S. Radu, după decesele tinerilor din Buzău: „Să recunoaștem, nu erau pregătiți”. Propune înăsprirea regulilor de obținere a permisului
Sebastian Radu e îngrijorat de seria accidentelor grave de pe șoselele Buzăului în care sunt implicați în special tineri.
Deputatul PSD de Buzău consideră că la mijloc nu-i deloc o întâmplare și că trebuie îmbunătățite/înăsprite condițiile de acordare a permiselor de conducere.
„Urmăresc acest fenomen de mult timp. Să recunoaștem că mulți dintre tinerii care iau permisul nu au deprinderile necesare de a conduce în orice fel de condiții. La absolvire, majoritatea cursanților a făcut ore de conducere doar în oraș, pe timp de zi, pe trasee pe care le cunosc. Consider că în timpul școlii, elevii trebuie duși și pe șosele comunale, pe drumuri mai proaste, dar și pe drumuri naționale, expres și chiar pe autostradă. Să conducă și pe timp de noapte, pe ploaie, ceață etc. Trebuie să experimenteze fel de fel de situații diferite, preferabil combinate. Unele dintre accidente se petrec tocmai din cauză că proaspeții șoferi se trezesc deodată, nepregătiți, cu aceste condiții mai dificile: noapte, ploaie, carosabil umed, drum necunoscut, cu gropi etc.”.
Deputatul buzoian consideră că înainte de 1989 școala de șoferi se făcea mai bine:
„Se dădea examen și pe traseu de zi și de noapte. Plus în poligon. Iar înainte de probele cu milițianul de la rutieră, cum era pe atunci, se mai dădea un examen și la școala de șoferi. Instructorul certifica astfel că învățăcelul e pregătit. Consider că aceste lucruri ar fi bine să fie repuse pe tapet. Examenul pentru categoria B să fie mai riguros, cum e acum pentru categoria BE. În plus, consider că numărul de ore nu trebuie limitat la 30, ci la atâtea cât e nevoie. Eventual, la 50”.
Radu a spus că a făcut aceste propuneri doar la nivel informal și că ele nu se regăsesc încă într-un proiect de lege.
Interesant este că la momentul actual doar 35% dintre cursanți obțin carnetul din prima. În cazul înăspririi condițiilor evident că procentul va scădea.
Iar de aici se naște întrebarea dacă societatea e de acord ca școala de șoferi să coste și să dureze mai mult, iar obținerea permisului să fie mai dificilă, poate chiar restrictivă pentru unii.
Eu zic că doar pt tinerii de18-20 de ANI trebuie reglementat un pic obținerea permisului, că nu toată lumea e teribilistă la volan!
Românii au o vorbă ,puțin tendențioasă ,mai ales când văd că vreunul dintre prieteni sau colegi văd că cineva și-a luat mașină „„„Și-aluat moarte cu mâna lui „„