Părinte, rural: „Nicio gratuitate! Am plătit ambele abonamente!”
Reclamație a părintelui unui elev de liceu care vine zilnic de la Florica la oraș.
„Copilul meu face naveta zilnic de la Florica la Liceul Nenitescu din Buzău. Firma de transport cu care circulă copilul de la Florica la Buzău a zis că nu o să dea gratuitate și să îi plătesc în continuare abonament daca vreau să învețe carte la oraș. Iar la Trans Bus au zis că doar copiii care au domiciliu în orașul Buzău primesc abonament gratuit pe oraș. În concluzie, trebuie să plătim ambele abonamente, nu-i nimic gratuit cum se spunea”.
Reclamație și a unei eleve de la Șarânga
Sunt elevă la Colegiului Național ”Mihai Eminescu”. Nu am domiciliu în oraș și fac naveta cu un autobuz de la Șarânga la Buzău. În anii trecuți am achizitionat abonament atât de la Șarânga la Buzău cât și la TransBus. Anul acesta s-a vehiculat faptul că toți elevii care învață în Mun. Buzău vor primi abonamente gratuite la Trans Bus. Am cerut informații la toneta din stația autobuzului 7. Mi s-a spus că trebuie să cumpăr abonament. Dacă nu am domiciliul în oraș nu primesc abonament gratuit Trans Bus chiar dacă vin la liceu aici. Doresc să înțeleg care este situația mai exact.
Care e adevărul (sursa buzoienii.ro)
1.Că elevii din rural vor primi abonamente gratuite Trans Bus pentru a circula în interiorul orașului Buzău e o dezinformare / minciună. Primăria orașului Buzău nu are voie să plătească abonamente pentru elevi din alte localități. Altfel, Curtea de Conturi l-ar pune pe Toma să pună bani din buzunar.
2.Elevii de liceu din rural ar trebui să primească abonamente gratuite de la țară până în oraș. Asta e în teorie/în lege. În realitate, cel mai probabil nu se va întâmpla așa ceva. Majoritatea transportatorilor nu va emite abonamente gratuite de teamă că nu-și va recupera banii. Procedura de decontare e destul de anevoioasă (și nu se știe exact dacă banii (50%) trebuie puși de primăriile comunelor sau de CJ Buzău).
3.Elevii din 1-8 dacă vin la oraș nu primesc nimic. Principiul, unul corect, e că există școală și în comuna lor de domiciliu. Astfel, că părinții trebuie să plătească din buzunar biletele/abonamentele.
Citește și:
La prea multe gratuităţi v-aţi învăţat !
Mie (ca dealtfel celor mai multora din generaţiile trecute) nu mi-a oferit nimeni nici o gratuitate… Nici când eram la liceu, nici când eram în facultate…. Doar niscaiva reduceri ici pe colo, dar prea mici şi alea !
Dar nu mă vait… Alţii mai bătrâni ca mine, care au făcut facultatea până în 1989, au suportat vitregii şi mai mari (cum ar fi munca obligatorie în folosul Partidului, MUNCĂ în cel mai adevărat sens, precum prăşitul pe câmp)… Şi totuşi, în ciuda vitregiilor, aşa au ieşit oameni mari… Nu pe PILĂRAIA şi COMODITATEA care sunt acum !
Încă gândești ca pana în 89 Dumitru!
AR FII DE BUN SIMT SA AIBA SI COPII DIN RURAL TRANSPORT GRATUIT PANA LA SCOALA NU DOAR PUTUROSII DIN ORAS … CE SPUNETI D.LE PRIMARE … ???
P.S. DLE DUMITRU MAI BINE ATI TĂCEA NICI DE COMUNIST NU SUNTEŢI BUN … NU AŢI INTELES NIMIC DIN LUPTA D CLASA ….
Nu poti obliga transportatorul privat, sa acorde gratuitati ! Statul daca vrea transport gratuit ,sa plateasca firmelor contravaloarea abonamentelor! Si plata sa o faca la inceputul lunii nu dupa un an !
TUPEUL – sportul nostru contemporan !…
Au fost invatati numai la pomeni, numai la sociale.
Vreti transport, la munca si platiti transport.
Ati facut copil ca sa il creasca doar altii din banii lor?
Mai vor si trai de fite, la oras, brusc le pute traiul la tara, vor numai fite la oras, bineinteles pe banii altora, ca doar nu s-ar apuca vreunul sa munceasca si sa plateasca din munca lui… cersesc iar sociale, ca munca e pentru prostii de la oras care muncesc si platesc.
Ce surpriza pentru tarani, ca banii colectati de primaria orasenilor buzoieni sa fie folositi pentru beneficii acordate orasenilor buzoieni, nu pentru taranii care nu contribuie nimic, dar vor numai sociale pe banii celor ce contribuie.
Acum ca v-au fost introduse autobuze pana la poarta,vreti si „gratuitati”.Si,de ce nu si burse sociale,ajutoare,pomeni si altele asemenea.Nu zau,ce altceva vreti sa va mai dea statul?Ia vedeti voi ce fac primarii vostrii cu banii publici,si dupa aia sa cereti.Daca ati ales tot felul de hoti si neispraviti,acum …..o „laie”Mana pe munca,babuinilor”. La cata „carte” invata astia de stau mai mult pe naveta,in baruri si discoteci,numai „ajutoare,alocatii dublate,burse,subventii” si alte asemenea merita sa primeasca.In Coreea de Nord cu voi,bai…..” tovarasi”!
Jurnalistule, ocupa-te in continuare de starea lifturilor de pe unirii:))…
Vezi, bah, ca abonamentele sunt decontate de CJ si de primarii…interesul patronilor este sa emita cat mai multe abonamente
Parintele e mincinos.
Cei din rural primesc bani de abonamente de peste 10 ani de zile.
Si primesc multe alte avantaje cei din rural dar cei din urban nu.
E o intreaga afacere in mediul rural nasterea fara numar. Unii din asta traiesc, si duc un trai mai bun decat o familie de muncitori din urban.
GRATUITĂŢILE sunt şi ele bune, necesare chiar (în unele cazuri), dar nu pentru oricine !
Din pct-ul meu de vedere, doar copiii care demonstrează, prin NOTE, că sunt sârguincioşi, serioşi, dornici de a învăţa în orice condiţii, MERITĂ ACESTE GRATUITĂŢI !
Asta ar fi, desigur , şi o metodă de stimulare pt. cei mai puţin preocupaţi de învăţătură.