„PLÂNGEAU SĂRACELE FETE. A TREBUIT SĂ LE DAU AFARĂ”. UN PATRON DIN BUZĂU DESPRE CONSECINȚELE CREȘTERII SALARIULUI MINIM
Un important angajator din județul Buzău, dar care a preferat să-și păstreze anonimatul, a declarat reporterului site-ului buzoienii.ro că a fost nevoit să facă reduceri de personal încă din prima lună în care s-a majorat salariul minim pe economie.
„Plângeau săracele fete. Au rămas fără serviciu. Și mie îmi pare nespus de rău. Dar n-am avut de ales. După majorarea salariului minim, am calculat și am tras linie. Fondul de salarii a crescut cu 250 de milioane. Angajații nu câștigă mare lucru în plus, dar banii pe care firma trebuie să-i plătească pentru impozite sunt mult mai mulți. Cum n-am vândut nimic în plus față de alte luni, n-am avut ce face, a trebuit să trec la disponibilizări” ni s-a plâns respectivul patron buzoian.
AVERTISMENTE ÎNCĂ DE ACUM O LUNĂ
În urmă cu o lună, patronii reuniți în asociația IMM-urilor din Buzău au avertizat că în unele cazuri, acolo unde predomină angajații cu salariul minim, se va ajunge la disponibilizări.
„Noi suntem de acord, cei cu salariul minim merită mai mult. Da, cum să trăiești decent cu nici zece milioane de lei în mână pe lună ? Dar dacă firma nu poate oferi mai mult ? Se va ajunge la disponibilizări” avertiza la momentul respectiv Ștefan Davidescu, președintele Asociației Patronale IMM de la Buzău.
„În firmele care aveau angajați cu salariul minim se vor proturge turbulențe importante. Cei cu salariul minim îi vor ajunge din urmă pe cei aflați cu o treaptă superioară. În mod normal ar trebui să urmeze o creștere în cascadă a tuturor salariilor din firmă. Dar, din nou, pun aceeași întrebare. Dacă firma nu are de unde ?” a completat acesta.
VARIANTE PENTRU O NOUĂ CREȘTERE DIN 2018
Pe acest fond, presa centrală a relatat recent ca Ministerul Muncii are în vedere 3 variante de lucru privind cresterea salariului minim pe economie din anul 2018:
- Varianta A: 2 salarii minime pe economie, respectiv 1750 lei brut pentru sistemul bugetar si 1550 lei/luna pentru sistemul privat;
- Varianta B: 1550 lei/luna atat pentru sistemul privat, cat si pentru cel bugetar;
- Varianta C: 1650 lei/luna atat pentru sistemul privat, cat si pentru cel bugetar.
„Toate cele trei variane sunt proaste, una mai proasta ca alta” – reclama presedintele Consiliului IMM, Liviu Rogojinaru.
„Varianta A tocmai de aceea a fost denumita asa, pentru ca e cea mai proasta. Cine a facut un pic de scoala stie ca <<minim>> inseamna un singur lucru, nu exista doua minime. Cum poti sa ai doua salarii minime?! Si atunci, aceasta varianta nici nu-si are rostul sa o discutam, este o solutie complet gresita”.
El se plange ca o crestere diferentiata a salariului minim pe economie va adanci si mai mult lipsa fortei de munca disponibile pentru micile afaceri din sectorul privat. „In momentul in care se va face un salariu mai mare la stat, va fi o migrare la stat a putinei forte de munca ramase . Deci, se va accentua aceasta gaura din economie. La momentul actual, nicio confederatie patronala nu este de acord cu aceasta crestere a salariului minim”.
In schimb, varianta a doua, o majorare a salariului minim de la 1.450 de lei la 1.550 de lei brut, in toata economia, „poate fi luata in calcul daca vedem un studiu foarte clar si serios privind efectele asupra IMM”, a mai spus liderul patronatului IMM-urilor.
Auraș Tereacă
Nimic nou sub soare. Oamenii de afaceri autentici sunt inventivi. Găsesc soluții la orice. Mai puțin unii români, care nu prea știu să facă afaceri private ci, preponderent, cu statul. Dacă nu penetrează bugetul, dau faliment. Dar, ca să dribleze un fleac de majorare a salariului minim, pentru ei e o jucărie. Schimbă contractele din 8 ore pe zi în șase ore. Angajații care acceptă, muncesc în continuare tot 8-10 ore pe aceiași bani. Iar patronul iese, oricum în câștig, cu 0(zero)lei impozit pe dividende, reduceri la contribuțiile sociale. Numai să nu își pună în cap să depășească de 100 de ori cota de profit practicată în lumea democrațiilor consolidate. Și dacă pot să facă de 1000 de ori profit mai mare decât capitaliștii lumii, să facă fără munca celor cărora nu pot să le dea cei 1750 de lei. Luați exemple concrete, firmele care au contracte cu Consiliul județean, că sunt informații publice. Rețineți cât au încasat pentru o deszăpezire, cât au cheltuit cu carburanți, salarii angajați, etc., și vedeți care este cota de profit, într-o iarnă cu 2 fulgi de zăpadă ca aceasta. La fel la drumuri, asfalt, borduri, pavele, panseluțe, construcții, reparații, etc. Întrebați cât a câștigat și ce salarii a plătit firma care a construit marele kietsch de pe Cuza Vodă și ce salarii a plătit(Dacă vi se va spune că a fost marea firmă Strabag, scuipați-i în gură, și spuneți-le că e o mare diferență între austriecii ăia și mecancostructorii lui D. din Pătârlagele). Sau firma care încasa 500 mii lei(5 miliarde lei vechi) ca să dea drumul primăvara și să închidă robinetul toamna, la cele două fântâni arteziene(Proiectări și Pietroasa).
de acord cu omu’ de mai sus. pai ba cum sa nu faci evaziune mizerie cand statu te f.te ca angajator si-l f.te si pe angajat? deja e furaciune ca n codru. pensia mamei meie are impozit. sa mai ai incredere in pesede sau cine va mai calca pragu cotroceniului
La pensii se impozitează numai suma care depășește 2000 lei. Până la 2000 lei, impozitul este zero. Dacă mama dvs are o pensie de fost procuror sau judecător, de 10.000 – 15.000 de lei, plătește impozit pe suma care trece de 2000 lei.
Toti patronii vor profituri imense si salarii mici…chiar si daca au s-au invatat sa dea omului minim…parca suntem tara de necalificati….sa nu ii plangem pe patroni ca stiu cum lucreaza si fenteaza statul prin orice mijloc posibil….ce mare rahat platesc in plus?ca oricum a scazut si impozitul…
Cam asa se intampla… se mareste salariul minim cu 200 de lei, angajatul ia putin peste 100 de lei net, insa angajatorul plateste 300 de lei… Statul la mai mult de aproape 3 ori decat angajatul… Deci pentru cine au facut astia majorarile????? Trebuiau sa scada impozitele si sa lase salariul la fel, sa ia oamenii mai mult…
Au să se obișnuiasca și cu salariul minim care va fi aprobat prin noua lege și nici nu vor renunța la afaceri. Avantajele primite prin lege de patroni compenseaza din plin așa zisă micșorare a profitului. Aici nu este vorba de economie ci doar de ipocrizie. Asta e !
Patron in limba italiana inseamna stapan de sclavi. Daca nu sunt capabili sa negocieze contracte si sa gestioneze o firma sa o inchida. Si nu mai plangeti. In tarile democratice salariile sunt de peste 1100 euro minim. Plecati fratilor din lagarul ala cat se mai poate. In curand va paste Comunismul si Dictatura familiilor mafiote.
Normal că a concediat din angajați doar domnul patron are și el de hrănit un jeep sau două, are de întreținut o amanta sau două!!!
Persoanele calificate de la privat castiga mult mai putin ca femeile de serviciu de la stat care dau o ora doua pe zi cu mopul !!!PSD da cu doua maini bugetarilor si pensionarilor ,iar cei de la privat muncesc s cate 10 ..12 ore pe zi si daca iau salariul minim !!!
De ce exista salariu minim? Daca esti bun te plateste lumea. Daca dai cu matura de ce sa existe un minim?
Am vazut ca cineva propune aici salariul minim pt specialisti, dar cica maturatorii nu merita salariul minim, hai sa fim seriosi, nu are nici o logica. Aici nu e vorba de asta, patronii nostrii sint niste ambulanti care nu stiu decit sa faca afaceri cu statul, adica sa fure, 99% dintre ei. Asa ca hai sa nu ii vaitam pe hoti!
Fetelor, care plangeti pentru frimiturile pe care vi le dadea nesimtitul ala de patron, nu mai plangeti, plecati din tara si lasati nesimtitii astia sa munceasca singuri.
Eu nu inteleg cum de se plang „antrepenorii” astia… Pe mine ma apuca pandaliile cand vad din astia care se plang ca nu au de unde sa dea salarii mai mari… Pai mai „antrepenorule” cum pana mea nu reusesti cand altii in aceleasi conditii ca tine poate cu salarii de vreo 4-5 ori mai mari ca tine ?! Pai tu platesti aproximativ acelasi pret pe materii prime si cheltuielile tale (in afara de salarii) ca oricine din UE si vinzi cu aproximativ acelasi pret ca oricine din UE. Aia cum pana mea pot plati salarii minime de 1.000 de euro si sa aiba si profit si tu nu ?!! Vinzi pe aceeasi piata in aproximativ aceleasi conditii si tu imi vinzi mie gogosi ca nu se poate…
Si sa nu-mi spui aia cu taxele si impozitele.. Ca Romania e una din tarile cu cele mai mici taxe si impozite din UE. Ca ele sunt multe si intortocheata o fi, dar per ansamblu taxarea e mai mica ca in multe tari din UE ce isi permit salarii de minim 1.000 de euro la angajati.
La noi e vorba de lacomie si de patroni hapsani… Vor sa aiba marje de profit ce in alte tari UE is considerate astronomice… Ca ei au de recuperat tata.. Vor in 10 ani aceleasi vile, masini, case de vacanta pe care neamtu sau francezu le-au strans in 3 generatii. Nu e multumit sa-i iasa acolo e 2-3 salarii normale… El e patron si trebuie sa aiba casa de 800 de metri patrati, piscina si 4 masini de 100.000 de euro fiecare… Si asta in 2 ani.. Ca pana mea… El e patron
Daca esti antrepenor si nu reusesti sa supravetuiesti inseamna ca nu esti bun si nu ai ce cauta… Du-te tata si lucreaza pe salariu minim nu te mai da antrepenor… Altii in aceleasi conditii ca tine dau salarii de minim 1.000 de euro… Ei cum de pot si tu nu ? Iar raspunsul e simplu… Ori esti incompetent ori esti lacom si hapsan.
Ce imi plac comentariile unora ce stau linistiti la umbra unui post de angajat. Stiu ca or sa ma injure multi dar nu-mi pasa. Asa e parerea mea si o spun oricum.
@cip cirip-te apuca pandaliile cum vezi ca „antreprenorul roman” nu reuseste sa dea mai multi bani salariatilor? Tu ai impresia ca preturile pt serviciile prestate de catre o companie romaneasca sunt comparabile cu preturile unei firme omoloage din spatiul european. Te inseli amarnic dragul meu. Ca firma daca vrei sa rezisti tre sa lasi preturile jos. Altfel vine alta firma tot romaneasca ,care peste ceva ani se va dovedi ca avea ceva pb la contabilitate, si-ti ia contractul. Sau poate nu se va dovedi pt ca cealata firma functioneaza dupa alte legi. E ca atunci cand politistul opreste 2 masini pt aceiasi infractiune si amendeaza doar 1 sofer. Pt ca celalat a dat un telefon. Stii ce zic?Asta e diferenta dintre Romanica si Germanica.
@cip cirip spuneti la un moment dat ca : „Daca esti antrepenor si nu reusesti sa supravetuiesti inseamna ca nu esti bun si nu ai ce cauta… Du-te tata si lucreaza pe salariu minim nu te mai da antrepenor… Altii in aceleasi conditii ca tine dau salarii de minim 1.000 de euro… Ei cum de pot si tu nu ? Iar raspunsul e simplu… Ori esti incompetent ori esti lacom si hapsan.” V-as da un proiect. Sa spunem constructia unui gard . Sa-l bugetati. Sa cautati materiale. Sa-l prezentati clientului. Care a mai primit cateva oferte. Poate si de executie la „negru”. Si apoi sa-l construiti. Si sa platiti taxe. Pt stat. Pt angajati. Pt salarii. Pt materialele necesare.Pt ca orice produceti are nevoie de materie prima si manopera. Dupa ce efectuati lucrarea clientul e multumit dar….intarzie cu plata. Ca are si el niste pb. A uitat sa spuna la inceputul lucrarii acest mic detaliu. Ba pe parcurs a mai ridicat cateva pretentii (mici dupa parerea lui, costisitoare dupa parerea dvs). Dar l-ati indeplinit ca e client fidel si vreti sa dezvoltai o relatie de colaborare de durata. Si la final de luna vine la dvs dl Vasile(am luat un nume fictiv). Dl Vasile are copilul bolnav si are nevoie de salariu cu 5 zile mai devreme. SI daca se poate si un avans din banii de luna viitoare ca altfel nu se descurca. Si-l sti pe Vasile ca e om muncitor si nu a intarziat niciodata.Si sti ca nu ti-ar cere daca nu ar avea nevoie. Si-ti mai spune ca esti singura lui speranta. SI tre sa te uiti in ochii lui cand ii raspunzi la intrebare. Ca asa e omeneste. Si mai vine si de la ANAF o instintare. Ca maine e ultima zi de plata. O pui langa factura de la telefoane. CAre zice ca ieri era ultima zi. Si-l suni pe client. Care are treaba. Si e deranjat de telefonul tau. Si-ti zice ca o sa-ti dea bani. Ca mai bine facea lucrarea cu firma x. Ca aia nu-s asa de insistenti. Te invit sa fi creativ. Si ai dreptate: Ei cum pot si tu nu? Si asa-mi vine cateodata ,mai tata, sa ma duc sa ma angajez. Sa nu ma mai dau antreprenor. Sa-i las pe toti. Clienti, stat,angajati…Si la ora la care alti patroni calculeaza banii primiti pe lucrarea de acum cateva luni eu sa ma joc in parc.Si sa fiu fericit ca maine iau salariu. Ce-mi pasa mie de clientul care a intarziat cu plata. Sau ca ieri am uitat sa-l sun pe unu sa-i zic ca-i intarzie lucrarea deoarece aveam altceva de facut.Postam ceva pe net.
@Anonim spuneti ca toti patroni vor profituri imese si salarii mici. Am o firma mica si platesc cele mai bine pe domeniul meu. Am cativa oameni care pot sa spun cu mana pe inima ca sunt foarte buni dar am avut si lepre carora oricat le-ai da isi vad interesul si cauta sa te”faca” la orice neatentie. Si cand zic faca nu ma refer doar la furat. Vorbesc de leneveala, neimplicare,miserupism…Daca el nu-si face treaba bine si clientul e nemultumit ghici cine va avea de suferit? Ghici cine va trebui sa faca discount dintr-un pret si asa concurential ca clientul sa accepte ca eu am reusit sa angajez un miserupist? Si sa vrea sa continuam colaborarea. Ghici din ce felie se face discountul ala? Din a statului? Din salariul angajatului?
@Ștrul am o afacere 100% privata. Singura intractiune cu statul e ca platesc taxe. Care trebuiesc platite la timp indiferent ca majoritatea clientilor au obiceiul sa intarzie cu platile. Si dupa stat vine salariatul care are nevoie sa primeasca banii la data stabilita. SI inteleg asta. E om si el are familie si facturi care nu asteapta. Si apoi am promis ca-l platesc in zilele alea.Pe locul 3 vine firma care trebuie sa supravietuiasca. SI pt asta lunar trebuiesc cheltuiti bani pt consumabile, scule, facturi. Pe locul 4 e profitul hapsanului de patron.
De multe ori tre sa stau peste program sa repar o greseala a unuia sau sa dau un buget intr-un timp record. La ora aia angajatul e in parc cu familia. Daca angajatul sta peste program e platit. Daca eu stau peste program e pt ca altfel nu se poate. Daca e tarziu si gresesc ceva e numai vina mea. Mi sa intamplat sa fac o lucrare pe minus doar pt ca am trimes aseara un mail cu un cost gresit. Clientul a spus ca daca am promis trebuie sa ma tin de promisiune. Ca asa e omeneste. Si avea dreptate. Daca conduc noaptea si am putine ore de somn in spate si produc un accident la fel, e numai vina mea. Ca nu ma mai satur de bani. Nu conteaza ca alerg dupa contracte ca nebunul.Si apoi incerc sa ma asigur ca toata lumea e multumita. Nu conteaza ca in fiecare luna scot o foaie de hartie si incerc sa vad cum impart banii pt lucrarea prestata acum 3-4 luni.Uneori ma amuz si-mi amintesc de foaia de hartie de la scoala. Nu s-au schimbat prea multe. Doar ca in loc de nota mica ma aleg cu un om ce va sta suparat pe mine o perioada mai mica sau mai mare.Uneori ma gandesc ca poate nu-s asa de bun gospodar cum am pretentia. Si poate ar fi mai bine sa pun lacatul pe usa si sa-mi iau talpasita intr-o tara cu apa (mai) calda. Pt ca simt de multe ori ca muncesc mai mult de cat angajatul cel mai bine platit si primesc la fel ca el. Nu am conexiuni in politica , nu am „spate” si am muncit pt fiecare banut pe care l-am castigat. Am observat conceptia asta romaneasca ref la patronul roman. Care e un burtos cu gipan ce se pisa pe angajati si tepuieste statul. Nu toti sunt asa. Si in majoritatea cazurilor cei ce tepuiesc statul o fac la adapostul unui scut mai mic sau mai mare.Si scutul ala uneori cade alteori nu.Cand cade sar si organele de control pe dansul. Pt ca stiau ce face dar…aveau interdictie. Si presa ne arata cum „se face si la noi treaba” si noi ne intrebam ca prostii: Cum mama naibi a putut ala sa….atatia ani ca eu gresesc o luna si-mi iau cate-un sut de ma ustura buzunarul? Recunosc ca am un pic de burta iar gipanul e nou , negru si straluceste. Intr-o poza pe fundalul de la calculator. Asta e lumea privita din scaunul de „patron” (nu mi-a placut niciodata aceasta titulatura).
of,vai de noi si vai de voi.la prima vedere ,nu am observat chiar nici o greseala gramaticala la comentatorii de mai sus ,deci prosti nu sunt.cu siguranta o sa observati voi cateva la mine.nu asta e ideea,oricum voi va oripilati si cand va uitati in oglinda.bai,fratilor.voi comentati ceva ce va depaseste sau nu va afecteaza(ati vazut voi vreo spalatura de creier pe facebook si hopa copy/paste ) si de fapt nu stiti nimic,desi ar trebui.acest lucru eu il calific reavointa.mai amaratule,vrei sa fii patron?baga tare.incearca.de ce nu incerci?daca nu esti fatalau la mata in poala si ai ceva pe numele tau in afara de cartea de identitate,orice banca iti ofera creditare ipotecara.incearca.azi oricine poate fi patron.apoi,vino frate si judeca si comenteaza.ce ai?esti prost sau esti doar vreun frustrat?pt.ca in ambele cazuri,societatea nu te poate ajuta.vorbe multe se fac peste tot.chiar si aici si pe facebook si pe unde mai vreti voi.ai naibii de destepti se gasesc peste tot.prea multi destepti si de aceea tara asta merge in haos in jos.of.vai de noi si vai de voi.