Surpriză. Când încep lucrările la Iazul Morilor

Azi, Primăria Buzău a anunțat firma care – în urma licitației – va realiza mult discutatul proiect de aducere a Iazului Morii la suprafață.

Iazul Morii va fi scos la suprafață pe strada Frăsinet între Kaufland și Biserica Sf. Ștefan

E vorba de aceeași firmă care va repara podurile de la Marghiloman și Metalurgica – CLICK AICI.

„Conform contractului urmează două luni proiectarea și apoi douăsprezece luni execuția. Dar, noi sperăm ca în trei săptămâni să începem lucrările. Ce vă pot spune acum, pe scurt, e faptul că suntem în căutarea unor mori vechi pe care să le punem în funcțiune pe cursul apei. Am găsit ceva la Cătina, dar suntem deschiși și altor propuneri, dacă buzoienii au cunoștință de așa ceva. În plan este și aducerea unor plante ornamentale deosebite, care nu sunt în România, dar adaptabile climatului temperat”, ne-a declarat Mădălin Pândaru, administratorul firmei Troia Construct, care a câștigat licitația.

În studiul de fezabilitate erau trei scenarii de amenajare a „Parcului Iazul Morilor”

Se vor amenaja mai multe lacuri (iazuri), cu pod, mori artizanale, cafenea, punct de informare turistică, spațiu de vânzare suveniruri și chiar gradene (tribune de o parte și de alta a canalului/lacurilor).

Se vor construi și o mini-parcare pentru vizitatori și chiar un părculeț cu alei.

La finalul lucrărilor va fi probabil cea mai frumoasă zonă din Buzău, iar locatarii ar putea trece cu vederea faptul că au rămas fără garaje.

Pozitionarea Iazului Morii pe strada Frăsinet. Atenție, în poză se ia în calcul și viitorul cartier de blocuri care se va ridica pe terenul Episcopiei

Amenajarea „Iazul Morilor” din Micro III va fi a doua lucrare de amploare realizată de municipalitate după proiectul „Calea Eroilor”.

Inițiatorul proiectului, primarul C-tin Toma a venit în fața consilierilor locali cu următoarele aspecte legate de Iazul Morilor:

-Va avea o adâncime maximă de 1,50 m şi va fi conectat la canalul de irigaţie Iazul Morilor printr-un sistem hidrotehnic ce îi va asigura admisia, respectiv evacuarea apei. Astfel, se va asigura o curgere permanentă a apei, deci o oxigenare şi limpezime constantă a acesteia.

-construirea unui spaţiu expoziţional.

Alături de iazul nou proiectat se va amplasa o albie inundabilă, o zonă înverzită în care se vor colecta, după decantare şi curăţare apele pluviale de pe stradă. Excedentul de apă, după filtrare va fi deversat în Canalul de irigaţie lazul Morilor. Vegetaţia plantată în albie va fi specifică solurilor cu umiditate crescută, plante specifice zonei Buzăului.

Se propune un spaţiu construit minimal, cu un puternic caracter ecologic, folosind material naturale şi având o funcţiune publică. Spaţiul nou construit va adăposti o expoziţie, iar complementar acestuia se vor amenaja zone de repaos – o mini cafenea.

Structura construcţiei va fi una uşoară, metalică, ce se va monta rapid cu implicaţii minimale în confortul cotidian al locuitorilor din imediata vecinătate.

Toate spaţiile verzi vor fi irigate cu sisteme de irigaţii ce vor folosi apa din iazurile proiectate”.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Un comentariu la „Surpriză. Când încep lucrările la Iazul Morilor

  • Au ales firma Troia din grupul unor baieti abonati la contracte publice si smecherii publice si care cand a fost vorba de contractele de infrastructura au facut lucrarile praf… firma abia se pricepe sa puna polistiren pe cladiri cum trebuie.

    Oricum intreg proiectul e o prostie inutila, bani aruncati pe ceva inutil cand acolo erau necesare altele… dar face parte din planul Arhiepiscopiei de a spori valoarea terenului luat de la stat si pe care planuieste sa faca cartier… aceeasi Arhiepiscopie care e foarte intima cu firma Troia, asa, ca o coincidenta, desigur.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.