„Poluează ? Hai să fim serioși! Asta-i problema României ?”

Primarul orașului Buzău a devenit, la nivel național, un susținător al centralelor de apartament, în detrimentul sistemului centralizat.

Vânt din pupa i-au suflat lui Toma problemele mari din orașe precum Timișoara, Constanța, Arad etc. (cu sisteme centralizate de încălzire), unde locuitorii/elevii/pacienții fac frigul, în aceste zile, în case/școli/spitale.

În plus, și primăriile din aceste municipii se vaită că au cheltuit toți banii orașului pentru subvenție (adică plata facturilor la gaze în contul firmele locale de încălzire centralizată) și că există riscul colapsului.

sursa G4Media

C-tin Toma: „Pentru România, sistemul centralizat e un cal mort. Oamenii își pun centrale de apartament, trendul e clar și de neoprit. Văd că unii primari, prin alte orașe, încearcă să investească milioane de euro în sistemul centralizat. Mă tem că vor cheltui degeaba banii comunităților respective, se vor trezi cu niște țevi prin pământ, în loc să fie investit banii în ceva util”

Toma: „Sistemul centralizat poate fi viabil doar acolo unde reușește să producă gigacaloria la un preț mai mic decât centralele de apartament”

Lui Toma i s-a replicat că aceste centrale de apartament ar fi poluante:

„Să fim serioși. Poluează centralele sau milioanele de rable aduse în țară și care circulă zi de zi prin orașele și satele României ? Centralele de apartament sunt acum moderne, funcționează prin condensare, dacă polează o fac foarte puțin și au un randament aproape de 100%. Nu asta-i, acum, problema României. Statul român ar trebui să-și urmărească interesul”.

loading...

11 comentarii la „„Poluează ? Hai să fim serioși! Asta-i problema României ?”

  • Orice încercare de a explica tehnic că nu are dreptate este sortita eșecului. Domnul Primar a avut întotdeauna dreptate până a dat ditamai firma de gard. Va avea dreptate și acum. Până… Mai vedem.

    Răspunde
  • 100% de acord cu dl Toma!
    Nu prea am avut eu motive sa il sustin in demersurile sale, dar in chestiunea disputei incalzire centralizata Vs incalzire cu centrala de apartament / zonala, are dreptate, deci are sustinerea mea fara rezerve.
    Doar un orb, sau un milog nu vede risipa asta. Orice subventie, de orice natura, dar mai ales la utilitati, este furt din buzunarele celor care muncesc si isi aleg propriul drum.

    Răspunde
  • Mari orașe din Europa au sistem centralizat , costurile ar fi decente daca nu ar trece prin intermediari , că Exogen . La Buzău costurile sunt mari la sistemul centralizat actual pentru că toți locatarii arondati stau cu geamurile deschise . DE CE ??????? PENTRU CA CALIRIFERELE FRIG 24 DIN 24 , CAND NORMAL TREBUIE SA FIE CORELATE CU TEMPERATURA DE AFARA . DE CE SE ANTAMPLA ASTA ???????? PENTRU A SE FACE PRODUCTIE DE AGENT TERMIC . ADICA NE FURAM CACIULA UNII LA ALTII. SA SPUNA CINEVA INCA ARONDAT LA RAM DACA NU PATESTE ASTA

    Răspunde
  • E jale, Klaxxy asta le stie pe toate. Parc-ai fi insusi Conducatorul ! (nu am de gand sa intru in polemica, e doar o constatare. Ignor-o!)

    Intotdeauna si oriunde incalzirea centralizata va fi mai ieftina DACA se investeste in reteaua de distributie (adica tevi) si se elimina firmele capusa si/sau plimbatorii de hartii pe bani multi din birouri. (pentru cei cu dubii faceti analogia cu un produs fabricat in serie mare vs. un produs fabricat in serie mica si/sau foarte mica sau cu marii producatori agricoli, care exploateaza suprafete mari vs. micii producatori, care exploateaza suprafete mici).

    Povestea asta cu Toma salvatorul, cel care rezolva problema cu incalzirea orasului este pentru cei putintei la minte. Nu a rezolvat nimic asa cum se va vedea ca nici „proiectele” in curs nu vor rezolva nimic.

    Dar e ok, percutati in continuare la mizeria cu „majoritatea ma sustine”. Majoritatea lu’ peste…

    .. % , – , ? – ?

    Răspunde
  • Dpdv tehnic este clar că un sistem centralizat este mai eficient.
    Asta în condiţii ideale:
    – sistemul de distribuţie nu are pierderi sau acestea sunt neglijabile;
    – firma/compania care se ocupă de distribuirea agentului termic are o organigramă neîncărcată cu personal TESA şamd;
    – nu se sifonează bani.

    În momentul de faţă, la Buzău, niciuna dintre cele trei condiţii nu este îndeplinită, rezultatul fiind clar: centralele de apartament sunt mai practice şi mai eficiente.

    Ar mai fi o variantă: centralele de bloc/grup de blocuri.
    Dar şi aici intervin mai multe probleme:
    – instalarea unui cazan/unei centrale pe gaz de putere mare, de ordinul sutelor de KW sau chiar mai mult necesită un spaţiu special, asta însemnând o încăpere special destinată sau o clădire mai mică lângă bloc/blocuri;
    – sunt scumpe, „cantitatea” de instalaţie este mult mai mare şi mai scumpă, implicit va mări preţul apartamentelor;
    – cazanele/centralele termice peste 80 KW trebuie deservite de un fochist conform legislaţiei în vigoare.

    Pentru asta înseamnă minim 4 angajaţi, normal 5 pentru a asigura supravegherea permanentă a cazanului/centralei şi a nu depăşi numărul de ore de muncă/lună prevăzut de Codul Muncii.
    Din punct de vedere costuri ar însemna minim 10200 lei/lună, în mod normal 12750, în situaţia în care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. La 100 de apartamente ar însemna 102-127,5 lei/lună pentru fiecare apartament.

    Întrebarea este: economia probabilă/posibilă generată de centrala de bloc/grup de blocuri acoperă plata fochiştilor, adică 1224-1530 lei/an de fiecare apartament?

    Răspunde
  • @ Dragi Tovarasi
    Gust ironia, am simtul umorului, insa ma simt dator sa vin cu niste explicatii, pentru a va dovedi ca vorbesc in cunostinta de cauza, nu pentru ca as face parte dintre cei care „le stie pe toate”…
    Ani de zile (cam 15!) am stat iarna la 13-15 grade. Cum aveam copii mici, dublam factura la caldura cu cea de la curent – doua aeroterme 24/24 in priza.
    In 1999 mi-am pus prima centrala in apartament. Am fost printre primii din Buzau, costurile de instalare au fost mari, dar am reusit sa am iarna 23-24 grade, cu costuri minime la facturi. Plateam in plus o taxa impusa de dl Busuioc (il mai tineti minte?), pentru ca treceau prin apartamant tevile de caldura la vecini. In scurt timp, vazand diferenta, toti vecinii s-au debransat si au pus centrale. Taxa pentru tevi a continuat inca 5 ani, desi NIMENI din bloc nu mai era bransat la incalzirea centralizata! Am cheltuit alti bani, deloc putini, ca sa izolez apartamentul (interior + exterior) si sa imi pun termopane – era ceva nou pe atunci. Factura a mai scazut si toti vecinii s-au convins ca este solutia optima. Deci TOTUL facut cu banii mei, nimic de la „ajutoare”
    Anul trecut, in ianuarie, am platit 188 lei pe gaze. Anul asta, tot in ianuarie, cu toate scumpirile, am platit 252 lei, la acelasi consum de aprox 120 mc. Va asigur ca am in casa, permanent, 23-24 grade si NU STAU INTR-O GARSONIERA!
    In timpul asta, lenesii se incalzeau cu subventii (adica 50% si cu banii mei), fara investitii in izolare termica, deschizand geamul daca le era prea cald etc. Plus (sau minus!) pierderile din retea. Adica aia care fac gura pentru ca „nu li se da”.
    Tocmai pentru ca imi spun des parerea aici, pot fi acuzat de multe, dar nu ca as fi un sustinator al dlui Toma. Postarile mele o dovedesc. Insa aceasta masura, de a renunta complet la termoficare, a fost una buna. Am mai spus aici, stiu ca nu grija fata de populatie, sau vreun calcul economic aprofundat a dus la decizia asta, ea a fost luata in urma unor ranchiune personale cu Ecogen, dar rezultatul e unul pozitiv si asta am apreciat si aprobat….
    …si sustin in continuare: orice subventie, cu atat mai mult la energie, nu este decat o pomana facuta unor puturosi! Oamenii adevarati, cand sunt cu spatele la zid, gandesc, muncesc si isi rezolva problemele…

    Răspunde
  • @klaxxy…
    Ai uitat ceva:
    Cand a venit primar toma a zis gata cu RAM, gata cu sistemul centralizat, gata cu suventia de la guvern. A rupt cetul in plina iarna, a dat suventie pt centrale, a platit 1 milion si ceva de euro pt nu stiu ce cazan de inox in Dorobanti, unul facea zgomot pe undeva daca va mai amintiti si acum ironia sortii, plateste primaria Buzau suventie 1 milion de euro pt plata diferentei celor nedebransati de la actuala termo verde ram. Cum vibe asta? ?? Atunci era de la Guvern, acum e de la noi fraierii…
    Primarul are tupeu sa vb de rablele din afară??? Atât ne permitem si sa ii fie rusine pt cum vorbeste. El nu a adus 100 de autobuze tot rable din afara??? Cine le cumpara daca noi nu??? Uita cat polueaza trans buz???
    Si inca ceva, daca nu ar fi acele rable, nu ar avea nici bani la buget. Sa nu comenteze de rable atata timp cât orașul Buzău arată J A L N I C!!!
    Reportere lasa comentariul integral te rog.
    Mulțumesc!
    Cu deosebit respect Nelu Vasilache!

    Răspunde
  • Astia care ati fost sau mai sunteti pe incalzirea centralizata: SUNTETI DOAR NISTE IPOCRITI.
    Va doare la basca si va intereseaza doar sa stati pe caldura ieftina, platita de noi toti. Orice idee care va intra in cap pentru a fenta sistemul, o prezentati aici la modul academic, ca si cum noi toti, ca societate, am am avea de castigat.
    In fapt, fripturistilor….v-a sunat ceasul !!!!! Noi, fraierii, platim cat consumam.

    Răspunde
  • Cei care sustin Sistemul centralizat ,parere personala, au Dreptate, e vorba de Randament !,dar cum niciodata teoria nu se POTRIVESTE cu PRACTICA , ramine,ca la NOI ! Cu stima !

    Răspunde
  • Incalzirea centralizata pe care o regreta unii seamana cu zicala „vrei nu vrei, bea Grigore aghiasma”! Daca e locuinta mea proprietate foarte personala, de ce sa-mi impui un alt sistem de incalzire decat cel pe care-l doresc eu? Eu plateam, fiind la capatul coloanei de termoficare, plateam aceiasi suma cu cei de la intrarea retelei ori diferenta de temperaturavera de minim 6-8 grade. Este motivul pentru care ne-am debransat acum vreo 20-22 de ani si ne este foarte bine! In ceea ce priveste poluarea, in timp ce un foc mare arde sa incalzeasca 100% din abonati, s-ar putea ca numai 60-80 % din acestia sa foloseasca centrala proprie si deci poluarea sa fie mai mica. Poate ma insel, nu sunt a toate stiuyor ca „Dragi Tovarasi”!

    Răspunde
  • Problema este ca pentru a dispune de centrale de cartier sau de bloc este nevoie de spatiu si de cel putin un administrator ceva care sa se ocupe de centrala respectiva si sa o urmareasca ca functioneaza in parametri. Mi se pare o chestie destul de complexa si de complicata.

    Ei vor sa ne scape de centralele termice ca polueaza, dar ca taie padurile la ras nu e poluare.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.