„Soluția corectă era izolarea pozitivilor și continuarea normală a școlii!”
„Noi, PSD, considerăm că școlile trebuiau să rămână deschise. Așa cum a recomandat și directorului Organizației Mondiale a Sănătății din Europa” – consideră fostul profesor buzoian și actual senator PSD Buzău – Liliana Sbârnea.
ARGUMENT: „Din datele prezentate de Ministerului Sănătății procentul tinerilor și copiilor din totalul cazurilor (înainte de închiderea totală a școlilor) era de doar 6,1%. Identic cu cel de la debutul anului școlar din 14 septembrie”.
Soluția propusă de PSD:
* testarea rapidă a copiilor și a profesorilor acolo unde există suspiciuni
* izolarea celor pozitivi
* continuarea normală a școlii pentru cei sănătoși.
„Credem că fiecare unitate școlară ar trebui să funcționeze doar în raport cu situația epidemiologică locală și cu riscul evaluat. Menținerea funcționalității școlilor este esențială pentru buna funcționare a societății românești. Nu ne permitem o generație pierdută”, consideră Liliana Sbârnea, senator PSD Buzău
Din păcate, Guvernul PNL merge pe contrasens față de restul Europei. Apelul de a nu se închide școlile a rămas fără ecou în România. Prima reacție a Guvernului Orban la creșterea numărului de îmbolnăviri a fost chiar închiderea tuturor școlilor, ignorând faptul că țara noastră nu este pregătită să facă față învățământului online.
„Nu s-a făcut nimic 6 luni”
Dacă în martie 2020 guvernanții puteau motiva că au fost luați pe nepregătite, acum nu mai au nicio scuză. Orban și guvernul său au avut la dispoziție mai bine de șase luni pentru a asigura buna funcționare a școlilor, pentru dotarea elevilor și profesorilor cu mijloace moderne de comunicare și găsirea unor soluții pentru conectarea la internet a tuturor localităților din România. Tabletele promise de guvern nu au ajuns la toți copiii, iar pentru mulți dintre ei, accesul la educație, un drept prevăzut de constituție, este îngrădit.
Cel puțin 800.000 de elevi din România nu au acces la un dispozitiv conectat la internet.
Programul de guvernare al PSD face un obiectiv prioritar din accesul echitabil la educație, pentru toți copiii, prin digitalizare și adaptare la nevoile pieței muncii. Unul dintre cele mai importante proiecte susținute de PSD, ”Școli inteligente pentru copii inteligenți” include:
- Achiziția de laptopuri sau tablete cu abonament la internet;
- Conectarea tuturor școlilor la internet;
- Digitalizarea resurselor educaționale;
- TVR Educațional – acces gratuit la educație pentru toți elevii din România.
„România nu mai are timp de experimente. Pandemia ne-a arătat cât de vulnerabil este sistemul românesc de învățământ, motiv pentru care implementarea unui sistem inteligent de educație ar trebui să fie prioritatea oricărui guvern. Paralel cu dotarea școlilor și a elevilor cu aceste dispozitive inteligente noi, PSD, considerăm că școlile nu ar fi trebuit închise otova, la nivelul întregii țări”.
Articol opinie – Liliana Sbârnea, senator PSD Buzău
Citește și:
Eu sunt la liceu si mi se pare o porcarie sa ne riscam in continuare cu scoala fizica la numarul asta de cazuri. Noi suntem cate 32 in clasa si distantarea era inexistenta, erau circa 30 cm intre banci, si se poate invata si din online. Si intr-un judet cu 200 de teste pe zi, cum sa se testeze rapid elevii si profesorii?
Nu merge o asemenea solutie in Romania!
Ar fi o solutie mult prea logica ptr neuronul celor de la guwernare si al ministrei invatamantului, d-na Pepsiglas. Mai simplu este sa inchizi tot.
Uitati-va exemplu de tembelism liberal: inchid magazinele care servesc printr-o gaurica la fereastra.
Argumentul prezentat mai sus ,citez :”„Din datele prezentate de Ministerul Sănătătii , procentul tinerilor și copiilor din totalul cazurilor (înainte de închiderea totală a școlilor) era de doar 6,1%”, este un argument șubred , pentru că ia în calcul doar vârful aisbergului.Baza aisbergului îl reprezintă numărul tinerilor și copiilor purtători asimptomatici , netestati . Se cunoaște că această categorie de vârstă este majoritar asimptomatică.
Pe de altă parte , liberalii speră ca , în materie de sănătate , să mai câștigăm prin închiderea școlilor ceea ce pierdem prin campanie electorală și alegeri.În mod sigur , după alegeri , li se va plăti cu o monedă de care s-au folosit cinic chiar ei : „A fost nevoie să moară oameni, ca să avem alegeri”.
P.S. Nu e nevoie să fii om mare , [vezi Klaus Iohannis] ca să-ți funcționeze un verdict propriu , nu ca o lovitură de grație la adresa adversarilor politici , ci ca o tinichea legată de coada unui câine speriat…