Romii patroni! Soluție pentru reducerea șomajului printre romii din Buzău. Proiect pentru încurajarea romilor să-și deschidă mici afaceri
Oaspeți din Germania, Grecia, Ungaria și Bulgaria au venit azi la Buzău. Sunt invitații lui Călin Iosif, cel mai cunoscut reprezentant al comunității rome din Buzău și ai Camerei de Comerț Buzău. Toți aceștia s-au constituit într-un grup care promovează antreprenoriatul în rândul romilor.
„Romii, mici sau mai mari oameni de afaceri. E o variantă viabilă pentru reducerea șomajului în rândul romilor și pentru integrarea acestora în societate. În acest fel, atât micii oameni de afaceri romi, cât și angajații lor, eventual tot romi, nu vor mai sta cu mâna întinsă. Nu vor mai fi asistați social, vor avea propriile surse de venituri. În plus, vor plăti și taxe, vor ajuta la dezvoltarea comunității din care fac parte. Ce trebuie spus e că acest proiect, de sprijinire a antreprenoriatului, se adresează romilor care au ceva studii, dar și ceva bani pentru a porni afacerea” a explicat Călin Iosif, reprezentant al Romani CRISS, un ONG cu vechime și expertiză, care luptă integrarea romilor în societate și combaterea discriminării.
Se știe că tradițional, romii au apetență pentru anumite meserii, care se pot lesne tranforma în mici afaceri. Romii sunt din vechime buni meşteşugari, lăutari, mici comercianţi, frizeri, iar consoartele lor pricepute florărese.
Pentru mulți, mica afacerea e moştenire de familie, iar ei cunosc tainele acestei afaceri de cînd erau copii.
Există și o altă categorie, a romilor care au stat mulți ani în străinătate, au adunat bani, dar și-au deschis și mintea. Au învățat ce înseamnă disciplina,munca,educația. Unii dintre ei s-au întors pentru a-și deschide aici o afacere.
Astfel, în prezent există romi care au pizzerii, vulcanizări, croitorii, ferme de animale, servicii de transport, închiriere de spații comerciale, servicii de închiriere spaţii comerciale, comerţ cu plante medicinale, alimentaţie publică, încălţăminte, comercializare produse second-hand, băcănie, prelucrare lemn, confecţionare pavaje și chiar servicii de consultanţă pe fonduri europene.
Pe de altă parte, de-a lungul anilor, au existat numerose programe finanțate din exterior prin care romii din țară au primit bani pentru a-și dezvolta o afacere. Din păcate, conform unui studiu al Băncii Mondiale, doar 10% din aceste afaceri susținute artificial au rezistat.
Proiectul dezbătut azi la Buzău are în vedere tocmai aceste aspecte. Ca romii să aibă curajul de a intra în afaceri, dar în domenii pentru care au aptitudini, astfel încât mica afacere să nu fie un eșec.
Auraș Tereacă