Toma: „S-a pus în funcțiune în această dimineață”
Anunț „călduros” al primarului C-tin Toma, făcut în această dimineață în cart. Dorobanți.

„Am pornit acum și al doilea cazan, cel mic, de 2,75 Gcal/h. După amiază dăm drumul și la cazanele de la punctul termic din Micro III. Astfel că din această seară buzoienii rămași la sistemul centralizat vor putea beneficia de căldură. Agent termic se va trimite și către toate unitățile de învățământ și instituțiile branșate la RAM”, a anunțat azi Toma, invitat de conducerea RAM Buzău la PT 4 Dorobanți.

Prin punerea în funcțiune a cazanului cel mic se rezolvă de la primăvară și problema zgomotului din careul de blocuri învecinat punctului termic din Dorobanți. Cazanul cel mare va fi oprit la primăvară, iar apa caldă menajeră va fi produsă doar de cazanul cel mic – silențios.

În perioada următoare (maximum o lună) vor debranșate de la sistemul centralizat 12 unități de învățământ. Se lucrează deja la montarea de centrale pe gaze.
Prețul în sistemul centralizat va rămâne pentru populație același ca în iarna trecută: 297 de lei/gigacalorie.
Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
Pomană, tăticule! Și voi ați băgat ca fraierii, zeci de milioane în centrale. Stați să vedeți când s-o scumpi gazul! Uite, mocăciune la cei ce și-au păstrat caloriferele…
E pretul subventionat,Bobita!
Știu, prietene, numai că subvenția trebuie o suportăm cu toții, fie că suntem debranșați sau nu. Adică este asigurată din dările tuturor către primărie, care în loc să investească aceste venituri în dezvoltarea orașului, face ceea ce face, cu ele. Zic edilii că au obținut unele împrumuturi din care să asigure această subvenție, dar tot noi vom plăti și aceste împrumuturi. Și pentru ce? Pentru că unii, într-adevăr nu au avut posibilități financiare suficiente, deși puteau primi ajutor din partea primăriei, dar fie din comoditate, fie din alte motive, au refuzat ajutorul, iar alții au venituri suficiente sau îi doare undeva, ca să se „complice” cu debranșarea, așa că au preferat să rămână mai departe la SACET. Dacă se punea altfel problema din partea primăriei și aplicau metoda radicală de a închide RAM-ul, sau acordau sprijin doar celor cu posibilități reduse, alta era treaba. Rămâne de văzut dacă soluția cu cele două cazane de la P.T. 4 este eficientă, astfel încât să asigure agent termic în parametri, celor rămași în sistem, răspândiți în tot orașul. Cu alte cuvinte, mai vorbim la iarnă, prin ianuarie, februarie încolo!
Ce-ai făcut Bobiță! : PAI NU NE SPUI TU CINE A INDEMNAT POPULATIA SA- SI PUNA CENTRALE ??? 🙂
Ecuatia termoficarii e simplu de inteles, desi unii prefera sa nu faca efortul necesar priceperii unor treburi:
– sunt in pamant conducte vechi, ceausiste, care genereaza pierderi (procentele variaza de la oras la oras, dar am auzit de 20% pana la 40%). Inlocuirea acestor conducte ar costa foarte mult, ar duce la blocarea traficului pe strazile orasului, si nu ar garanta ca debransarile se vor opri.
– rezulta ca nici macar cu termoficare in regim de cogenerare nu se poate ajunge la randamentul centralei de apartament, care este de peste 95% (pierderile de caldura prin tevi raman in interiorul apartamentului).
– primarii „au dat” subventii ani de zile in schimbul voturilor si si-au pastrat un „electorat fidel” care se caracterizeaza si printr-un procent mare de rau platnici
– in viitor pretul gazelor poate doar sa creasca (si la CET si la centrale de apartament), deci subventia nu are decat sa creasca
In fata acestor realitati si mai ales a felului cum se prefigureaza viitorul, primarul are de ales intre a mai face rost de niste bani de subventii, sperand ca va fi reales, sau a degreva bugetul orasului de aceasta gaura neagra a subventionarii gigacaloriei (cu riscul de a pierde alegerile).
Ei bine, Toma s-a decis in directia cea buna luand in calcul efectele deciziei pe termen lung, nu doar pe 4 ani.
Bine că s-a rezolvat problema încălzirii din această iarnă.
PENTRU :Stiutor De Treburi : Unde ai vazut dumneata abur iesind din pamnat iarna in Buzau de vorbesti de acele pierderi ??? , majoritatea conductelor mari de caldura au fost schimbate prin programul BERD derulat de RAM Buzau intre anii 1995-1998 , dar ideea unui om aprobata de consilierii locali aplaudaci v-a duce la falimentul RAM.