Toma: „În Coreea de Sud apa e mai ieftină ca la Buzău! Comp. de Apă din Seul – 10 mil. de locuitori – are mai puţini angajaţi decât cea de la Buzău!”

Vă salut, dragi buzoieni !
Astăzi vă prezint un mic raport despre viaţa în Coreea de Sud, cu un PIB de 1556 miliarde de dolari, fiind în primele 12 economii ale lumii, având o suprafaţă de 40% din suprafaţa Românei şi o populaţie de 51 milioane de locuitori. Această ţară este un model de dezvoltare economică, plecând în anii ‘60 de la o săracie lucie.


Prima vizită a fost în capitala SEUL, la TOPIS (centrul operaţional care coordonează şi gestionează traficul metropolei cu peste 10 milioane de locuitori )
– Se supraveghează, în timp real, toate mijloacele de transport de suprafaţă şi de subteran.
Toate cele 8000 de autobuze sunt dotate cu camere de luat vederi, iar printr-o aplicaţie specială, utilizatorii se pot conecta la sistem, folosindu-se de telefoanele mobile.



– A doua vizită a fost una de documentare, la una din cele 6 staţii de tratare a apei din SEUL. Numai această staţie livrează apă pentru o populaţie de 1,7 milioane de locuitori, printr-o reţea de 13.697 kilometri.
Această staţie este deservită de 81 de oameni cu şefi cu tot, iar preţul apei este de 0,58 $/mc, la mai puţin de jumătate din preţul apei potabile de la Buzău. Numărul total de angajaţi al Companiei de Apă din SEUL,( care cuprinde 6 staţii de tratare a apei şi 4 staţii de epurare ) care deserveşte jumătate din populaţia României este mai mic decât numărul de angajaţi de la Compania de Apă Buzău, calitatea apei este fară cusur, ei îmbuteliind anual peste 21 milioane de sticle pe care le vând.



– O altă vizită de lucru a fost în Provincia GYEONGGI-do, la PAN-GYO Tehno Valley,aşa numită SILICON VALLEY a Coreei de Sud.
Aici s-a dezvoltat cel mai mare cluster global de inovaţii din întraga ţară.
Guvernul, împreună cu Consiliul Local, sprijină oamenii cu idei pentru a le pune în practică.
Am văzut aici produse de nivel mondial care se duc mult şi pe export plecând de la aceste start-up-uri sprijinte de stat.
Astfel, în 2016 firmele care au început ca start-up-uri, numai în această provincie au avut o cifră de afaceri de 70 de milioane de dolari, în timp ce industria auto a avut 50 de miliarde de dolari sau cea de telefoane şi produse electronice de miliarde de dolari.
Iată că se pot produce miracole economice numai cu forţe locale, fără investitori străini!
Trebuie să recreem sistemul, să punem mai mult accent pe educaţie şi să municm cât mai mult şi cu folos!
Şi în Japonia şi în Coreea de Sud am văzut foarte multă muncă, educaţie şi curăţenie.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.