pereți, fiecare oraș are specificul lui, nu mai incercati sa copiați ceea ce vedeți la alții, nu puteți să transformați un orășel de provincie într-o capitală, orașul arată groaznic dar ce mă irită la culme este montatul de stâlpișori și din ce observ este sport national. Incercati va rog sa va imaginați cum se poate descurca un om în scaun cu rotile, cum intră el printre acești stâlpișori.
Stâlpișorii sunt montați acolo unde oprirea este interzisa și pentru că ghertoii necivilizați sa nu mai parcheze pe trotuar.
Falsă retorică, din nefericire. Pe Al Ind nu se parca pe trotuar, doar pe prima bandă și în special camioane. Acum sunt stâlpișori. Pe Unirii nu se parca pe trotuar, acum sunt stâlpișori. Culmea e că acolo unde ar trebui, prin cartiere, sau Dobrogeanu G, nu au inventat stâlpișorii.
Remarc altceva însă. Denumirea științifică este de laleaua ungurească, fiind descoperită și documentată de un ungur, denumită și bănățeană ori laleaua galbenă de Cazane iar dl. primar dorește să o facă brand de Buzău, mai ales că ea a crescut cândva și-n Serbia. Genial sau cum?!?
Totuși, fiind o specie endemică și protejată, cum s-a gândit dl. primar să evite neplăcerile prevăzute de legislație, că e amendă câteva mii de lei un fir rupt, iar Crângul nu e chiar versant inaccesibil vizionabil doar din vapor. Asta ca să-i lămuresc partea cu ”protejată”. Înmulțită, iarăși, habar nu are ce vorbește, iar dacă totuși are, îl rog să le ofere sârbilor și specialiștilor din cadrul rezervației de la noi marele secret (în Ro se zice că-s 1-2 mii de plante, fiind pe cale de dispariție ca specie), că se chinuie bieții oameni de atâta vreme. Promovată… asta o pot înțelege însă mi-e teamă de orice soluție aleasă în acest sens de către autoritățile cu deosebită experiență tocmai pe dos.
Eu zic că după ce turistul se pozează cu locomotiva de la gară, zăbovește preț de 5 minute, nedumerit, la zidul presupusei paralele, citind plăcuța unde Caragiale nu a vândut bere câteva luni nouă, și mergând, cum poate, spre lalea, decide s-o cotească pe la Iaz, unde de obicei sunt duși oameni doar în we sau la exprimări publice sforăitoare și la ore pentru pensionari, deci va grăbi pasul, nerămânând nici aici prea mult, spre centrul vechi nou al orașului. Aici, se zice, evident că va putea să se plimbe și să-și clătească privirile la vitriniele cu dicarbocalm, piureu pentru bebe și ibuprofen că-i mai bun cică. Și apoi fuge în Crângul sistematizat, la laleaua ungurească/bănățeană/galbenă de Cazane/brand de Buzău, care nu a crescut în mediul ei însă o va face aici, pentru că altfel e nostalgică și boșcodistă.
Se (mai) face testare a capacităților fizice și cognitivie pentru cetățenii care doresc să își câștige existența mâncând o pâine neagră și grea din politică?
P.S. Supun atenției dlui primar și orhideele, brândușele și bujorii de munte! Se ofilesc imediat după rupere și sunt deloc replantabile ori aclimatizabile, dar am încredere că dl. Toma va învinge natura dar și logica.
Aoleo, păzea, noi viziuni sunt la incubator !
In alta ordine de idei, pretenu’ Vanatoru inca mai mănâncă bani din bugetul public ?!
Trist !
Off…alte idei năstrușnice! Spațiile verzi din fața blocurilor și de pe bulevardul Unirii ( alea pe care nu le-au înghițit betoanele, ca pe aleea Trandafirilor – apropo, când îi schimbăm denumirea în aleea Betoanelor sau Dalelor? ) sunt asaltate de bălării și gunoaie, iar edilul visează lalele în Crâng!! În Piața Daciei în locul unei eventuale oaze de verdeață cu flori și arbuști adaptabili la clima locală, eventual o arteziană, ne cadoriseste cu un WC public și un duș! Nu am primit un răspuns de la reporterul echidistant, dacă venim la duș cu papuci, prosoape și șampon propriu sau ne sunt puse la dispoziție de primărie!!