Toată zona se face frumoasă. Există și un regret
Probabil nu greșim prea mult dacă îi spunem – cotineață – stației de autobuz de pe strada Drăgăicii:
Întreaga zonă arăta precum un loc din India, nu dintr-un oraș al Uniunii Europene:
De câteva zile toată zona urâtă a fost demolată:
În locul unei hale a falimentarei Ductil (fost depozit de cuie înainte de închiderea fabricii) se va construi un supermarket Penny.
„Alt supermarket ? O fabrică unde să se producem ceva nu se putea ?”, au comentat, cu regret, mulți buzoieni pe facebook.
Dincolo de acest regret, al dispariției unei părți din vechea industrie buzoiană, să vedem și părțile bune.
1) Hala stătea degeaba de 4-5 ani, de când s-a închis fabrica.
2) Prin construirea supermarketului, locul va fi redat circuitului economic. Penny va plăti impozit pe profit și TVA.
3) Supermarketul va angaja buzoieni. În loc de șomaj cei 20-30 de buzoieni care se vor angaja aici vor plăti dări către stat.
4) În locul imaginii urâte care se vedea de la stradă, va apărea o construcție mult mai plăcută ochiului
5) Penny va amenaja și o parcare generoasă
Întreaga stradă a Drăgăicii va intra în acest an în reabilitare și modernizare, după ce Compania de Apă va finaliza înlocuirea țevilor. Se vor reface trotuarele, va apărea și pistă de biciclete, se va turna alt asfalt pe carosabil.
Citește și:
Aprob și la mai mare !
Cei care tânjesc după fabrici și uzine inca n-au înțeles c-am trecut de niste decenii de la economia de stat la cea privată și acum eventualele fabrici se construiesc de catre privați, în funcție de abilitățile pe care le au de a-și vinde ceea ce produc și numai dacă au know-how care sa se ia la trântă cu cel al concurenței ori sa identifice o nișă încă neexploatata + suficiente resurse financiare să-l pună în aplicare.
Vrei fabrica ?
Fă-ți fabrica !
E supermarket străin care face și drege ?!
Fă tu supermarket ! Doloiu e om pragmatic, vinde terenul cui da mai mult, n-are preferințe ce limba vorbește cumpărătorul.
In alta ordine de idei, dilema este care-i superioara pe scara ierarhiei: cotineața sau cașcarabeta ?! :))))))))
Cred că citești dar nu înțelegi!
Nu spune nimeni sa facă statul o fabrică. Între noi fie vorba oricum nu e capabil.
Dar poate atrage investitori. Chair este indicat să facă asta dacă vrei progres!
Iar legat de supermarketuri și produsele pe care le vând urmăriți ce se întâmplă în Franța… E o lecție gratuită…
Ce simplu, nu ?!
Poftim, oferă un exemplu de investitor, la modul concret ori cel puțin ca și domeniu de activitate pe care ți-ar plăcea să-l vezi atras la Buzau.
Nu întreb cum anume să-l „atragă” cu mizilicuri din alea neinteresante, de-alde scutiri de la impozit, teren gratuit, etc că pe alea oricum le rezolva contabilul companiei, din pix.
Evident, ia în calcul ca acesta să poată oferi și salarii apropiate de Occident , ca sa găsească și mana de lucru că până una-alta, nici bruma aia de fabrici care inca există pe la Buzău n-au suficienti angajați fiindcă nu plătesc măcar apropiat de Occident.
O economie din asta din tările „dezvoltate” nu degeaba se bazează în procente chiar de peste 80% pe servicii. Nu se mai angajează nimeni ca electrician, instalator, etc pe la vreo fabrica, în condițiile în care, pe cont propriu poate lua salariul pe o lună întreagă realizând o instalație electrică, de încălzire, etc in 3 zile. Ala care e nevoit să se angajeze pe salariul minim la o firma înseamnă că e foarte slab în acea meserie, neperformant, neproductiv.
Supermarket? Ar trebui votată legea care să impună 80 la sută din produse sa fie românești!!!! Așa e in celelalte tari! Noi avem o clasă politică care nu apară interesele țării!!! Pe ei îi interesează numai să iasă banii lor. Rușine să le fie!!!
Întrebarea e daca fabricam noi 80% din diversitatea de produse pe care o are un supermarket și dacă ar fi preturile la fel de competitive ori vom avea produse de 3 ori mai scumpe, la aceeași calitate ?
TOT CE NU ESTE ROMANESC >>>JOS DE PE RAFTURI ASA TREBUIE
Atunci nu se va mai numi supermarket ci Nano/Pico market ! 🙂
Șiii, mai e o chestie, „românesc” ca și entitate juridică sau și ca materie prima ?
Că dacă-i valabil și cel de-al doilea amendament, cred că rămânem doar cu apa minerala, niscaiva lapte și niscaiva mere pe rafturi.
Întreg Buzăul devine o cotineață .
Imaginile din Google Maps sunt din 2021. Partea metalică a fost demolată de mult.
Foarte bine. Pe viitor o sa vedem toată zona industriala numai marketuri moluri și depozite. Acesta este doar începutul. O tara de comercianți.
O mică corectura: multinaționalele nu plătesc impozit penprofit in România! Impozitul penprofit e plătit de compania mama in țara de origine! Cum va inchipuiti altfel ca ei au bani, șosele , spitale , iar noi nu! Nici nu deschid afaceri dacă le impui sa plătească impozit pe profit in tara respectiva ! La noi plătesc TVA, CAS , Pensie, și sponsorizări care la sfârșit de an se scad stiti voi cum cei de la ANAF! Ca sa înțeleagă toti cetățenii: Coloniile doar sunt folosite pentru a face profit ! Și cum 75% din planeta e colonie va închipuiți câți bani au “ALIAȚII “ strategici sau mai puțin strategici! Iar dacă le ceri și tu ceva mărunțiș iti spun ca “ vai ce greu e, nu putem, aoleo, “ ! Iar dacă insisti mai mult o pun imediat de o “ revoluție” !
Dacă au fentat cumva până acum, din 2024 nu mai merge:
https://www.fiscalitatea.ro/din-1-ianuarie-2024-va-fi-aplicat-un-impozit-de-1-pe-cifra-de-afaceri-peste-1000-de-companii-vor-fi-afectate-22967/
Noi nu ne vindem tara !
Sa fie productie !
Noi suntem romani !
Dacii liberi, dom’le !
Bla….bla….bla….in ritmul asta erati tot cu cizme de cauciuc in picioare, oilor !
De ce trebuie să jignești?!?
Așa se întâmplă când nu ai argumente.
Orice tara puternică dpdv economic are producție proprie. Altfel doar ar consuma…din import. Ceea ce nu este prea bine…
Era, cândva, unul care făcea de la ace la combine în țara asta și asta l-a ajutat să plătească datoriile țării. Din păcate avea niște planuri nerealiste și nu accepta sfaturi. Mai știm și acum pe unii…
Personal sunt de părere că nu e bine să ne vindem țara (terenuri, afaceri, utilități…), că ar fi bine să avem producție. Te poți uita la alte țări. Dar de la alte țări scoatem în evidență doar ce vrem nu ce trebuie…
Pai daca vrei producție, cine nu te lasă, draga anonim de la ora 15:36 sa-nfiintezi o fabrică și să produci ceva ?!
In Buzău, prin halele acelea din zona industriala sunt spatii goale kakalau, mergi și inchiriaza un spatiu din ăla și dă drumul la producție, cine aștepți s-o facă pentru tine ?!
Întrebarea este ce știi tu sa faci ?!
Ești tu capabil sa faci combine la nivel Claas și John Deere, ești tu capabil sa faci televizor la nivel Samsung, ești tu capabil sa faci fierăstrău circular cu calitatea celui de la DeWalt, cu 100 de ani de experiență, ești capabil măcar să faci un amarat de topor la același nivel de calitate precum Fiskars X25, cu 350 de istorie ?
Mai departe, ești capabil sa faci acel ac, un chibrit sau o rățușca din plastic la fel de ieftine și la fel de bune precum cele făcute de chinezi și pakistanezi ?!
Continuând, după ce produci ceva comparabil la calitate cu ceva deja existent, ești capabil sa și vinzi acel produs ?!
Ai banii necesari să susții acea producție și să-ți asiguri un lanț logistic eficient ?
Poate daca acel „unul” propovăduit de tine ar fi încurajat o economie privată, concurențială, nu ar fi nationalizat totul, acum Romania avea companii competitive pe piețele mondiale, cum nu s-a întâmplat asta, ei bine, acum nu știm să producem absolut nimic.
Nu mai cereți să se facă fabrici, mai băieți, fiindcă nu dați dovadă decât de faptul ca sunteți niște analfabeți funcțional de nivel 2, maxim 3, respectiv niste inși care sunt capabili sa citească dar nu înțeleg nimic, maxim reproduc ceea ce aud în stânga și dreapta.
Daca țipă Mihai Gâdea pe Antena 3 că ne-am vândut tara și pământul, nu împrăștiați mai departe fix acesta propoziție, treceti-o un pic prin creier !
Felicitări, unul din cele mai bune comentarii de pe site din ultima vreme!
Așa este domnule Tereacă, un comentariu de excepție! Și aș mai adăuga eu : ești tu capabil, jurnalist independent „Mihai Gâdea”, să faci lobby și să promovezi pentru a ne conduce o persoană care este capabilă de o astfel de analiză, în locul lui Ionela-Viorela Dobrică, de exemplu?
Uită-te la China.
Ce mașini electrice făceau acum 15 ani?
Aveau o tehnologie rudimentară.
Au investit au muncit și au avansat tehnologic enorm…
Ai uitat sa menționezi că în China se produce aproape orice și din orice domeniu existent pe lumea asta, echipamente la cele mai înalte niveluri tehnologice, au avut acces decenii la know-how-ul occidental căruia au putut să-i facă reverse engineering la discreție și, deosebit de important, China este și mama și tata pământurilor rare fara de care nu ajungem la mașini electrice. Și fiindcă ale lor se termina, sunt in plin proces de securizare a resurselor similare de prin țările africane. Faptul că încă mai produc și alții mașini electrice la nivel înalt in momentul asta și nu mai ales China, e de remarcat, nu invers, cam așa se pune problema !
Pe lângă faptul că China este un caz foarte specific, o comparație între capabilitatile de orice natura ale României și Chinei, sunt cel puțin ridicole !
Reverse engineering se face după produs…
Era doar o idee, știu bine cum este China.
Dar îmi pari o persoană inteligentă așa că bănuiesc că ai înțeles și ce am vrut eu să scot in evidență chiar dacă vrei să arăți că deții adevărul absolut.
Felicitări atunci! Buzăul nu prea mai produce ( mai) nimic. Ulei ( deocamdată) , bere( oricând se poate reloca) și zahăr. In curând nimic. Astfel Buzăul intra in clubul select : Mizil, Faurei, Mărășești și alte magalopolisuri in care cetățenii trăiesc din ajutoare sociale, pensii, alocații și salarii la stat fără sa producă nimic. Eu unul nu stiu niciun oras serios care sa nu vândă ceva macar ca e vorba de turism.
Ca sa iti vina investitorii, trebuie sa le creezi conditii.
La noi incep sa se vada conditiile, le-am facut piste pentru biciclete….
Ca sa produci ceva, cu adevarat competitiv, trebuie sa indeplinesti mai multe conditii:
1. Locatie pentru investitie, cu aport local si adusa la standardele actuale (nu magaziile comuniste din tabla ruginita prin care intra cainii si pisicile….)
2. Predictibilitate fiscala, pentru primii ani, de acumulare a capitalului (nu schimbarea regulilor jocului, la scurt timp…)
3. Acces la forta de munca calificata, tanara si dornica de munca (in prezent, marea majoritate a acestei forte de munca….nu are nicio specializare, toti vor „sa fie directori” si toti sunt pe manele la maxim, in benveul de 2.000 de iepuroi, cu 10 iepuroi motorina in dotare / cu astia, CE SA FACI ?!)
4. Piata de Desfacere si instrumente de logistica bine puse la punct, care vin la pachet cu o infrastructura pe masura…
Si mai sunt multe alte detalii.
Deci, oile care stau cu berea in mana la RTV si discuta ei pe aici de „disparitia productiei in Romania” sa o lase mai moale cu pianu pe scari. Nu e chiar asa simplu.
In plus, Romania produce la greu in alte zone din tara, sa nu stam blocati in ideea ca „nu se mai produce in RO”.
si atunci ce sa facem sa emigram daca noi nu mai producem sa vina altii care se pricep daca noi nu suntem in stare sau doar ne vaitam poate ne cade ceva pentru ca ne lovim in permanenta de vesnicul obstacol la „noi nu se poate”.