Paul Negoiță: „Marii dușmani ai lui Putin vor deveni rușii, interesați de o viață mai bună, nu de rânduri în plus în cărțile de istorie”

Editorial de pr. prof. dr. Paul Negoiță

Pricepuți și mai ales nepricepuți, ne dăm cu părerea despre ceea ce ar putea fi un conflict regional, cu consecințe serioase asupra fiecăruia dintre noi. Sigur, avem impresia că atâta vreme cât nu ne bat nouă soldații la ușă – așa cum s-a întâmplat cu înaintașii noștri -, nu ne doare atât de tare și ne putem permite evaluări, fără teamă.

Nu este chiar așa. Din războaie pierde totală lumea, cu excepția industriei de armament și, poate, a unor organe de presă.

Am văzut atitudini ciudate nu doar în zona de conflict, ci și la noi, precum speranța unora că dacă vom fi invadați vor pierde ceilalți agoniseala lor și se vor șterge eventualele datorii. Nimic din toate acestea. Războiul, ca orice criză, indiferent cât de mic ar fi, distruge vieți și nu îmbogățește niciodată omul de rând.  Ne poate distruge viața un local război casnic, dar o confruntare armată.

Eu sper că lumea nu a luat-o razna și că cei ce vor război vor face calcule pragmatice. Nu văd ce ar câștiga rusul de rând din ambiția confruntărilor militare și nici nu văd atâta spirit naționalist în rândul populației. Vor și ei, ca și noi, să-și crească copiii în pace și să se bucure de cât au, iar dacă politicile statele le vor aduce mai mult, fără riscul pierderii liniștii, vor fi mai mulțumiți. Ce poate obține rusul de rând dacă vor îngloba, din nou, Ucraina?! A fost a lor și au luat ceea ce era de luat.

Proteste la Sankt Petersburg împotriva războiului

Da, e greu pentru un lider cu muți ani în spate să mai creeze entuziasmul schimbărilor și poate exista convingerea că un ideal istoric poate renaște solidaritatea. Nu cred și nu văd să fie așa. Oamenii din ziua de astăzi, după aproape un secol de pace locală, vor prosperitate nu gâlceavă. Dacă subiectul nu este uzat, prin promisiuni neonorate, un program economic fezabil, atrage mai mult electoratul, decât naționalismul agresiv. Ideologiile hrănesc doar orgolii. Oamenii însă au nevoie de hrană reală, de bani de caiete și de haine pentru școală, de sistem medical bune, etc… Dacă mai continui ideea mă puteți acuza pe drept de tautologie. Cămașa vieții decente ne este mai aproape decât haina oricărei ideologii.

În țările unde conducătorii sunt schimbați des, renaște speranța la fiecare scrutin. Sigur, deznodământul e la fel, dar niște actori introduși în scenă, se joacă de-a speranța, iar poporul votează. Nu le e este diferit oamenilor, dar, pentru o perioadă, populația se simte mai bine.

În Rusia, haina puterii are coatele tocite și e posibil că această realitate să ducă la abordarea altei tematici, decât cea a binelui economic. Dacă va fi așa, efectul va fi cel de bumerang. Marii dușmani ai președintelui vor deveni rușii, interesați de o viață mai bună, nu de câteva rânduri în plus în cărțile de istorie.

Sunt atât de volatile granițele astăzi, încât cine vrea să cucerească teritorii, o poate face fără tanc. Românii, care au cucerit vestul, au mers cu tancul acolo? Nu. Sunt cuceritori temerari ai unor noi teritorii, în căutarea binelui propriu. Mulți dintre cei plecați, cu muncă multă, e drept, au reușit să prospere economic, iar prosperitatea lor se simte până în țară.

Deci, ceea ce se întâmplă acum în zona noastră este lipsit de sens. Cheltuieli enorme, vieți pierdute, bunuri distruse, oameni nevoiți să plece fără să-și dorească, tensiuni care-i fac pe toți cei afectați să-și abandoneze munca și obiectivele lor de familie. Gândiți-vă că orice copil care suferă spaima războiului va rămâne marcat toată viață, că orice mamă care naște, nu va ști unde o va face, orice bătrân neputincios și legat de glie prin istoria personală a vieții lui, nu știe cum își va încheia călătoria.

Cred că orice lider normal la cap va pune pe primul local interesele reale ale poporului său și nu aburii de mărire sau pofta de a ispiti istoria să lase câteva pagini în plus.

Iar dacă totuși va fi război, de durată, înseamnă că lumea noastră e încă foarte departe de ceea ce trebuie să fie.

Editorial de Paul Negoiță

loading...

11 comentarii la „Paul Negoiță: „Marii dușmani ai lui Putin vor deveni rușii, interesați de o viață mai bună, nu de rânduri în plus în cărțile de istorie”

  • Domnule pr. prof. dr. Paul Negoiță, ma adresez, pentru lamuriri, preotului din dvs.
    Cu o zi inainte de invazia Ucrainei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Moscovei si a Intregii Rusii, Kiril, i-a trimis o scrisoare lui Putin si a binecuvantat armata de invazie (https://adevarul.ro/locale/constanta/patriarhul-bisericii-ortodoxe-ruse-fata-soldatilor-nu-exista-razboi-victime-1_621878255163ec42716cb13c/index.html). Deci marele ortodox pravoslavnic a binecuvantat uciderea unor alti credinciosi de religie ortodoxa – ma refer la populatia civila din Ucraina. De asemenea evenimente e plina istoria crestinismului. Daca maine vor veni peste noi rusii, dvs, preotii romani ai BOR, ne veti binecuvanta ca sa murim pentru „patrie si credinta”, la fel cum o va face Kiril pentru soldatii lui, tot de credinta ortodoxa. Care este adevarul? Banuiesc ca Biserica ortodoxa nu jongleaza cu mai multe adevaruri, dupa cum bate vantul.
    Sunt botezat ortodox, dar oricum nu va cred! Nu ma refer la credinta. Nu! Dar nu va cred pe voi, preotii, pentru ca voi nu credeti in nimeni. Am zis NIMENI, nu nimic… Dvs, indiferent de meridian, nu credeti in nimeni, credeti doar in bani, politica, PUTERE!
    Apropo! As fi interesat ce ar raspunde Kiril la apelul dvs. Dar seful dvs, Daniel? Se va lua de par cu Kiril?

    Răspunde
  • Întrebați pe pr. Negoiță, are frică că vin rusi peste noi și dânsul va rămâne fără avere?

    Răspunde
  • Bre, nea Negoita, nici curcile nu te cred. Te stim prea bine !!!!!!!!!!
    Stai calm, pe vine, esti mai castigat.

    Răspunde
  • Îmi permit sa răspund la comentarii pentru ca sunt “ inedite”. Referitor la Patriarhul Kiril, evident, nu împărtășesc opinia obedientei fata de stat. Dar, sa ne amintim de comunism.
    Referitor la venirea rușilor care m-ar lasa pe mine sau pe alții fără averea pe care o avem sau cred unii ca o avem, e stupidate. Eu zic sa nu-mi purtați Mir de grija, măcar și pentru ca am ceva habar de limba rusa. Eu zic sa ne purtam unii altora de grija, pentru ca o invazie ii afectează pe cei vulnerabili, nu pe cei care bogați. Dacă admirați Rusia actuala și vreți sa va întoarceți in urma cu 30 de ani, atunci invitați rușii. Va pot oferi un trecut. Eu ma descurc, fiți pe pace! Însă nu in termeni personali se judeca o societate și nici după frustrări și irealității ori invidii. Fiți siguri ca in fata unei agresiuni sărăcia sau bogăția nu sunt Adeverințe de buna purtare și motive de iertare. Poate ca dacă ai puțin îți iau puțin, iar dacă ai mult îți iau mai mult. Câștigi ceva dacă tie îți iau tot și vecinului iau ceva mai mult? Dacă aruncați un ochi prin istorie venirea rușilor nu fost o fericire pentru nimeni.

    Răspunde
  • Observ ca dl Professor Doktor si-a inghitit limba. Sau, brusc, a facut bataturi la degete si nu mai poate tasta. Altfel nu imi explic tacerea sa.
    Dle Negoita, in jurisprudenta exista notiunea de „aprobare tacita”. E cazul si aici? Adica aprobati ce am scris mai sus? Oricum, as fi fost curios sa va vad si capacitatea intelectuala de replica informata si inteligenta…

    Răspunde
  • Moarte lui Putin, moarte rușilor ce îl susțin. Acum Dumnezeu nu există !!!
    Daca va fi nevoie și noi trebuie să ne apărăm tara. Ucrainenii ne dau acum o lecție, sper sa ne intre bine in cap.
    Victorie Ucraina , Moarte pentru Putin.

    Răspunde
  • Urmeaza sa candideze iar? Carui fapt datoram acest sir de editoriale? Seamana cu articolele alea sponsorizate de chinezi, care venisera in serie. Sau astea-s gratis, din lipsa de stiri?

    Ca altii de pe aici, nici eu nu ma uit in gura popilor, orice popa e descalificat din start in fata mea, asta nu e o ocupatie serioasa in secolul 21, sa te imbraci in rochie si sa pacalesti babe cu povesti de 2 lei ca sa le iei banii. Cine ia in serios scamatori de genul?

    Răspunde
  • Apropo, cum naiba e doctor? Vad ca e mai agramat ca aia care se busesc noaptea cu BMW-urile, apoi intra pe aici sa-si apere onoarea. Nu ma refer la litere mancate si alte neatentii (desi asta arata o lipsa de respect pentru cei care citesc), ci la virgule puse aiurea cu zecile. Ma, nene, nu mai pune deloc daca nu stii unde si cum se pun.
    La noi in tara numai fenomene de-astea se afirma, ti se face sila cand vezi. Numai gunoi livreaza partidele astea care au impanzit societatea, imping in fata tot ce au mai nasol.

    Răspunde
  • Trebuie sa fie razboaie si revolutii, asa a fost dintotdeauna, pacea e utopia, poate coboara si pensionarii speciali cu picioarele pe pamant.
    „Forma ideala de guvernamant este democratia temperata prin intermediul asasinatelor”-Voltaire!

    Răspunde
  • Cineva mai sus are impresia că este nemuritor, nu se uită în gura popilor. Când va conștientiza că totuși se apropie evenimentul, să lase cu limbă de moarte că nu vrea să fie înmormântat creștinește, „asta nu e o ocupatie serioasa in secolul 21”, și să fie împăiat și expus în holul de la Galleria Mall.

    Răspunde
  • Persistă, ba chiar este amplificată în aceste zile, ideea că nenorocita aia de ideologie comunistă au adus-o în România rușii. E drept, a venit din URSS dar au adus-o evreii cu un scop bine definit: să forțeze evreii din Estul Europei să-și părăsească țara de adopție și să emigreze în proaspătul înființat Israel. Regimurile instaurate în țările din Estul Europei interziceau părăsirea lagărului cu o singură excepție: evreii. La cerere, fără să fie forțați, evreii puteau părăsi RSR doar cu destinație Israel. Și majoritatea au făcut-o!
    Interesant este faptul că în Israel nu au implementat nenorocita aia de ideologie comunistă, ceea ce întărește ideea că implementarea comunismului în țările din Estul Europei, unde se aflau grosul evreilor, a fost doar un plan bine ticluit de evreii care doreau popularea Israelului. Tragedia a fost că planul ăsta ne-a afectat și pe noi, românii, forțați să suportăm ororile ideologiei comuniste fără posibilitatea de a părăsi lagărul instaurat spre deosebire de evreii trăitori în România.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.