Părul deteriorat şi alopecia – care sunt cele mai frecvente cauze

Părul cu aspect nesănătos, fără luciu şi strălucire, casant sau foarte subţire, reprezintă probleme pe care le poate parcurge oricine, atâta timp cât organismul de confruntă cu dezechilibre la nivel organic, cu deficite nutritive, dar şi atunci când există o serie de factori agresivi care acţionează din exterior.

Cauze externe ale deteriorării părului

Cu toţii ne dorim să avem un păr frumos, strălucitor, un fir de păr puternic, mătăsos şi rezistent. Însă în contextul actual, este destul de dificilă respectarea unei anumite rutine care să asigure sănătatea scalpului. Una dintre cele mai simple cauze ale deteriorării aspectului firului de păr o poate constitui igiena incorectă.

Spălarea excesivă sau, din contră, deficitară, folosirea produselor cosmetice nepotrivite, aplicarea de tratamente greşit alese, perierea agresivă a părului ud sau lipsa totală a pieptănatului sau perierii, toate pot conduce la deteriorarea aspectului firului de păr. Tot din exterior, asupra firului de păr pot acţiona razele solare mult prea puternice, temperaturile foarte scăzute sau vântul aspru. Căderea părului poate fi generată şi de aplicarea excesivă a procedurilor de coafare care presupun folosirea aparaturilor specifice la o temperatură foarte mare.

Cauze interne care pot conduce la pierderea părului

Atunci când se instalează alopecia, respectiv pierderea părului, totală, parţială, definitivă sau temporară, trebuie luate în calcul cauze severe, de regulă interne. Un organism în suferinţă, va genera probleme secundare, cum ar fi şi căderea părului.

Fluctuaţiile activităţii hormonale sunt influenţate şi determinate de o serie de contexte, atât la bărbaţi, cât şi la femei, în ambele cazuri fiind hotărâtoare şi moştenirea genetică a organismelor. Testosteronul, un hormon specific ambelor sexe, are o activitate extrem de importantă în funcţionarea organismului, astfel că orice dezechilibru va genera probleme precum pierderea părului de pe scalp şi de pe corp. În cazul femeilor, transformările specifice perioadelor de sarcină, precum şi menopauzei, conduc la producerea fenomenului de pierdere a părului sau de deteriorare masivă.

Alopecia, căderea părului, mai poate fi generată de lipsa nutrienţilor din organism, de manifestarea anemiilor, precum şi de scăderea bruscă în greutate, un efort în faţa căruia organismul face cu greu faţă, inclusiv la nivelul părului şi unghiilor. Afecțiunile grave şi tratamentele aferente, conduc şi acestea spre pierderea totală sau parţială a părului.  Pentru a stabili exact dacă vă confruntaţi cu pierderea definitivă sau temporară a părului, un consult de specialitate este obligatoriu. Astfel se va stabili cauza reală, dar  cum se poate interveni cu cea mai bună tehnică de tratament.

Sursa de imagine:
puhhha / Shutterstock.com
/depositfoto.com

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.