Până și vietnamezii pleacă de la Buzău!
„Câți vietnamezi aveți aici pe șantier, la UPU ?”, l-a întrebat azi reporterul buzoienii.ro pe Victor Vasilescu directorul Integral Buzău.
„Mai am 15. Am avut 20, dar 5 mi-au plecat zilele astea. Și nu e primul grup de vietnamezi care îmi pleacă. A devenit greu să-i ținem, pleacă în Germania”, s-a plâns Vasilescu.


În condițiile lipsei de muncitori în construcții din România, firmele din România au încercat în ultimii ani să acopere lipsa de personal prin aducerea de muncitori din Asia: vietnamezi, pakistanezi, indieni, srilankezi etc.
Citește și:
Rezolvarea problemei e cat se poate de simpla.Renuntati la profiturile imense pe termen scurt si cresteti salariile angajatilor!Majoritatea patronilor vor sa faca profit cat mai repede,daca se poate ,peste noapte!…O firma in Germania (si nu numai) prospera in decursul catorva generatii.La noi,in cativa ani ,firma are profituri consistente…
Cum să fie lipsă de forță de muncă în construcții? În astfel de momente economice și sociale, patronii, în loc să-și securizeze un profit mai mic, ori deloc chiar, dar măcar să-i supraviețuiască afacerea, adică să-și păstreze oamenii și calitatea lucrărilor, adică să le dea salarii DECENTE la oameni, ei se plâng. Merită tot ce este mai bun.
In plus cei care conduc ,,consiliile județene “ germane nu fura banii. Ii baga in salariile muncitorilor, in materiale de calitate și in utilaje noi.
Toate cele 3 opinii exprimate mai sus sunt după părerea mea destul de pertinente. Adaug doar că un belgian aflat în vizită la Buzău spunea că este uimit cât de ușor poate un om tânăr să devină milionar doar în 3-4 ani – spre deosebire de ei, unde îmbogățirea se face cam în 3-4 … generații ! Culmea, era un pensionar care fusese maistru în construcții industriale … ( Pe de altă parte îmi amintesc cu groază și nostalgie cum alergam cândva, aici în România, să nu cumva să scăpăm condica de intrare la munca în schimburi !…)
Nici dupa 30 de asa zis capitalism patronii nu au invatat ca bunul cel mai de pret este resursa umana.
Profitul se face cu angajații. Profitul se împarte cu angajații. Altfel, dai faliment.
După exprimare, Vasilescu se vede ce fel de om este: „Mi-au plecat…”. Cum adică, tov. director?! Erau ai tăi, îi dețineai, erau sclavi pe plantație?!
Cei de la ITM, dormiți, mă???
Asta-i beleaua capitalismului! Dacă țara mai are și statutul neoficial de colonie atunci este condamnată la subdezvoltare. Nu vă lăsați amăgiți de comunism! În practică, din perspectiva proprietății, capitalismul nu este departe de comunism, mijloacele de producție sunt în mâna câtorva „fericiți ai sorții”! Restul, sclaveți.
Soluția pentru o societate sănătoasă este cât mai mulți proprietari de mijloace de producție. Mici proprietari care să se constituie în bresle și care să nu-și vândă sub nicio formă mijloacele de producție, altminteri dai iar de capitalismul în care proprietatea este concentrată în câteva mâini!
Dacă s-ar înființa o firmă de construcții în care muncitorii să fie și proprietari de utilaje n-ar mai exista problema migrației. Ușor de zis, greu de pus în practică.
Angajatul roman nu munceste nici daca ia 1000 lei nici daca ia 8000 lei. Nu vrea, crede ca este indispensabil, ca patronul o duce mai bine decat el.
Cat de credul sa fii, sa crezi ca vin oamenii in rrromanika de la 8-9.000 km si nu vor mai merge inca 1500 pana in germania.
@Cocstel nu va oferi nimeni salarii mai mari atata timp cat oamenii se angajeaza pe salarii mici. Cand nu o sa mai gasesti sa angajezi oameni pe salarii mici atunci o sa incepi sa angajezi pe salarii mai mari. Asa e in noua economie de piata.
Numeste tu o firma prospera din Germania care are cateva generatii. Daca elimini din lista firmele de stat si firmele naziste o sa constati ca toate firmele au prosperat peste noapte si in Germania, si tot din combinatii cu statul, fie in mod direct (contracte directe cu statul), fie in mod indirect (contracte cu firme detinute de stat, subventii, legi date cu dedicatie sa obtina un monopol sau duopol si sa elimine concurenta de pe piata, etc).
@Cuza VODA ce imbogatire in 3-4 generatii viseaza unii in tarile din vest. Poate bogati de 3-4 generatii, asa da. In Germania inca n-a murit nici generatia nazista.
In rest in fiecare generatie exista in toate tarile imbogatiti peste noapte doar pentru ca au lins sistemul iar sistemul i-a recompensat. E drept, cu fiecare generatie care trece se asigura sistemul ca sa elimine toate portitele prin care cineva sa ajunga prin munca bogat. Asta pentru ca trebuie protejate dinastiile create de sistem care trebuie sa aiba control asupra pietei… atata timp cat raman fidele sistemului.
Singura sansa de a mai face averi e sa fii printre primii care profita de un domeniu nou, inca nereglementat. O data ce apar reglementarile nu mai au sanse decat cei ce sunt bogati de generatii. Pana la urma asta e si rolul reglementarilor, sa se asigure ca piata ajunge sa fie controlata de cine trebuie.
@Popa… bine ca muncesc patronii.
Daca nu muncesc angajatii romani, atunci de unde au bani patronii romani?
Unii denigreaza o parte, ceilalti cealalta parte, in functie de propaganda la care acheseaza.
Pana la urma muncitor fara patron poate exista, dar patron fara muncitor nu. Important e sa se intalneasca undeva la mijloc cele doua categorii.
Iti propun un scenariu: ce crezi ca s-ar intampla daca s-ar da lege maine sa se interzica exploatarea omului de catre om, si fiecare sa aiba cat produce singur?
Eu as paria ca cei mai multi patroni vor ajunge sa faca foamea, ca fara sa exploateze alti oamenii nu vor putea sa isi procure nici hrana. Se vor descurca doar marii patroni care au acumulat averi cat sa le ajunga cateva generatii.
In timp ce muncitorii nu vor muri de foame ca muncitorii vor fi capabili sa isi procure hrana singuri, ca e obisnuit cu munca si oricum toata viata au muncit sa poata avea mancare pe masa.
Am vazut cu proprii ochi beizadele care dupa ce le-a murit parintele ce era patron au ajuns sa lichideze tot ce aveau ca sa poata sa traiasca, iar cand nivelul de trai a ajuns jos au luat-o razna. Cazuri stiute de mine, unul a ajuns pe la nebuni si in detentie iar celalalt a ajuns in pamant. Au fost obisnuiti sa le curga banii si doar sa se distreze pe spinarea altora si cand n-a mai curs au luat-o razna. La unul din ei s-a chinuit tatal lui sa il atraga langa el sa il invete fraiele afacerii ca era constient ca mult nu mai are dar a fost refuzat. Dupa ce a murit tatal s-a ales praful de firma, l-au pradat ca hienele toti, stiind ca fiul e vai de capul lui si habar nu avea de nimic.
In Romania capitalista patronul vrea sa-i muncesti pe cat mai putini bani, iar muncitorul sa stea pe cat mai multi bani!
Sistemul de import muncitori functioneaza bine daca importi intr-o tara aproape de tine pe care o tii cu un nivel mai scazut de trai, adica import de proximitate, cum a facut UE cu tarile estice.
Daca ii aduci din celalalt capat al lumii nu poate functiona decat pe termen scurt, ca in scurt timp multi vor realiza ca daca mai fac cateva sute de km pe langa cei 8000 km facuti deja le vor creste veniturile de cateva ori si vor putea trimite acasa mai multi bani cu care sa cladeasca ceva cand se vor intoarce.
Cum au facut si romanii, ca si romanii au trecut prin asta.
@Cuza Voda…
Leo, tot nostalgic – tot nostalgic ?!
Mirosi de la o poshta….
:)))))
@Anonim: nici muncitorul nu poate fara patron, stai calm.
De ce crezi ca au aparut ambii, in societate ?! Pentru ca fiecare are rolul lui. Sau crezi ca muncitorul poate merge la semnare de contracte, calculatii de costuri, planificari de resurse, intalniri de afaceri, etc….adica tot ce inseamna pregatire ca muncitorul executant sa aiba ce executa…
Ambii sunt condamnati sa fie impreuna, unul fara altul nu se poate.
Face ca cu podul de la Vadu pașii. Papa banii cu toți în loc să plătească forța de muncă sa termine treaba repede .
Decat intervalul mai bine dădea lucrarea la HIDROSALT B92 BUCUREȘTI și era gata demult.
Firmei acesteia de ce nu le pleacă angajații în Germania? Că le oferă cazare masă caldă și salarii frumoase.
Si nu are muncitori români cât are străini.