Premiu important luat azi de un buzoian
E unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați buzoieni.
E vorba de cercetătorul Costel Vânătoru, fost director la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, acum directorul Băncii de Gene a României – cu sediul în Parcul Crâng din Buzău.
Astăzi, Costel Vânătoru, alături de două dintre mai tinerele sale colege, Bianca Mușat și Camelia Bratu, au primit premiul pe 2021 al Academiei Române pentru cea mai bună lucrare științifică din domeniul agriculturii.
Vestea decernării premiului a dat-o, primul, la Buzău, primarul C-tin Toma, prieten cu Vânătoru, dar și susținător al cercetătorului buzoian:
„Dragi buzoieni, Astăzi, 8 decembrie 2021, Academia Română a acordat Premiul Gheorghe Ionescu – Șișești pentru cea mai bună lucrare scrisă în România, în domeniul agriculturii, domnului inginer cercetător Costel Vînătoru și echipei sale de la Banca Națională de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale.
Lucrarea ,,Tratat de legumicultură specială” se bazează pe cercetarea îndelungată a acestui colectiv de buzoieni, din care mai fac parte și doamnele drd. ing. Bianca Mușat și Camelia Bratu.
Iată că după premiul obținut de domnul Nicolae Peneș, la secțiunea istorie, ,,Alexandru Marghiloman, lordul valah”, acum mai bine de 10 ani, Academia Română onorează din nou Buzăul.
De remarcat că acest ,,Tratat de legumicultură specială”, a mai fost premiat și de Academia de Științe Agricole și Silvice și de Academia de Științe Tehnice.
Felicitări domnule Costel Vînătoru, din partea tuturor buzoienilor și pentru acest mare premiu, dar și pentru activitatea extraordinară pe care o depuneți la Banca de Gene, pentru a pune Buzăul pe harta științifică a lumii, dar a asigura și o hrană sănătoasă românilor.”
Cel care lucrează de peste 30 de ani în horticultură s-a născut la Lopătari în octombrie 1967.
A fost muncitor, şef de echipă, tehnician, inginer, cercetător ştiinţific, a coordonat Laboratorul de Genetică şi Ameliorare al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, instituție la care a fost și director.
A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II.
Este ”părintele” a 22 de soiuri noi de legume obţinute prin cercetare: 15 soiuri clasice omologate şi brevetate, 3 hibrizi, şi alte numeroase soiuri pentru care se aşteaptă răspuns de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci în vederea brevetării.
Felicitări dlui. Costel Vânătoru atât pentru premiul Academiei Române primit cât și pentru cercetările palpabile rezultate în produse legumicole pe care le apreciază cumpărătorii ! Inseamnă că la Stațiunea Legumicolă chiar s-a făcut treabă ca lumea ! Pentru o mai completă informare aș avea 2 întrebări de pus : 1). Unde este de fapt Banca de Gene a ROMANIEI ținând cont că ar mai exista una la Suceava cu exact aceeași denumire ?! Vor face obiectul unor posibile ” negocieri ” politice ?! 2). Personal, l-am văzut pe dl. Vânătoru ieșind/intrând dintr-un bloc de pe Bd. 1 Dec. 1918 îmbrăcat în sutană preoțească ortodoxă . Poate ar trebui adăugat la CV-ul dânsului și această activitate făcută tot în beneficiul oamenilor …
Geaba, daca n-a inventat pretenu’ Vânătoru și-un soi de gazon mai ieftin, sa nu mai bage pretenu’ Toma catralioane de coco in parcuri care mai de care mai utile, vitale chiar și cu vegetații aproape la fel de luxuriante precum suprafața selenara !
Apropo, da’ sutana….pardon…..datoria SCDL pe la cat mai merge ?!
Si-asa zi bre, nenea redactorul, comentariile ce nu-l elogiază până la bocet pe „distinsul” dom’ Vânătoru, dimpreună cu pretenu’ de nădejde, recte dom’ primar, nu au trecere spre publicare, corect ?
Întrebam cate milioane mai e datoria SCDL și de ce nu inventează domnul cercetător și-un soi de gazon mai ieftin, sa nu mai cheltuiasca prietenul său milioane de € pe cate doi metri pătrați de parc, ce-o fi așa greu ?!
Felicitări și sănătate !